19 september 2022 - 5 min. lezen
1 reacties 1

Nu de prijzen van gas en elektriciteit regelmatig door het dak gaan, stijgt ook het aantal zoekopdrachten in Google om energie te besparen voor de komende herfst- en winterperiode. Het is namelijk de verwachting in de energiewereld dat het plafond van de torenhoge prijzen nog lang niet is bereikt. Doe daar een koude herfst en/of winter bij, en de perfect storm is geboren. In dit artikel ontdek je een aantal gratis en nuttige tips om energie te sparen en zo de energiefactuur optimaal te beschermen.

Waarom een energiecrisis?

Vooraleer we enkele tips met jullie delen is het belangrijk om te begrijpen waarom de energiecrisis in Europa momenteel zo fel uitpakt. Eerst en vooral hebben we de politieke spanningen tussen Rusland en Europa waarbij Rusland geleidelijk de gastoevoer naar het westen vermindert. Dit zorgt voor spanningen op de markt wat de prijs niet ten goede komt.

Daarnaast moeten we ook rekening houden met de reserves die Europa aan gas kan aanleggen. Er wordt nu verwacht dat we ruim 80% reserve kunnen aanleggen tegen de winterperiode. Volgens de laatste berekeningen lukt dit goed, maar dat zal ook onvoldoende zijn om een volledige winterperiode te overbruggen.

De meeste Europese landen zijn goed op weg om een vulgraad van 80% gasopslag te hebben tegen de start van de winterperiode. Deze reserves zijn echter ontoereikend voor een volledige winterperiode.

Een bijkomend probleem is de inactiviteit van kerncentrales. Deze moeten regelmatig in onderhoud en dragen bij aan een energiemix gecombineerd met hernieuwbare energie zoals zon- en windenergie. Wanneer een bepaald percentage onbeschikbaar is door onderhoud zal dit ook wegen op het aanbod. Minder aanbod en meer vraag stuwt de prijs extra omhoog.

Tips om energie te besparen in de winter

Isoleren, isoleren en isoleren

De meest voor de hand liggende tip om energie in je woning te besparen is deze voldoende isoleren. Via het dak, de muren en de ramen vertrekt vaak broodnodige warmte om het binnenshuis comfortabel te houden. Wie zijn huis isoleert kan tot 2500 euro per jaar besparen. Het kost natuurlijk ook wat en niet alle verbouwingen zijn evident uit te voeren, maar gelukkig krijg je zowel in Nederland als in België op talrijke projecten ook subsidies. Denk maar aan het plaatsen van warmtepompen, dakrenovatie en dakisolatie!

Sluimerverbruik? Een trage ‘moordenaar’

U kent het wel, er staan talloze energievreters in je huis die wel één of andere functie hebben. Denk maar aan de TV, allerlei consoles, een digitaal uurwerk, het weerstation dat de binnenhuistemperatuur meet,… Deze producten werken vaak allemaal op elektriciteit en hebben in ‘niet-actieve’ staat een sluimerverbruik. Bij nieuwe apparaten wordt hier vaak aandacht aan besteed, oude toestellen zijn dan weer de kampioen in het stiekem wegsluizen van uw eurocenten. Dit kan jaarlijks tussen 50-100 euro bedragen. Denk er dus maar even aan als u bijvoorbeeld ook op reis vertrekt.

Sluimerverbruik? Wees slim en plaats je elektrische toestellen op een ‘slim’ stopcontact. Zo kan je overal en op welk moment ook de energiestromen bekijken en uitschakelen! Bestel vandaag!

Lampjes op zonne-energie voor in de tuin

Wil je met de avond een gezellige sfeer binnenshuis creëren? Dan hebben we met deze 3e tip eerder een creatieve oplossing voor uw dure energiefactuur. Haal de lampjes die in uw tuin staan, en die werken op zonne-energie, naar binnen. Afhankelijk van de intensiteit van het licht kan je ze functioneel gebruiken, anders eerder sfeergerelateerd. Bijkomend voordeel is dat deze lampjes soms meerdere uren licht kunnen geven. Dankzij de zonnestraling overdag geen elektriciteitsverbruik voor verlichting.

Haal vandaag de gratis kracht van de zon in huis met deze zonne-lampjes (dimbaar)

Ledlampen, led-tv’s en restwarmte

We combineren snel een aantal andere tips die erg waardevol zijn. Het gebruik van ledlampen en/of een led-tv zijn zeer interessante tips. Hiermee bespaar je algauw 50 tot 100 euro per jaar. Wie nog een oudere LCD-tv of een plasma-tv gebruikt zal op het einde van de rit meer betalen.

Wat dan met de restwarmte van je oven? Een heel goede tip is om deze open te zetten wanneer de maaltijd klaar is. In normale omstandigheden doen veel mensen deze opnieuw dicht en koelt de oven geleidelijk af door de restwarmte via de ventilator in de achterzijde af te voeren. Als je op een koude winterdag de ruimte wat wil opwarmen, kan je ervoor kiezen om deze oven gewoon open te laten.

Benut de warmte van je radiator optimaal

De laatste, maar misschien de belangrijkste tip om snel aan besparing te doen op het verbruik van gas is het inzetten van radiatoren onder je centrale verwarming. Dankzij dit toestel kan je tot 10% minder gas gaan verbruiken. Zeker een investering waard voor de volledige winter.

Deze tip kan trouwens perfect gebruikt worden in combinatie met radiatorfolie op de muur. Op die manier profiteer je optimaal van de warmte die je radiator genereert.

Via een handig kliksysteem monteer je de Speedcomfort ventilator onder een radiator.

Hoe werkt een radiatorventilater eigenlijk?

Als je beslist om dit handig instrument aan te kopen, moet je het volgende weten. Het apparaat plaats je onderaan je radiator. Eenmaal de temperatuur 30°C heeft bereikt, zal de sensor van de Speedcomfort de ventilators activeren. Je kan het vergelijken met een föhn die de warme lucht doorheen de kamer blaast. In vele gevallen blijft de warmte echter tussen de muur en de radiator ‘hangen’.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken