Update winterverwachting 2020-2021
In dit artikel geven we een nieuwe update over de wintermaanden met de recentste uitvoer van de meeste seizoensmodellen en lange termijn weermodellen. Vanaf december kan u opnieuw rekenen op onze blogs “winterse signalen” We lanceren graag ook een pollvraag die je onderaan kan beantwoorden. “Is het deze winter raak met veel sneeuw en vrieskou?”
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestreams op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
- Ontdek onze eerste blik op de winter 2020-2021 (oktober)
Lange termijn weermodellen
Er is een groot verschil tussen weermodellen en weermodellen die per maand naar het weer kijken (seizoensmodellen). De vrij courante weermodellen voor de lange termijn zijn EC46 en GEFS extended. Deze berekeningen zijn allebei een uitbreiding van het ensemble, zodat deze langer in de tijd doorloopt.
- Klaar zijn voor de winter en sneeuw? Zet de sneeuwschop klaar! ☃️
EC46
EC46 draait elke maandag en donderdag met weerdata beschikbaar van de ochtendruns op beide dagen. De runs waren voorbije weken steeds relatief positief voor winterweer met mogelijkheden tot rugvorming op de Atlantische Oceaan, maar dat is sinds de run van 16 november duidelijk afgezwakt. Er zijn duidelijk twee anomalieën (afwijkingen) te zien met hogere geopotentialen.
Net ten westen van het Verenigd Koninkrijk zijn er negatieve afwijkingen. Dit zou bij ons resulteren in vooral zuidweststromingen. Dit patroon, met een meanderende straalstroom, kan evenwel ook zorgen dat een laagje tijdelijk gaat duiken en er een frissere periode kan aanbreken. Dit ligt ook in lijn met de temperatuurverwachting voor deze periode waarbij er voor de lage landen bijna geen afwijking is, maar voor Scandinavië dan weer wel (want dat ligt in de opwaartse tak van de straalstroom).
De grootste kansen op eventueel winterse neerslag lijken aldus EC46 te liggen in de eerste weken van december door een meanderende straalstroom. Verder in december vlakt alles opnieuw af en stijgt de kans op een westcirculatie.
GEFS extended
Een ander lange termijn weermodel, zij het maar 35 dagen en geen 46 dagen zoals bij EC46, is GEFS extended. Ook daar zien we voor begin december eenzelfde patroon als bij EC46, zij het lichtjes oostelijker. Dit resulteert dat West-Europa tussen twee ruggen in komt te liggen met nat weer, maar ook met kansen op winterse neerslag.
- Ontdek onze TOP 5 van weerstations in 2020 de je moet gezien hebben
Op basis van deze 2 modellen lijkt de kans op winterse perikelen nog steeds het grootst in de eerste helft van december. Een kleine verschuiving van de weerpatronen kunnen wel een sterke impact hebben, maar deze ontwikkeling zit wel consistent in beide modellen.
Seizoensmodellen
Als we nog verder vooruitkijken in deze winterverwachting, dan moeten we seizoenale weermodellen gebruiken. Deze modeluitvoer wordt steeds berekend in het begin van de maand.
ECMWF
Het seizoensmodel van ECMWF laat in de maand december nog wat winterse perikelen toe. Dat is ook hetgeen we zien in de weermodellen op de lange termijn. De maanden januari en februari zijn op basis van deze ECMWF wel zacht en nat met een westcirculatie.
GloSea5 (UKMET)
Ook dit weermodel laat in december opportuniteiten zien tot een meanderende straalstroom. Dit is zichtbaar aan de iets mindere afwijking in de maanden december/januari/februari. In de drie daaropvolgende maanden zien we deze afwijking alleen maar groter worden. Dit evolueert opnieuw richting een westcirculatie zoals bij ECMWF.
CANSIPS
Dit is het seizoenale weermodel van de Canadese weerdienst. Vele weerliefhebbers kennen het weermodel GEM. Ook hier wordt wederom duidelijk dat naarmate de winter vordert, de meandering van de straalstroom kleiner wordt en een westcirculatie onvermijdelijk lijkt.
- Heb je vragen over het weer of klimaat? Met dit boek krijg je op veel vragen de gepaste antwoorden! Geschikt voor de amateur tot professional 🔥
Onzekere invloed van La Niña
Een van de redenen waarom weermodellen het niet gemakkelijk hebben met een consistente weersverwachting in elkaar te boksen is de huidige La Niña. Op basis van voorgaande analyses zouden we een grotere kans op winterweer verwachten door koelere zeewatertemperaturen voor de kust van Peru. Wat blijkt nu? De grootste anomalie in de zeewatertemperaturen ligt verder in de Pacifische Oceaan.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat we een onderscheid kunnen maken tussen een EP (Eastern Pacific La Niña) en een CP (Central Pacific La Niña). Uit onderzoek bleek dat een EP (die het meest voorkomt) met een verhoogde kans op winterweer in Europa samen gaat, maar een CP juist niet.
Onderstaande grafiek toont immers een volledig tegenovergesteld patroon van de NAO-index voor beide types.
De NAO-index laat zich meteen ook zien in de temperatuurafwijkingen:
Conclusie
Op basis van bovenstaande weeranalyse lijkt het dat we vooral in de maand december winterse perikelen kunnen verwachten. Januari en februari hebben een duidelijk steviger signaal voor een westcirculatie met minder winterkansen.
- Welke instellingen moet je gebruiken voor het perfecte herfstplaatje of die gezinsfoto in de sneeuw? Ontdek alle tips via dit handboek.
Het blijft evenwel afwachten wat de polar vortex in de stratosfeer nog in petto heeft. Indien een SSW ontstaat, kan dit invloed hebben op de grootschalige patronen en kunnen er serieuze afwijkingen gebeuren in de patronen, geschetst door de weermodellen. Het lijkt er dus op dat het opnieuw een lange zit zal worden voor de winterliefhebber.
Sommige linkjes bevatten affiliate