17 mei 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

U heeft het de afgelopen 48 – 72 uur aan de lijve mogen ondervinden. Er heerst in de Benelux (België – Nederland – Luxemburg) totaal geen gevoel van lente. Op momenten met lichte regen denken we eerder aan herfsttaferelen. Wie gehoopt had dat het weekend een weersverbetering van formaat zou brengen, is eraan voor de moeite.

M.u.z. van morgen wordt het op zondag opnieuw onstabiel vanuit het zuidwesten met toenemende neerslagkansen (eventueel onder de vorm van flinke onweersbuien).

foto regendruppels blad

Waar is de lente gebleven?

Wanneer we de klimatologie (bekijk het hier) erbij nemen voor België zien we dat we rond deze tijd recht hebben op gemiddeld 17 graden. Met slechts 10 tot 12 graden vandaag en gisteren zitten we daar dus serieus onder. Ook de recentste gegevens van de weermodellen voorspellen weinig goeds. Een tijdelijke opleving naar 15°C en mogelijk 20°C op zondag kan eventjes soelaas bieden. Daarna hervallen we opnieuw in een koele noordelijke luchtstroming.

waar is de lente naartoe?
De weerdata van het weerstation in Waregem (klik voor deze website) schetst ons een mooi beeld van de weersituatie in het zuiden van West-Vlaanderen.

Vooral in het begin van de maand mei kregen we aangenaam lenteweer geserveerd om vanaf de tweede helft van de maand mei de prijs te betalen in de vorm van veel te frisse temperaturen en regenval.

Betere vooruitzichten voor dit weekend ?

Wie deze week de website noodweer.be heeft opgevolgd, zal vooral het bericht op maandag 13 mei nog herinneren. Toen werd er door het Amerikaans weermodel (GFS) een heuse neerslagbom berekend voor dit weekend (verspreid over 72 uur – 50 tot 100 liter/m²). Deze weersverwachting is gelukkig genoeg bijgesteld tot waardes tussen 15 – 30 liter/m².

Dat is nog altijd ruim voldoende, maar de kansen op wateroverlast nemen wel gevoelig af. De temperatuur haalt vanaf zaterdag tijdelijk hogere waardes met gemiddeld 15 graden. In het (noord)oosten kan het door de geografische ligging 20 graden worden.

tijdelijk warm oosten van België
Op zondag kan de temperatuur in de provincies Antwerpen – Limburg opnieuw klimmen tot gemiddeld 20 graden.

In het zuidwesten van het land zorgt de nabijheid van een actieve neerslagzone voor lagere temperaturen. Het is niet uitgesloten dat er ook later in het noordoosten neerslag ontstaat door lokale onweersbuien! Dat kunnen ferme kleppers worden.

Bron kaartje: weerstationwaregem.be

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen