5 oktober 2016 - 2 min. lezen 13 reacties

Geen goed nieuws voor de mensen in het uiterste zuidoosten van Noord-Amerika. Orkaan Matthew trekt na de doortocht van Haïti, de Bahama’s en Cuba nu richting Florida. De inwoners van Florida moeten zich daarom schrap zetten voor een uit de kluiten gewassen stormsysteem dat naast overvloedige neerslag ook hevige windstoten veroorzaakt. Opmerkelijk aan het hele verhaal is dat orkaan Matthew ook nog eens op zijn stappen durft terugkeren. Dat zou betekenen dat de omgeving van Florida tot 2 keer toe wordt geraakt door het slechte weer. Het weermodel GFS voorspelt dit ongelofelijk scenario.

Donderdagavond regio Florida

In 2010 werd de regio van Haïti getroffen door een zware aardbeving. De invloed van deze orkaan mag dan ook niet onderschat worden voor de lokale bevolking. Met windstoten tot 240 km/u worden huisjes met de grond gelijk gemaakt om nog maar te zwijgen van de enorme hoeveelheden regen die werden geregistreerd. Neerslagsommen tussen 500 en 1000 mm in amper enkele dagen tijd zijn er geen uitzondering. De eerste slachtoffers zijn dan ook reeds te betreuren. Vermoedelijk loopt het dodental nog sterk op.

Zoals het het er nu naar uitziet zal de orkaan snel aan kracht verliezen vooraleer hij Florida gaat beïnvloeden. Op donderdag zou de status van de orkaan afnemen tot CAT 2-3. De koelere wateren zijn hiervan de grootste oorzaak net zoals de toename van de windschering die de organisatie van het stormsysteem dermate zal teisteren. Bij een forse windschering wordt de gesloten luchtcirculatie van een orkaan namelijk ontregeld en kan die onvoldoende profiteren van de onweersbuien die opnieuw gegenereerd worden.

matthew-trekt-naar-florida
In combinatie met de liveblog zullen we de situatie de komende dagen sterk volgen. Ook het effect van dit stormsysteem nadat het is afgezwakt is interessant. Het kan namelijk het West-Europese weerbeeld gaan beïnvloeden met een nieuwe opstoot van WAA op de Atlantische Oceaan en het in gang zetten van een westelijke blokkade.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken