2 oktober 2020 - 3 min. lezen
103 reacties 103

Een nieuwe maand, een nieuwe blik op de weerkaarten waarbij de herfst een hoofdrol lijkt te spelen. Al enkele dagen worden we geplaagd door actieve regenzones die met regelmaat van de klok gepaard gaan met veel wind. In deze nieuwe weersverwachting is dat niet veel anders. Lagedrukgebieden domineren het West-Europees weerbeeld waardoor nazomerse toestanden (voorlopig) tot het verleden behoren. Deze trend in de weerkaarten hebben we ook in 2019 gezien met in november en december een snelle omschakeling naar anti-winterweer en een dominante Polar Vortex boven de Noordpool. l’histoire se répète?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Benelux is het ‘afvoerputje’ voor lagedrukgebieden komende dagen

Met een vrij zwakke Polar Vortex op de Noordpool en een verzwakte straalstroom kunnen depressies een langere tijd boven hetzelfde gebied circuleren. Dit is de configuratie op de weerkaarten voor de komende dagen. De Britse Eilanden, Frankrijk en de Benelux krijgen daardoor frequent veel te maken met regenzones en flink wat wind. In de nacht van donderdag op vrijdag zorgde de stormdepressie ‘Alex’ zelfs nog voor een hallucinante windstoot in het westen van Frankrijk (186 km/h).

Dit stormgeweld is niet meteen aan de orde voor de Lage Landen. Wij moeten volgende dagen rekening houden met geregeld regen van betekenis en temperaturen tussen 13 en 15°C. Hoogvliegers naar een warme 20°C met een gevoel van nazomer zien we de eerstvolgende 7 dagen niet verschijnen op de weerkaarten.

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden blijft stationair op zondag, maandag en dinsdag. Neerslagzones kunnen op deze manier vlot tot onze contreien doorstoten.

Richting het einde van volgende week zien we een weersverandering ontstaan. Boeiende ontwikkelingen naarmate het winterseizoen dichterbij komt, maar nu alvast de stempel ‘te vroeg’. Deze opbouw van hogedruk boven de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat lagedruk in de buurt van Schotland gedwongen wordt om naar het zuiden af te zakken.

In hartje winter zou dit soort situatie kunnen leiden tot heuse sneeuwkansen in onze gebieden. Helaas voor de winterliefhebbers vertoeven we nog maar in het begin van oktober en is het veel te vroeg om victorie te kraaien.

Het Amerikaans weermodel GFS alludeert op een (tijdelijke) opbouw van hogedruk boven de Atlantische Oceaan. Voor België, Nederland en Luxemburg resulteert bovenstaande weerkaart echter in een westelijke luchtstroming met geregeld buien.

Wat vertelt de weerpluim?

Trouwe bezoekers van onze weerpluim zijn ondertussen bekend met de term ‘weerpluim‘. We herkennen een vrij vlak verloop van de 2m temperatuur en geregeld pieken in de neerslagkansen (onderste lijntjes). Dit strookt volledig met het weer dat we mogen verwachten begin oktober. Het is pas richting het einde van de maand en in november dat ook de kansen op mist significant gaan toenemen.

Komende dagen vertoeven de maxima vaak tussen 10 en 15°C. Hogere maxima richting 20°C zien we voorlopig niet in de weerpluim.
Komende dagen is er iedere keer wel kans op wat regen. Vooral de periode tussen dinsdag en vrijdag na het weekend kan natter verlopen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken