6 september 2022 - 3 min. lezen
62 reacties 62

Na een eerste ronde met onweersbuien op maandag moeten we vandaag, 6 september 2022, opnieuw rekening houden met een onstabiel weertype. De drijfveer van de onweerskansen vinden we nog steeds ten zuidwesten van Ierland. Een lagedrukgebied brengt de Benelux in een zuidwestelijke luchtstroming waardoor boven Frankrijk steeds buien ontstaan die gepaard gaan met onweer. Deze onweersbuien zullen ons weer vandaag in de late namiddag en avond opnieuw beïnvloeden.

Lokaal nog zomers warm

De voornaamste trigger voor de onweersbuien is de opbouw van de atmosfeer. Deze wordt doorheen de dag onstabiel en er vormt zich CAPE. Deze parameter is belangrijk om in te schatten hoeveel energie de onweersbui kan benutten om zichzelf te ontwikkelen en ook in stand te houden.

Voor vandaag verwachten weermodellen een CAPE van 500 tot 1000 J/KG. Dat is iets minder dan de onweersituatie op maandag, maar nog steeds voldoende om flinke onweersbuien te veroorzaken. Daarenboven is er ook windschering actief (25-35 knopen) wat de organisatiegraad van een eventueel onweercomplex in stand kan houden. Ook wanneer de zonsondergang reeds heeft plaatsgevonden.

Dankzij brede opklaringen in de voormiddag kan het nog sterk opwarmen in de Benelux. Op veel plaatsen wordt het zomers warm met kwikstanden tussen 25 en 28°C. Over het uiterste westen van België en Nederland blijft het een fractie koeler.
Wanneer we kijken naar het ‘composiet’ plaatje van de onweerskansen zien we meerdere gebieden in de Benelux die gevoelig zijn voor onweer. Het noorden van Nederland in de vroege ochtendperiode en in de namiddag. Daarna verschuift de focus richting het zuiden met de Ardennen ook in de spotlights.

Lokaal veel neerslag op korte tijd

Ondanks opnieuw een vrij snelle hoogtestroming op 700 hPa kunnen deze buien lokaal veel neerslag op korte tijd veroorzaken. Op enige hoogte verplaatsen de onweersbuien zich met een snelheid van 60 tot 80 km/u. De parameter ‘Precipitable Water‘ schommelt voor vandaag meestal tussen 20 en 30 mm waardoor meerdere onweersbuien over éénzelfde gebied een flinke neerslagsom kunnen veroorzaken. De kans op hagel en windstoten lijkt ons iets kleiner dan op maandag, maar zeker niet uitgesloten.

Er zijn wat subtiele verschillen aanwezig in de weermodellen omtrent de plaatsing van de meeste neerslag. HARM40 kiest resoluut voor het westen van België en het zuidwesten van Nederland. Arome en GFS hebben dan eerder een andere voorkeur. Kortom, er heerst nog onzekerheid in de weermodellen omtrent de effectieve neerslagsom en locatie.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken