23 januari 2020 - 3 min. lezen 6 reacties

Meteorologisch gezien zijn we ondertussen het “putteke” van de winter al gepasseerd. Toch kregen we in de Benelux tot nu toe geen echt koud weer over de vloer. De polaire lucht blijft tot nu toe opvallend noordelijk door een foute positionering van drukgebieden. Dat is positief nieuws voor het zee-ijs nabij de Noordpool, maar negatief voor de winterliefhebbers in Nederland en België.

Voorlopig geen dergelijke taferelen in de Benelux.

Geen winterweer in Europa en Azië

Onderstaande kaart toont de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal voor de hele wereld tussen 1 januari en 20 januari. Het is duidelijk dat Eurazië geel tot rood is gekleurd. Dat betekent (ruim) warmer dan normaal. De grootste afwijking vinden we in Noord-Europa en Siberië. Dat zijn in principe de brongebieden voor winterweer in onze contreien. Daar verloopt de eerste maand van 2020 uitzonderlijk zacht.

Om een regio te vinden met een duidelijk koudere winter dan normaal moeten we onze blik verruimen en naar de andere kant van de Atlantische Oceaan en meer bepaald naar noordwest Amerika en delen van Canada kijken. In Alaska vriest het dat het kraakt met temperaturen tot 10 graden onder het langjarig gemiddelde. Dààr zit koning winter dus!

Temperatuurafwijking in december 2019. (Karstenhaustein)
Temperatuurafwijking tussen 1-20 januari 2020. (Karstenhaustein)

Koude lucht blijft circuleren rond de Noordpool

In tegenstelling tot de voorgaande jaren wordt de winter nabij Groenland en rond de Noordpool dit jaar gekenmerkt door temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Een sterke straalstroom en een sterke polaire vortex zorgen ervoor dat de koude lucht gevangen blijft en weinig uitstroomt naar de lagere breedtegraden. In principe is dit wat we niet verwachten met de opwarming van de aarde. Meer over de straalstroom van de toekomst via dit artikel. Het zorgt ervoor dat de omvang van het zee-ijs dit jaar groter is dan de afgelopen 6 jaren. Daar verblijft koning winter dus!

Zee-ijs ontwikkeling aan de Noordpool. (NSIDC)

Komt de winter nog?

We hebben geen glazen bol, maar voorlopig lijkt de kans op een uitbraak van koning winter richting onze contreien eerder beperkt. De positionering van de hoge- en lagedrukgebieden ligt al een ruime tijd vast en lijkt ook niet meteen te wijzigen. Het weer kent echter geen geheugen. Januari kunnen we afschrijven maar ook in februari, maart en zelfs april kan de winter nog fel uit de hoek komen. Voorlopig blijft het bij wat lichte vrieskou onder een heldere nachtelijke hemel, verzorgd door optimale uitstraling bij weinig wind.

De temperatuurverwachting voor februari-maart-april is duidelijk hoger dan normaal. Aldus het Europese weermodel ECMWF. De betrouwbaarheid hiervan is weliswaar laag. (Copernicus)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken