20 februari 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Af en toe hoort u op tv of leest u in ons weerpraatje dat de Benelux zich in een zadelgebied bevindt, maar wat wil dat nu precies zeggen? In deze weerwiki wordt hierop dieper ingegaan en worden enkele voorbeelden aangekaart!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een zadelgebied?

Een zadelgebied is een gebied op de kruising van twee lagedrukgebieden en twee hogedrukgebieden. Op die locatie is er dus sprake van een kleine luchtdrukgradiënt. Dit resulteert in weinig beweging van de atmosfeer (weinig wind). Ze komen niet zo heel vaak voor. Wanneer een zadelgebied toch voorkomt, wordt dat aangeduid met de letter Z.

Delen van Ierland en het Verenigd Koninkrijk liggen in een zadelgebied met weinig luchtstromingen.

Hoe te herkennen?

Op de weerkaarten is dit natuurlijk te herkennen aan de positie van de hogedrukgebieden en lagedrukgebieden, maar er moet tevens zeer weinig stroming zijn in de lucht. De luchtdrukgradiënt mag dus niet groot zijn. Dat wil zeggen dat de isobaren (lijnen van gelijke druk) relatief ver uit elkaar zullen liggen. De makkelijkste manier om een zadelgebied te herkennen is het trekken van twee lijnen naar de tegenovergestelde hogedrukgebieden of lagedrukgebieden. Het kruispunt geeft dan het zadelgebied.

Opnieuw een zadelgebied op het kruispunt tussen twee hogedrukgebieden en lagedrukgebieden, maar ditmaal in de Benelux.

Wat voor weer in een zadelgebied?

Een zadelgebied staat meestal garant voor rustig en droog weer. Er staat weinig wind wegens de beperkte luchtdrukgradiënt. In de winter wordt mist vaak niet opgeruimd. Wanneer een zadelgebied langer aanwezig blijft, kan het botsen van de verschillende luchtsoorten wel zorgen voor frontogenese (stijgen van de lucht). Hierdoor zal een front ontstaan waardoor neerslag (en soms zelfs stevige) mogelijk wordt!

Barometrisch moeras?

Een zadelgebied is niet hetzelfde als een barometrisch moeras. Een barometrisch moeras heeft enkel het aspect van een zwakke luchtdrukgradiënt. Dit kan perfect tussen een hogedrukgebied en een lagedrukgebied zijn. Er hoeft daarbij geen kruispunt (zoals bij een zadelgebied) aan te pas te komen. Dit is zichtbaar op onderstaande weerkaart waar een groot deel van Frankrijk en België een kleine luchtdrukgradiënt kent. Door de zachte lucht ontstonden hier toen stevige onweders met wateroverlast tot gevolg!

Een voorbeeld van een barometrisch moeras eind mei 2018

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken