0

De start van de meteorologische zomer ligt alweer ruim een week achter ons en daarmee komt ook de vakantieperiode langzaam in zicht. Traditiegetrouw gaan veel mensen op vakantie richting het zuiden, zoals naar Frankrijk of Italië. Maar je kan het natuurlijk ook dichter bij huis zoeken. De komende tijd wordt het Europese weer in ieder geval gekenmerkt door grote verschillen. Waar het zuidoosten van Europa te maken heeft met de eerste serieuze hitte, is het elders wisselvallig en koel.

De maand mei was wereldwijd de warmste ooit gemeten. Ook in onze omgeving en verder richting het noord(oost)en van Europa was het warm tot zeer warm voor de tijd van het jaar. Rond de Middellandse Zee waren er juist plekken waar het koeler dan normaal was. Echter, de laatste tijd is dat niet meer het geval en heeft een groot deel van West- en Noord-Europa te maken met lage temperaturen.

Temperatuurafwijkingen in de maand mei, met vooral in Noordwest-Europa zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Daarentegen was het in Zuid- en Oost-Europa juist opvallend koel (Copernicus).

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Wisselvallig en koel in groot deel Europa

Ondanks het wisselvallige en sombere karakter, was de lente van 2024 in de Benelux wel (zeer) warm. Vaak lagen depressies ten westen van ons, waardoor we te maken kregen met een zuidelijke of zuidoostelijke wind. Echter, de komende tijd zijn de rollen precies omgedraaid. Lagedrukgebieden bevinden zich vooral boven Scandinavië en op de Atlantische Oceaan ligt juist een hogedrukgebied. Daarmee komt er een (erg) frisse, polaire noord- tot noordwestelijke stroming op gang.

Grootschalig patroon voor dinsdag 11 juni, met de aanvoer van behoorlijk frisse lucht uit het hoge noorden richting onze omgeving. In het zuidoosten van Europa juist aanvoer van zeer warme lucht (Wetterzentrale).

In de Benelux lijken de temperaturen een dieptepunt te bereiken op maandag, met amper 12 tot 15 graden. Mogelijk kan zelfs een officieel dagrecord worden gescoord voor de laagste maximumtemperatuur op 10 juni. In Nederland (De Bilt) staat dit record namelijk op 13,7 graden in 1955.

De dagen daarna komt de temperatuur bij ons een fractie hoger uit, maar pas richting het weekend komt een lokale 20°C in zicht. Op woensdag is het in een groot deel van Europa – van Spanje tot aan de Baltische Staten – opvallend koel met op de meeste plaatsen slechts 15 tot 20 graden. En dat terwijl op sommige plekken zomerse waarden van 25°C of iets meer gebruikelijk zijn voor begin juni.

Temperatuurafwijkingen voor woensdagmiddag 12 juni. In een groot deel van Europa liggen de temperatuur fors lager dan normaal (WXCharts).

Groot verschil met Zuidoost-Europa

Gemiddeld gezien is het rond de Middellandse Zee natuurlijk al een stuk warmer in juni, met overdag gemiddeld zo’n 30 graden in het zuiden van Spanje en delen van Griekenland en Turkije. Ter vergelijking, in onze contreien zijn maxima van 20°C of iets meer gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Echter, het verschil is de komende tijd nog veel groter. Want waar de verwachtingen voor onze omgeving toch opvallend koele zijn, laten de weermodellen voor het zuidoosten van Europa ongewoon hoge temperaturen zien.

Links: Indicatie van zeer lage (groen/blauw) of zeer hoge (geel/rood) maximumtemperaturen op woensdag. Rechts: Gemiddelde maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar (ECMWF).

Een bel met hete lucht vanuit Afrika bereikt de komende dagen Italië, Griekeland, Turkije en andere delen van Zuidoost-Europa. Op zondag kan de temperatuur in het zuiden van Italië plaatselijk al oplopen naar 40°C. De dagen daarna verplaatst de heetste lucht zich verder richting het oosten met een piek rond het midden van de week. Op meerdere plekken kunnen dan temperaturen van 40 tot zeer lokaal zelfs 45 graden worden gehaald. En dan is het nog maar half juni! Het is daarbij droog en vaak stralend zonnig weer.

Het Amerikaanse weermodel GFS laat voor woensdag op meerdere plekken in Zuidoost-Europa temperaturen van 40 tot 45 graden zien (Weerkaarten).

Houd het patroon aan?

Het patroon wat voor het koele weer in West-Europa en het zeer warme weer in Zuidoost-Europa zorgt lijkt niet direct te gaan veranderen. Lagedrukgebieden die koele lucht uit het noorden aanvoeren lijken zich thuis te voelen in onze omgeving, terwijl aan de voorzijde telkens weer hete lucht richting delen van Italië, de Balkan, Griekenland en Turkije stuurt.

Voor de week van 17 t/m 23 juni laat ECMWF een vergelijkbare temperatuurverdeling zien zoals ook komende week het geval is. Daarbij hoort ook de verdeling tussen het soms vrij natte Centraal- en West-Europa, en het zonnige en droge zuidoosten van Europa.

Meerweekse verwachting van ECMWF voor de week van 17 tot 24 juni (ECMWF).

Zelfs richting begin juli zijn er nog vrij duidelijke signalen dat het warme weer zich vooral in Zuidoost-Europa zou manifesteren en minder in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Dit is natuurlijk nog wel erg ver weg, maar toch iets om op te volgen. Voor de Benelux is er nog niet direct zicht op een (zeer) warme periode met hoogzomerse temperaturen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen