6 september 2022 - 3 min. lezen
27 reacties 27

Afgelopen maandag kregen we in veel regio’s alweer een zomerse/tropische dag. Wie houdt de tel nog bij? De dag werd wel afgesloten met regen- en onweersbuien die een overgang ingeleid hebben naar een meer wisselvallig weertype. Vooral vanaf donderdag moeten we dagelijks rekening houden met neerslag en dan zullen de temperaturen ook stelselmatig zakken. Een vleugje herfstweer? De natuur kijkt reikhalzend uit naar de neerslag.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Tropische maandag afgesloten met onweer

Onder de invloed van een zuidelijke luchtstroming stegen de temperaturen op maandag op de meeste plaatsen tot 25-30°C en zelfs nog iets meer. Wie houdt de tel van het aantal zomer- en tropische dagen nog bij?

In de loop van de namiddag/avond ontstonden er wel lokale onweersbuien en nadien volgde een wat meer gestructureerd onweersfront tijdens de nacht op dinsdag. Het leverde lokaal veel neerslag op op een korte tijd, alsook windstoten tot meer dan 80 km/u. Het dynamische weer is terug!

Dinsdag en woensdag nog zomers, wel kans op onweer

Aan de voorzijde van een stationair lagedrukgebied ten westen van de Benelux stroomt er op dinsdag/woensdag nog steeds vrij warme lucht uit over de lage landen. Met dank aan opklaringen die het weerbeeld overdag domineren levert dat nog steeds een zomers weertype op met maxima tot 25°C (en meer op dinsdag). Net als op maandag worden beide dagen wel afgesloten met (lokale) onweersbuien die pittig van aard kunnen zijn. De energie die de atmosfeer opbouwt tijdens de dag kan optimaal benut worden.

Lagedruk schuift dichterbij en zorgt voor koeler weer en neerslag

Vanaf donderdag komt er dan wat meer beweging in het lagedrukgebied. Het schuift stilaan op naar het oosten waardoor de luchtsoort in de Benelux meer maritiem en koeler wordt. Concreet betekent dit dat we meer rekening moeten houden met buien die ontstaan op de dagelijkse gang, de passage van enkele neerslagzones (wat is dat ook alweer?), en temperaturen die zakken tot 20-23°C.

Een lagedrukgebied schuift de komende dagen dichterbij vanaf het westen. (Tropical Tidbits)

De laagste temperaturen worden voorlopig voor zaterdag berekend met dan maxima rond 18-20°C en slechts 14-18°C in de Ardennen. Deze temperaturen zijn we al enige tijd niet meer gewoon. De kast openen voor een extra truitje lijkt aan de orde!

Frisse maxima op zaterdag.

Voor volgende week liggen de weerkaarten nog open. De kans is groot dat de temperaturen terug een (lichte) winst boeken, maar de kans op neerslag blijft wel aanwezig. Het droge zomerweer zijn we (eventjes?) kwijt.

Weerpluim voor de komende 14 dagen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken