Weermodellen laten het begin van de meteorologische zomer helemaal ontsporen
Zon en drogere momenten. Het lijken in 2024 ingrediënten te zijn die we niet meteen vinden. Na een toch wel natte winter van 2023 evolueerde het weerbeeld vanaf februari in een wisselvallig weerpatroon. Invloeden van lagedrukgebieden leverden meestal nog meer regen en wind op. De hogere temperaturen dan normaal kwamen zo in de schaduw te staan van een eerder zwakke lente 2024. Dit past helemaal in de prognose die op ons Youtubekanaal werd gedaan tijdens de maand februari (herbekijk de video).
Meteorologische zomer ontspoort
De meteorologische zomer begint traditioneel vanaf 1 juni en eindigt op 31 augustus. We krijgen nogal vaak de vraag waarom dit bestaat. Velen leren immers de astronomische variant die een flexibele datum heeft naarmate het jaar. De verklaring is simpel. De meteorologische zomer is in het leven geroepen doordat wetenschappers een vast moment nodig hadden om analyses te maken en klimatologische statistieken bij te houden.
Uit het verleden
Wanneer we kijken naar de statistieken voor Ukkel (BE) en De Bilt (NL), dan zien we dat vooral de zomer van 2022 in het oog springt. De gegevens waren toen de volgende:
- Gemiddelde temperatuur: 19,6 °C
- Totaal aantal neerslag: 130,9 mm
- Aantal zomerse dagen (≥ 25°C): 37
- Aantal tropische dagen (≥ 30°C): 14
Maken we de vergelijking met de zomer 2023 in Ukkel, dan zien we volgende cijfers opduiken. We zouden kunnen spreken over een minder goede meteorologische zomer.
- Gemiddelde temperatuur: 18,7 °C
- Totaal aantal neerslag: 152,4 mm
- Aantal zomerse dagen (≥ 25°C): 30
- Aantal tropische dagen (≥ 30°C): 10
Voor het meetstation De Bilt (NL) zijn de gegevens sterk vergelijkbaar waarbij de zomer van 2022 algemeen warmer was en er op beide locaties in 2023 meer neerslag viel. Dit vertaalt zich logischerwijs ook in een hoger aantal zomerse en tropische dagen tijdens 2022.
Weermodellen maken het bont!
Wanneer we kijken naar de Europese en Amerikaanse weercomputer, dan zijn de weersvooruitzichten niet meteen positief. Een nieuw lagedrukgebied lijkt zich te gaan ontfermen over West-Europa in de periode van 30 mei tot 4 juni. Daarmee zouden we opnieuw rekening moeten houden met veel regen op korte tijd door intense buien. Ook de temperaturen blijven dan beduidend lager dan de zomerse grens van 25°C.
- Kans op een superhittegolf dit jaar?