1 mei 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Op 1 juni is het weer zover, dan begint officieel het Atlantisch orkaanseizoen van 2022. Inmiddels zijn de voorbereidingen daarvoor in volle gang. De namen die dit seizoen in gebruik zullen worden genomen zijn bekendgemaakt en ook werd het zeer actieve orkaanseizoen van 2021 geëvalueerd. Tevens worden de eerste verwachtingen voor het komende seizoen gepubliceerd. Daaruit blijkt dat we waarschijnlijk weer een actief orkaanseizoen tegemoet gaan.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Nieuwe namen voor 2022 bekend

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan zal op 1 juni 2022 van start gaan. Dit is elk jaar de officiële startdatum, maar het komt soms voor dat er al vóór die datum een tropische depressie of storm wordt gevormd. Sinds 2015 is dit elk jaar voorgekomen en daarom heeft het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) besloten om de uitgebreide monitoring en informatievoorziening voortaan te starten vanaf 15 mei in plaats van 1 juni.

Tevens krijgen systemen altijd een naam toegewezen als ze uitgroeien tot een (sub)tropische storm. Dit vergroot het bewustzijn voor de gevaren van zulke stormen onder de bevolking. Het gaat om gemiddeld 14 of 15 stormen met een naam per jaar. De namen voor tropische stormen en orkanen in 2022 zijn bekend. Het systeem is zo bedacht dat er zes namenrijtjes zijn, die om de beurt worden gebruikt. In 2022 worden dus dezelfde namen gebruikt als in 2016. Toen werden de namen Matthew en Otto ingetrokken, vanwege de enorme impact die deze orkanen hadden. Dit jaar komen daar ‘Martin’ en ‘Owen’ voor in de plek. De eerste storm zal de naam Alex krijgen.

Orkanen in 2021 veroorzaakten veel schade en de naam Ida wordt ingetrokken

Niet alleen bereiden verschillende instanties zich voor op het nieuwe orkaanseizoen. Het ‘Hurricane Committee’ van de WMO heeft namelijk ook hun onderzoeken naar de tropische stormen en orkanen uit 2021 afgerond. Het was een zeer actief seizoen met ook veel orkanen die aan land gingen in de VS en in andere gebieden, waaronder orkanen Nicholas en Henri. Sam was de krachtigste storm met op zijn piek een windsnelheid van 250 km/u, maar deze orkaan bleef boven de oceaan.

Ook Ida was een krachtige categorie 4 orkaan en deze trof grote delen van de VS. Op uitgebreide schaal kwam het tot overstromingen. Orkaan Ida zorgde voor meer dan 75 miljard dollar aan schade, waarmee ze op de vijfde plek komt voor wat betreft de aangerichte schade. Er vielen ook minstens 107 doden. Vanwege deze twee factoren en de enorme impact die orkaan Ida maakte in deze landen is besloten om de naam Ida niet te laten terugkeren. In 2027 zal de naam ‘Imani’ als vervanger in de namenlijst gebruikt worden. Overigens is Ida de 94e naam die wordt ingetrokken sinds de toepassing van het huidige systeem in 1953.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken