Voorlopig geen tekenen van een flinke nazomer
Dankzij invloeden van depressies in het noorden van Europa blijft het weerbeeld eerder gematigd in de Lage Landen. Bij momenten kruipt het hogedrukgebied in het zuiden van Europa wat richting het noorden. Dat zorgt begin oktober nog steeds voor een thermische upgrade, maar geleidelijk wordt ook dat minder aangezien de zon veel kracht verliest. Indien we onder een hogedrukgebied blijven, neemt de kans op grondvorst ook toe in de Lage Landen.
- Extra weerupdates? Volg ons op Twitter en Facebook
- Abonneer gratis op ons weerkanaal van Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Westcirculatie vrij noordelijk
Wanneer we kijken op de meeste recente weerkaarten van het Amerikaans weermodel GFS zien we een vrij noordelijke straalstroom. Deze voert depressies en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan richting het noorden van Europa. De Benelux bevindt zich dichterbij een kern met hogedruk waardoor we regelmatig kunnen profiteren van droge omstandigheden en meer zon. In het weekend van 8 oktober lijkt een tijdelijke dip mogelijk met meer bewolking en ook wat neerslag.
- Leer meer over de jaarlijkse variatie in zonne-instraling
Op bovenstaande weerkaart hebben we de ligging van het hogedrukgebied nabij de Azoren gemarkeerd net zoals het lagedrukgebied nabij IJsland. Voor de liefhebbers van koeler weer met kans op vrieskou is dit uiteraard geen goede kaart. De Atlantische Oceaan is aan zet en voert vrij zachte lucht naar het westen van Europa. Over het zuiden van Europa is het op veel plaatsen zomers warm.
Aanhoudend droog met hogedruk?
In de 2e week van oktober zien we een moeilijke weersverwachting ontstaan. De Atlantische Oceaan onderneemt duidelijk pogingen om een actiever weerbeeld te genereren voor het westen van Europa met eventueel zelfs de eerste stormkansen. Aan de andere zijde zien we GFS in de meest recente run met een opbouw van hogedruk komen wat zou resulteren in droog najaarsweer met relatief veel ruimte voor de zon en weinig wind. Vooral dat laatste kan zijn invloed uitoefenen op de energieprijzen. Meer wind in combinatie met zon zorgt voor meer hernieuwbare energie. Iets om op te volgen.
- 5 tips om energie te besparen in koelere perioden