1

Dit weekend landt het Formule 1-circus in Portugal. In Portimão om precies te zijn. Het is de eerste keer dat er een Formule 1 race in Portimão gereden zal worden. Voor de rijders een uitdaging omdat de meesten het circuit nog niet kennen. En met wat voor weer gaan Max Verstappen en co te maken krijgen? Moeten de coureurs rekening houden met regen dit weekend?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

De klimatologie van Portimão

Het circuit waarop de Formule 1 race in Portimão gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Autódromo Internacional do Algarve. De naam zegt het al, het is gelegen in de Portugese Algarve streek. De Algarve streek onderscheidt zich door de vele zonuren per jaar. De Algarve heeft rond de 3000 uur zon per jaar. Gemiddeld schijnt de zon 300 dagen per jaar. Het is dan ook de zonnigste streek van Europa. Ter vergelijking: in de Benelux schijnt de zon ongeveer 1500 uur per jaar (62,5 dagen).

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt het gebied onder warm mediterraan klimaat (Csa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er moet ten minste drie keer zoveel neerslag vallen in de natste maand van de winter als in de droogste maand van de zomer.
  • De droogste maand van de zomer telt minder dan 30 mm neerslag.

Portimão ligt in het westen van de Algarve. De relatieve vochtigheid zal vrij hoog zijn dit weekend. Het effect van de vochtigheid op een Formule 1 auto is nog niet geheel bekend. Maar er zijn geluiden dat een hoge relatieve vochtigheid tot gevolg heeft dat de motor minder zuurstof kan opnemen. Hierdoor zal de temperatuur in de motor minder ver oplopen, wat een verlies van vermogen tot gevolg heeft. Een bekend fenomeen onder de coureurs in Formule 1 is dat een hogere luchtvochtigheid het zwaarder maakt in de race. Maar of dit ook het geval zal zijn dit weekend is de vraag.

Maximumtemperatuur zaterdag 24 oktober
De maximumtemperatuur voor zaterdag 24 oktober 2020. Portimão ligt in de zwarte cirkel
Maximumtemperatuur zondag 25 oktober
De maximumtemperatuur voor zondag 25 oktober 2020

Het weerbeeld van Formule 1 race in Portimão

Het raceweekend start op vrijdag 23 oktober. Om 12:00 uur mogen de coureurs voor het eerst kennis maken met de baan. Dit gebeurt bij een zonnig weertype. De temperatuur ligt op dat moment al rond de 20°C. Later in de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 16:00 uur). Er zullen dan iets meer wolken aan de hemel verschijnen, maar van regen is totaal geen sprake. De temperatuur ligt nog steeds rond de 20°C.

Op zaterdag 24 oktober vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de laatste vrije training voert de zon opnieuw de boventoon. Net als op vrijdag ontstaan er gedurende de dag door convectie wat wolken in de loop van de namiddag. Maar ook tijdens de kwalificatie, die om 16:00 uur begint, blijft het droog.

En dan zondag 25 oktober. Het moment dat de Formule 1 race in Portimão voor het eerst plaatsvindt. De dag waarop de punten verdeeld worden. En juist deze dag is anders dan de voorgaande. Een koufront is hier verantwoordelijk voor. Op nadering van dit front neemt de bewolking in de nacht van zaterdag op zondag al toe. De temperatuur lijdt niet onder de bewolking en zal opnieuw evolueren tot boven de 20 graden.

De race start om 14:10 uur. Gedurende de race is er kans op regen. Niet genoeg om naar de full wets te moeten, maar wellicht wel genoeg om te wisselen naar de intermediate banden. Dit zou een interessante situatie kunnen voor Max Verstappen. Kan het weer hem aan een overwinning helpen?

Weerkaart zondag 25 oktober
De weerkaart volgens het ICON model op 13:00 lokale tijd
Neerslag zondag 25 oktober 2020
Neerslag op zondag 25 oktober 2020. Portimão moet rekenen op 1-2 mm

Delen


Verder lezen

Alles bekijken