Vakantieweer: Grote verschillen in Europa
De start van de meteorologische zomer ligt alweer ruim een week achter ons en daarmee komt ook de vakantieperiode langzaam in zicht. Traditiegetrouw gaan veel mensen op vakantie richting het zuiden, zoals naar Frankrijk of Italië. Maar je kan het natuurlijk ook dichter bij huis zoeken. De komende tijd wordt het Europese weer in ieder geval gekenmerkt door grote verschillen. Waar het zuidoosten van Europa te maken heeft met de eerste serieuze hitte, is het elders wisselvallig en koel.
De maand mei was wereldwijd de warmste ooit gemeten. Ook in onze omgeving en verder richting het noord(oost)en van Europa was het warm tot zeer warm voor de tijd van het jaar. Rond de Middellandse Zee waren er juist plekken waar het koeler dan normaal was. Echter, de laatste tijd is dat niet meer het geval en heeft een groot deel van West- en Noord-Europa te maken met lage temperaturen.
- Volg NoodweerBenelux op X en Facebook voor het laatste nieuws
- Blijft up-to-date over het weer met livestreams en weervideo’s op YouTube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Wisselvallig en koel in groot deel Europa
Ondanks het wisselvallige en sombere karakter, was de lente van 2024 in de Benelux wel (zeer) warm. Vaak lagen depressies ten westen van ons, waardoor we te maken kregen met een zuidelijke of zuidoostelijke wind. Echter, de komende tijd zijn de rollen precies omgedraaid. Lagedrukgebieden bevinden zich vooral boven Scandinavië en op de Atlantische Oceaan ligt juist een hogedrukgebied. Daarmee komt er een (erg) frisse, polaire noord- tot noordwestelijke stroming op gang.
In de Benelux lijken de temperaturen een dieptepunt te bereiken op maandag, met amper 12 tot 15 graden. Mogelijk kan zelfs een officieel dagrecord worden gescoord voor de laagste maximumtemperatuur op 10 juni. In Nederland (De Bilt) staat dit record namelijk op 13,7 graden in 1955.
De dagen daarna komt de temperatuur bij ons een fractie hoger uit, maar pas richting het weekend komt een lokale 20°C in zicht. Op woensdag is het in een groot deel van Europa – van Spanje tot aan de Baltische Staten – opvallend koel met op de meeste plaatsen slechts 15 tot 20 graden. En dat terwijl op sommige plekken zomerse waarden van 25°C of iets meer gebruikelijk zijn voor begin juni.
Groot verschil met Zuidoost-Europa
Gemiddeld gezien is het rond de Middellandse Zee natuurlijk al een stuk warmer in juni, met overdag gemiddeld zo’n 30 graden in het zuiden van Spanje en delen van Griekenland en Turkije. Ter vergelijking, in onze contreien zijn maxima van 20°C of iets meer gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Echter, het verschil is de komende tijd nog veel groter. Want waar de verwachtingen voor onze omgeving toch opvallend koele zijn, laten de weermodellen voor het zuidoosten van Europa ongewoon hoge temperaturen zien.
Een bel met hete lucht vanuit Afrika bereikt de komende dagen Italië, Griekeland, Turkije en andere delen van Zuidoost-Europa. Op zondag kan de temperatuur in het zuiden van Italië plaatselijk al oplopen naar 40°C. De dagen daarna verplaatst de heetste lucht zich verder richting het oosten met een piek rond het midden van de week. Op meerdere plekken kunnen dan temperaturen van 40 tot zeer lokaal zelfs 45 graden worden gehaald. En dan is het nog maar half juni! Het is daarbij droog en vaak stralend zonnig weer.
Houd het patroon aan?
Het patroon wat voor het koele weer in West-Europa en het zeer warme weer in Zuidoost-Europa zorgt lijkt niet direct te gaan veranderen. Lagedrukgebieden die koele lucht uit het noorden aanvoeren lijken zich thuis te voelen in onze omgeving, terwijl aan de voorzijde telkens weer hete lucht richting delen van Italië, de Balkan, Griekenland en Turkije stuurt.
Voor de week van 17 t/m 23 juni laat ECMWF een vergelijkbare temperatuurverdeling zien zoals ook komende week het geval is. Daarbij hoort ook de verdeling tussen het soms vrij natte Centraal- en West-Europa, en het zonnige en droge zuidoosten van Europa.
Zelfs richting begin juli zijn er nog vrij duidelijke signalen dat het warme weer zich vooral in Zuidoost-Europa zou manifesteren en minder in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Dit is natuurlijk nog wel erg ver weg, maar toch iets om op te volgen. Voor de Benelux is er nog niet direct zicht op een (zeer) warme periode met hoogzomerse temperaturen.