1 juni 2021 - 4 min. lezen
143 reacties 143

Het tij is gekeerd. Geen koel lenteweer meer, maar warm (en onstabiel) weer. De meteorologische zomer is in stijl van start gegaan met veel zon en temperaturen tot 25°C. De nabijheid van verschillende hoogtelagen en bijhorende cyclonale beweging zorgt komende dagen wel voor “kans op onweer”. Waar, wanneer en hoeveel is nog af te wachten. Juni tapt duidelijk uit een ander vaatje dan april en mei, althans in de eerste week.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lange koele periode ten einde

Afgelopen weken verliepen in de Benelux duidelijk koeler dan normaal. Onderstaande temperatuuranomalie met een 31 daags voortschrijdend gemiddelde toont vanaf half maart een negatieve waarde en dus koeler dan normaal. Opvallend, des te meer omdat de vorige jaren de lente net veel warmer verliep dan normaal.

De temperatuuranomalie in De Bilt. (KNMI)

Ook wat betreft de neerslag was er hoopvol nieuws de afgelopen weken. Er trokken regenzones over, er vielen buien en de verdamping was lager door het koelere weer. Het grondwater kon dan ook herstellen. Is de droogte nu helemaal voorbij? Cumulatief wellicht niet. Daarvoor is maanden achter elkaar meer neerslag nodig dan normaal. Maar als je naar de natuur kijkt, en het frisse groen waarneemt, de vennen terug vol ziet staan met water, is het wel duidelijk dat we er een pak beter voorstaan dan de vorige 3 jaren.

Forse opwarming

Sinds het weekend zijn de temperaturen gevoelig gestegen. Eerst tot 20°C en net daarboven, maar ondertussen ook tot 25°C en meer. Dat komt allemaal door een hogedrukgebied boven Scandinavië. In de winter levert dit vaak koud weer op, in de lente en in de zomer zonnig en warmer weer.

Op nadering van een laag boven Groot-Brittannië draait de wind op woensdag 2 juni naar het zuidoosten waardoor de aangevoerde lucht nog wat warmer wordt. Op 850 hPa gaan we vlot naar 10°C en meer.

Zachte lucht bereikt de Benelux op woensdag 2 juni.

Thermisch hoogstandje op woensdag 2 juni

Dat levert een eerste thermisch hoogstandje op met temperaturen die pieken op 27-29°C. Op onderstaande kaart is duidelijk te zien dat de wind wel behoorlijk doorwaait uit het zuidoosten waardoor een zeebries minder kans maakt. Ook aan zee zal het kwik zomers worden.

Zomerse temperaturen op woensdag 2 juni.

Ook daarna nog warm

De hoge temperaturen houden ook donderdag en de dagen daarna aan, zij het iets meer gematigd. De temperatuuranomalie op 850 hPa is positief (veel gele en oranje kleuren) en dat trekt zich door naar 2m. De temperaturen blijven algemeen boven 20°C. De meteorologische zomer start dus duidelijk met warmer weer en daar zijn veel mensen content mee.

Warmer dan normaal op 850 hPa in West-Europa.

Wie echt stabiel zomerweer verkiest, zal wel nog wat geduld moeten hebben. De weerkaarten tonen regelmatig een onstabiele setting met onweerskansen.

Onweerskansen nemen toe

Rondtollende (hoogte)laagjes en kleine trogjes/vores zorgen komende dagen bijna dagelijks voor onweerskansen. Met weinig wind op hoogte en een beperkte hoeveelheid richtings- en snelheidsschering zal het vooral om single cell – pulse buien gaan die veel neerslag op een korte tijd kunnen opleveren. De risico’s waar we dan aan denken zijn wateroverlast en/of modderstromen, maar ook hagel. Ook felle windstoten op de outflow zijn mogelijk. Meer informatie over de onweerskansen van komende dagen via dit artikel.

Grote kans op onweer op donderdag 3 juni.

Onderstaande sounding voor Luxemburg toont een voorbeeld setting voor de komende dagen. Wat zien we?

  • Weinig wind
  • Weinig shear
  • Veel CAPE
  • Convectietemperatuur bereikt
Een onstabiel profiel met veel CAPE en weinig shear. Single cell tot pulse buien dus!

Lange termijn oogt aanhoudend warm

Blijft het volgende week warm, of gaat het afkoelen? Voorlopig kiezen de modellen voor een weertype met temperaturen die iets warmer dan normaal zijn. De neerslagindicatie toont wel dat we regelmatig rekening moeten houden met (onweers)buien. Zeer stabiel zomerweer zit er (nog) niet meteen in. Na het thermisch hoogstandje van deze week zal het vanaf zondag en begin volgende week wel een paar graden afkoelen.

Dat de onzekerheid voor volgende week nog vrij groot is heeft alles te maken met de nabijheid van hoogtelaagjes die voor bewolking/buien kunnen zorgen alsook de positie van hogedruk die eventueel een meer noordelijke luchtstroming op poten kan zetten. Sommige weermodellen tonen immers dat de hogedrukblokkade meer naar het (noord)westen schuift, een scenario dat dus ook wel kan.

Ook koeler weer behoort tot de mogelijkheden.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken