50

Sinds afgelopen donderdag is de meteorologische herfst gestart. Deze loopt tot 30 november want op 1 december start de meteorologische winter. De komende dagen lijkt het wel eerder zomer dan al herfst. Het blijft vrij warm en droog, met op zaterdag een kleine kans op een bui. Later wordt het geleidelijk wel koeler en wisselvallig. Komend weekend kan er dus ten volle genoten worden van de zomer!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weer in Europa

De Europese weerkaart bevat vandaag enkele interessante zaken. Eerst en vooral is op de Atlantische Oceaan de orkaan Danielle te zien. Deze zorgt later in de verwachtingsperiode voor meer onzekerheid in onze contreien. Voorlopig wordt ons weer echter nog gedomineerd door een uitloper van het hogedrukgebied boven Spitsbergen. Aan de voorzijde van een zwakke trog, wordt zachte lucht uit het zuidoosten aangevoerd.

Europese weerkaart van vrijdag 2 september

In het noorden van Scandinavië wordt koelere lucht aangevoerd door een lagedrukgebied. De temperaturen liggen daar rond of onder 10 graden. Een eerste prik van de herfst! Elders in Europa is het zacht tot zeer zacht met maxima die ruim boven 20 graden liggen.

Maxima in Europa volgens het Amerikaanse weermodel

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start met een tweedeling in de Benelux. In België is beduidend meer bewolking aanwezig en meer naar het noorden van Nederland zijn er meer opklaringen. In de loop van de dag breekt het wolkendek open en kunnen enkele buien ontstaan, al dan niet met onweer. Waar en wanneer een bui valt, is moeilijk te voorspellen, maar de voorkeursregio is wel België en eventueel het zuiden van Nederland. De temperaturen liggen tussen 19 en 27 graden. In België draait de wind al snel naar het zuiden en zuidwesten, in Nederland is dat nog eerst matig uit zuidoost.

  • Het onweer kan je HIER live volgen!

Op zondag keert de rust dan terug en wordt het opnieuw overal droog. Een zeer lokale bui in het noorden van Nederland is wel mogelijk. Het wordt ook opnieuw zonniger met af en toe hoge wolkensluiers. De temperaturen klimmen opnieuw hoger en liggen rond 21 graden op de Wadden, 24 graden in de Ardennen en tot 29 graden in het binnenland. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten, in het noorden het zuidoosten.

Maxima op zondag volgens het Canadese weermodel

Ook in het begin van de nieuwe werkweek ligt het kwik eerder aan de hoge kant. Maandag start met opklaringen en enkele hoge wolkensluiers en het kwik schiet omhoog. In de loop van de dag wordt de atmosfeer echter onstabieler en verhoogt de kans op een bui of onweer vanaf de Franse grens. De maxima kunnen nog iets hoger klimmen en kunnen in het noordoosten van België en zuidoosten van Nederland de tropische grens bereiken. Elders blijft het kwik steken tussen 23 en 28 graden.

De onweerskans neemt duidelijk toe vanaf maandag

Vanaf dinsdag tot al zeker vrijdag zijn dagelijks buien of onweer mogelijk. Het ziet er naar uit dat de natuur vanaf dan neerslag te verwerken zal krijgen. Echter blijft het nog afwachten wat de neerslaghoeveelheden zullen zijn en waar het zwaartepunt komt te liggen. Buien kunnen lokale fenomenen zijn. De temperatuur gaat ook geleidelijk achteruit. Dinsdag liggen de temperaturen tussen 20 en 26 graden, woensdag is dat hetzelfde en donderdag is dat 19 tot 25 graden. Vanaf vrijdag lijkt het kwik te zakken naar 20 graden. Jullie worden natuurlijk op de hoogte gehouden (ook in real time) over de onweerskansen!

Weersverwachting langere termijn

Het ziet er naar uit dat na de eerste week van september het weer toch (tijdelijk?) uit een ander vaatje zal tappen. Ex-orkanen en hoogtelaagjes lijken de weg makkelijker naar onze regio te vinden waardoor de kans op neerslag toeneemt. Eerst ligt de Benelux nog aan de oostkant van deze systemen waardoor het nog relatief zacht blijft. Vanaf vrijdag komt de Benelux geleidelijk aan de westkant ervan te liggen met koelere lucht uit het noorden. De temperaturen zakken dan ook naar 20 graden. Daarna lijkt het opnieuw droger te worden met mogelijk warmere temperaturen, maar dit is nog onzeker. Het Amerikaanse weermodel toont deze trend immers niet. Hoe dan ook, het blijft eerst vrij warm en droog, later wordt het geleidelijk wisselvalliger en koeler. Een zege voor de natuur?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen