Verse sneeuw bij begin van kerstvakantie in de Alpen

Het is net op tijd goedgekomen, oef! Afgelopen week was het bijzonder zacht in de Alpen maar met de start van de vakantie (en de astronomische winter) is het weerbeeld omgeslagen. Er valt nu verse sneeuw bij het begin van de kerstvakantie en het is gevoelig kouder. De skigebieden zijn gered. In de westelijke Alpen is lokaal zelfs 100 cm verse sneeuw mogelijk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Schitterende wintersportcondities gisteren in Val Thorens na de verse sneeuwval. (Twitter Val Thorens)

Zachte week in de Alpen baarde zorgen

Afgelopen week was het bijzonder zacht in de Alpen. Met een zuidelijke luchtstroming werd er Mediterraans-Afrikaanse lucht rechtstreeks naar de bergen geblazen. Aan de noordkant ontstond er bovendien een stormachtige föhnwind, waardoor de temperaturen hier letterlijk de pan uit swingden.

In de grote valleien stegen de temperaturen tot maar liefst 15°C! De sneeuw smolt daardoor aan een onheilspellende tempo weg. Veel skigebieden zaten duidelijk met de handen in de haren in de aanloop naar de kerstvakantie…waar bleef de sneeuw?

Dit willen we niet zien in de Alpen halverwege december.. (SRF Meteo)

Sneeuw brengt verlossing voor de kerstvakantie

Gelukkig kreeg Koning Winter in het snuitje dat de toeristen in de Alpen niet zitten te wachten op herfstweer in december. Een koufront maakte vrijdag-zaterdag een einde aan de föhn-wind, waardoor de temperaturen kelderen. Bij de passage van Zwitserland naar Oostenrijk vielen er bovendien weer een aantal centimeters wit goud bij…eindelijk terug verse sneeuw. Winterse sfeerbeelden gegarandeerd.

De vooruitzichten zijn dat er op zondag en maandag bovendien nog zeer veel sneeuw bij zal vallen en dan vooral in de westelijke Alpen. Sommige weermodellen berekenen 1 meter extra sneeuw boven 1200 meter. De wind zal stormachtig waaien uit westelijke richtingen. Op de toppen van de Alpen kunnen de rukwinden zelfs oplopen tot 150 km/u! Stormweer gecombineerd met sneeuwval = blizzard!

Stormachtig weer in de westelijke Alpen met rukwinden tot 150 km/u boven 3000 meter. (Kachelmannwetter)

Dinsdag wordt het vervolgens eventjes zachter maar op Kerstmis zelf stroomt er weer een portie koudere lucht over de bergen. Dat betekent een witte Kerstmis met in Oostenrijk zelfs sneeuw van betekenis op kerstdag zelf. Wie droomt mee weg bij het zien van deze prachtige beelden met sneeuw?

Bij het begin van de kerstvakantie zorgen sneeuwzones voor een mooi winters sfeerbeeld van de bergen! (Sneeuwhoogte.nl)
Prachtig weer gisteren in Zwitserland. (SwissTopo)

Lees ook eens:

Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Starlink satellieten

Een helder weertype is het ideaal moment om sterren en andere sterrenbeelden te spotten aan het hemelgewelf. De goed geïnformeerde weeramateur is al een tijdje op de hoogte van de reeks Starlink satellieten die iedere avond te zien zijn. Dit kadert in...

NicolasLees dit artikel >