12 november 2020 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Dit weekend vindt de 14e race van het huidige Coronaseizoen plaats in de Formule 1. Het Formule 1 circus strijkt neer in Turkije. Zondag (eerder dan normaal) gaan de lichten uit voor de Formule 1 race in Istanboel. Het is voor het eerst sinds 2011 dat er door de koningsklasse van de autosport geracet wordt op dit circuit. Maakt het weer het de coureurs nog moeilijker dit weekend?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Klimatologie van Istanboel

Het circuit waarop gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Istanbul Park. Istanboel is gelegen in het westen van Turkije. Omdat het in het oosten van Istanboel ligt, ligt het circuit in Azië. Istanboel onderscheidt zich doordat het veel verschillende klimaten kent.

De stad kent een warm mediterraan klimaat (Csa). Maar ook het subtropisch regenklimaat (Cfa). En als laatste het gematigd zeeklimaat (Cfb). Istanbul Park bevindt zich in het warme mediterrane deel van Istanboel. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er moet ten minste drie keer zoveel neerslag vallen in de natste maand als in de droogste maand.
  • De droogste maand telt minder dan 30 mm neerslag.

In augustus 2005 vond de eerste Formule 1 race in Istanboel plaats. De enige coureur van die race die ook zondag aan de start verschijnt is (niet geheel verrassend) Kimi Räikkönen. Hij won de allereerste Formule 1 race in Istanboel. De race maakte onderdeel uit van de kalender tot en met 2011. Het is dus inmiddels al 9 jaar geleden dat er door Formule 1 auto’s is gereden op dit circuit.

Het circuit is net uitgerust met een gloednieuwe asfaltlaag, dus het zal zeker in het begin wel eens glibberen en glijden kunnen worden. Zorgt het weer ook voor glibberige omstandigheden?

Neerslagsom zaterdag 14 november. Een klein signaal in de buurt van Istanboel
Maximumtemperatuur zaterdag 14 november

Weersverwachting raceweekend

Istanboel ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Istanboel 12:00 uur. Dit merken we ook in het tijdschema dit weekend.

Het raceweekend start op vrijdag 13 november 2020. Om 09:00 uur mogen de coureurs voor het eerst kennis maken met de baan. Dit gebeurt onder een hemel die half bewolkt is. De temperatuur ligt op dat moment rond de 15°C. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 13:00 uur). Er zullen dan iets meer wolken aan de hemel verschijnen, maar van regen is geen sprake. De temperatuur ligt dan rond de 16°C.

Op zaterdag 14 november vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de laatste vrije training (vanaf 10:00 uur) kunnen de rijders een mix van zon en wolken verwachten. Er zijn echter ook weermodellen die regensignalen laten zien voor zaterdag. Dit geldt ook voor de kwalificatie. Deze start om 13:00 uur. Mocht het inderdaad regenen, dan maakt Max Verstappen een goede kans om zich op de voorste startrij te kwalificeren.

Op zondag 15 november 2020 wordt de Formule 1 race in Istanboel gereden. Ook op deze dag is er kans op regen. Het wordt spannend of de regen ook daadwerkelijk het circuit bereikt. De temperatuur ligt tijdens de race rond de 14 graden. Als Lewis Hamilton de race wint, is hij voor de 7e keer in zijn carrière wereldkampioen.

Komt er regen tijdens de kwalificatie en de race? Het zou in ieder geval wel voor extra spektakel zorgen.

Neerslagsom zondag 15 november. Rond het circuit zijn kleine signalen voor neerslag zichtbaar
Maximumtemperatuur zondag 15 november

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken