1 september 2023 - 3 min. lezen
27 reacties 27

De meteorologische herfst mag vandaag dan wel begonnen zijn, daar hebben de weergoden maar weinig oren naar wat het weerbeeld betreft. Akkoord, op vrijdag trekt er een storing over de Benelux met vooral boven België een kletsnat scenario. Lokaal valt er meer dan 30mm. Na vrijdag knapt het weerbeeld serieus op en stijgt de temperatuur onmiddellijk naar zomerse waarden van 25°C. Door de versterking van een hogedrukgebied in onze omgeving houden we dit weerbeeld ook aan voor meerdere dagen. Ontdek de details van het weerbeeld in dit artikel.

Kletsnatte 1e schooldag

Een warmtefront komt vanuit het NW van Frankrijk opzetten en schommelt en heeft het op België en het zuiden van Nederland gemunt. Er kan lokaal 15 tot 30mm regen vallen over een etmaal van enkele uren. In de namiddag trekt het front weg richting Duitsland en komt er ruimte voor enkele opklaringen. Het is niet uitgesloten dat er zich dan enkele buien vormen die gepaard gaan met een donderklap. Vooral het westen van België is hiervoor gevoelig. Elders blijft het vaak droog en wisselend bewolkt.

Weermodellen berekenen een kletsnat scenario voor de 1e schooldag. In het weekend en de periode daarna ontstaat een snelle stabilisatie met hogere temperaturen tot gevolg.

Stationair lagedrukgebied nabij Portugal

Weermodellen berekenen een interessante omslag van het weer door de interactie van een lagedrukgebied nabij Spanje en een uitloper van een hogedrukgebied nabij de Azoren. Beide factoren zijn essentieel in een omslag naar een zomers weerbeeld voor de Lage Landen. Dit proces voltrekt zich op zondag 3 september waardoor de wind geleidelijk draait en de temperaturen op zoek gaan naar een zomerse 25 graden. Door de nabijheid van een kern van hogedruk waait er ook weinig wind.

Een ingekapseld laag nabij Portugal zorgt daar voor onstuimige condities. In Spanje en Portugal kan er komende dagen veel neerslag vallen, lokaal met onweer.

Na het weekend wordt de onzekerheid in de weermodellen gevoelig groter. Er dienen namelijk 2 complexe processen te gebeuren om het zomers weer in onze omgeving te houden. Op de Atlantische Oceaan verschijnen namelijk de restanten van ex orkanen Franklin en Idalia. Afhankelijk van hoe het lagedrukgebied nabij Portugal hiermee gaat reageren kan het zomers weer in West-Europa langer blijven hangen. Het Amerikaans weermodel GFS toont dit scenario in onderstaande weerkaart.

Lx (restanten orkaan) zoeken connectie met L nabij Portugal. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden houdt zich staande en brengt beduidend hogere temperaturen naar de Benelux (cirkel).

Transformatie naar Scandihoog

Na een zomers intermezzo met op veel dagen veel ruimte voor de zon zien we in de weermodellen tenslotte een transformatie naar een Scandinavisch Hogedrukgebied. Daarmee wordt de zuidelijke luchtstroming geleidelijk vervangen door een meer zuidoostelijke component. Daarmee blijft een vrij droog en aangenaam weerbeeld in stand. Lagedrukgebieden met neerslag en wind bevinden zich dan ver op de Atlantische Oceaan en hebben het moeilijk om Europa te veroveren.

Hogedrukgebied (H) kan zich opwerpen en verplaatst zich naar Scandinavië. De Benelux komt meestal in een zuidoostelijke windrichting terecht met droge en zonnige condities.

Impact op temperaturen

Bovenstaande technische configuratie vertaalt zich natuurlijk ook in temperaturen in thermometerhut. We spraken al eerder over een reeks van dagen met 25°C. We zien dit ook weerspiegeld in de weerpluim waarbij we de grens van 25°C gemarkeerd hebben met oranje. Vele individuele weerberekeningen binnen GFS berekenen deze zomerse waarde en gaan zelfs een stapje verder. Op sommige dagen en met weinig wind komt het kwik dichtbij de tropische grens van 30°C. Indrukwekkend wel.

Een zomerse weerpluim voor de eerste dagen van september 2023

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken