Orkaan Matthew trekt naar Florida

Geen goed nieuws voor de mensen in het uiterste zuidoosten van Noord-Amerika. Orkaan Matthew trekt na de doortocht van Haïti, de Bahama’s en Cuba nu richting het noordwesten. De inwoners van Florida moeten zich daarom schrap zetten voor een uit de kluiten gewassen stormsysteem dat naast overvloedige neerslag ook hevige windstoten zal veroorzaken. Opmerkelijk aan het hele verhaal is dat orkaan Matthew ook nog eens op zijn stappen durft terugkeren. Dat zou betekenen dat de omgeving van Florida tot 2 keer toe wordt geraakt door het slechte weer. Het weermodel GFS voorspelt dit ongelofelijk scenario.

Donderdagavond regio Florida

In 2010 werd de regio van Haïti getroffen door een zware aardbeving. De invloed van deze orkaan mag dan ook niet onderschat worden voor de lokale bevolking. Met windstoten tot 240 km/u worden huisjes met de grond gelijk gemaakt om nog maar te zwijgen van de enorme hoeveelheden regen die werden geregistreerd. Neerslagsommen tussen 500 en 1000 mm in amper enkele dagen tijd zijn er geen uitzondering. De eerste slachtoffers zijn dan ook reeds te betreuren. Vermoedelijk zal het dodentol nog sterk oplopen.

ecmwf-risico-orkaan-matthew

De weerkaarten van het Europees weermodel laten de trekrichting van het systeem eerst sterk afbuigen richting het noordwesten. In tegenstelling tot de afgelopen uren kiest de orkaan daarna voor een scherpe draai richting het noordoosten waardoor het oosten van Noord-Amerika buiten schot blijft van de meest intense windsnelheden.

Zoals het het er nu naar uitziet zal de orkaan snel aan kracht verliezen vooraleer hij Florida gaat beïnvloeden. Op donderdag zou de status van de orkaan afnemen tot CAT 2-3. De koelere wateren zijn hiervan de grootste oorzaak net zoals de toename van de windschering die de organisatie van het stormsysteem dermate zal teisteren. Bij een forse windschering wordt de gesloten luchtcirculatie van een orkaan namelijk ontregeld en kan die onvoldoende profiteren van de onweersbuien die opnieuw gegenereerd worden.

matthew-trekt-naar-florida

In combinatie met de liveblog zullen we de situatie de komende dagen sterk volgen. Ook het effect van dit stormsysteem nadat het is afgezwakt is interessant. Het kan namelijk het West-Europese weerbeeld gaan beïnvloeden met een nieuwe opstoot van WAA op de Atlantische Oceaan en het in gang zetten van een westelijke blokkade.Lees ook eens:

 • Prachtig image!

 • Thomas

  Door windschering en grote wind op hoogte wordt het systeem gedeorganiseerd. Zo kan de wind ook niet meer in een roterende beweging cirkelen waardoor de windsnelheid afneemt. Maar waardoor supercells zich toch kunnen vormen is te danken aan de hoeveelheid SRH die het systeem zélf creëert.

 • dawmast

  De koelere wateren zijn hiervan de grootste oorzaak net zoals de toename van de windschering die de organisatie van het stormsysteem dermate zal teisteren. Bij een forse windschering wordt de gesloten luchtcirculatie van een orkaan namelijk ontregeld en kan die onvoldoende profiteren van de onweersbuien die opnieuw gegenereerd worden.

  Tornado’s en hagel behoren bij dit soort stormsystemen ook tot de opties.

  Terwijl forse windschering voor de organisatie van onweersbuien zelf wel goed is, namelijk goed georganiseerde multicells en supercells. Aambeelden gaan t.g.v. een sterke bovenwind één kant op staan. Zorgt dat er nu voor dat er geen oog kan ontstaan?

  Hoe kan een orkaan toch supercells met hagel en tornado’s produceren, ondanks de geringe windschering? Heeft dat met de zogenaamde hottowers in de eyewall te maken. Hottowesrs zijn sterke stijgstromen in de eyewall van een orkaan. Wat ook meespeelt, zijn de zogenaamde Eyewall mesovortices. Op http://weather.com.ph/typhoon/climatology lees ik daarover het volgende:

  Eyewall Mesovortices are also known as “miniswirls,” “spin-up vortices” or “micro-tornadoes” usually found within the eyewall of an intense typhoon/hurricanes. These small-scale twisters can reach winds of more than the existing horizontal wind speeds of a typhoon. This theory was introduced by Dr. Ted Fujita, the father of the Tornado Wind Scale.

  If an existing typhoon wind speeds is 240 kph over a specific location, Mesovortices can double it to 440-600 kph – capable of uprooting trees and carrying weak houses a few meters off the ground. There were widespread eyewitness accounts regarding this phenomenon.

  Afbeelding eyewall mesovortex staat op https://www.meteogroup.com/theme/weatherph/img/Tropical_Cyclone_101_html_m34f09fc8.png

 • Thomas

  Matthew begint ook weer fors in kracht toe te nemen na de doortocht door de Caraïben! https://uploads.disquscdn.com/images/314f302fe28b3553a61b54031b86861d83d01d71c72ee7520dff83f46c1bb7c7.gif

 • Thomas

  Waarschijnlijk trekt Matthew net niet volledig over het vasteland van Florida, maar de intensiteit wordt wel wat onderschat. De windschering boven de Bahamas lijkt bij elke update af te nemen en de SST is daar ook tussen de 30°C en de 31°C. Een categorie 4 lijkt mij waarschijnlijk. Eerst maar eens zien hoeveel schade er die eilandengroep wordt toegebracht.