1

Het noordelijk halfrond is overgeschakeld op wintermodus. Tegelijkertijd is aan de andere kant van de wereld de zomer begonnen. Ook op de zeeën en oceanen heeft dat invloed. De zeewatertemperatuur is flink toegenomen. Dat betekent dat er weer een voedingsbron is voor tropische cyclonen. Hoe staat het er nu voor qua tropische stormen op de Indische en de Stille Oceaan?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Indische en Stille Oceaan

Normaal gezien ontstaan er op het zuidelijk halfrond alleen tropische cyclonen op de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. Op de zuidelijke Atlantische Oceaan is dat slechts een enkele keer voorgekomen.

Tropische cyclonen op de Indische Oceaan trekken meestal naar het (zuid)westen en veroorzaken soms problemen in het zuidoosten van Afrika. Ook is er af en toe een die juist richting het noordwesten van Australië trekt en daar voor veel overlast zorgt.

Op de Stille Oceaan vormen tropische cyclonen meestal een gevaar voor de eilanden van Melanesië en Polynesië. Een voorbeeld hiervan was de zware cycloon Yasa die in december 2020 Fiji trof. Ook wordt Australië weleens het slachtoffer van een tropische cycloon.

Tropische storm Joshua blijft op de Indische Oceaan

Op de Indische Oceaan zien we momenteel twee actieve systemen. Ze hebben zich allebei ontwikkeld tot een tropische storm. De meest oostelijke is tropische storm Joshua. Deze storm begon als een lagedrukgebied op de Indische Oceaan en trok richting het zuidwesten.

Tropische storm Joshua midden op de Indische Oceaan op 16 januari 2021.

Het warme tropische zeewater zorgde ervoor dat Joshua tot op heden alleen maar sterker kon worden. Ook de komende tijd kan Joshua nog iets aansterken. Vannacht (de nacht van 17 op 18 januari) zal het hoogtepunt bereikt worden. We spreken dan over windsnelheden van zo’n 75 à 80 km/u. In de Benelux zouden we dan spreken over windkracht 9. De windstoten kunnen uitschieten tot zo’n 95 km/u.

Vanaf morgen, maandag 18 januari, komt tropische storm Joshua echter in een gebied terecht met kouder zeewater. Met 26 à 27°C is verdere ontwikkeling vrijwel onmogelijk. Dan neemt ook nog eens de windschering toe, die ervoor zorgt dat de structuur van de tropische storm mogelijk verloren gaat. Waarschijnlijk lost tropische storm Joshua de volgende dagen dus geleidelijk op.

Overigens blijft tropische storm Joshua ver weg van bewoonde eilanden in de Indische Oceaan. Er is dus geen direct gevaar.

Tropische storm Eloise

Naast tropische storm Joshua is er nog een op de Indische Oceaan. Tropische storm Eloise verplaatste zich afgelopen week naar het westen. Ondanks de sterke windschering kon het systeem zich toch ontwikkelen tot een behoorlijke tropische storm.

Dat komt doordat tropische storm Eloise kon profiteren van het zeer warme zeewater van de Indische Oceaan. Op sommige plekken is dat zelfs warmer dan 30°C.

Inmiddels wordt Eloise door Météo-France bestempeld als “Moderate Tropical Storm”. De windsnelheden bedragen nu 65 km/u. Rukwinden bereiken snelheden tot 85 km/u. Maar Eloise zal nog sterker worden, vanwege de afnemende windschering.

De verwachte route van tropische storm Eloise. Ze trekt richting het noorden van Madagaskar. (CIMSS)

Tegelijkertijd beweegt tropische storm Eloise zich de komende dagen verder westwaarts over de Indische Oceaan. Waarschijnlijk bereikt ze woensdagochtend 20 januari het noordoosten van Madagaskar. Tegen die tijd mogen ze daar rekenen op windsnelheden van meer dan 100 km/u en windstoten van zo’n 130 km/u. Daarnaast kan er, zeker in het Centrale Hoogland, wateroverlast ontstaan. Lokaal kan er binnen 48 uur tijd zo’n 400 mm regen vallen.

Grofweg 48 uren erna zal Eloise Madagaskar doorkruisen. Daarna komt ze boven de Straat van Madagaskar terecht. Daar zullen de omstandigheden waarschijnlijk opnieuw gunstig zijn voor een nieuwe ontwikkeling. De daaropvolgende dagen zou Eloise dus ook Mozambique kunnen raken.

Tropische storm Kimi

Ook Australië ligt weer in het vizier. Dit keer is het noordoosten van het land het slachtoffer. Daar ontstond in de nacht van 16 op 17 januari tropische storm Kimi. Dit was vrij onverwacht, omdat globale weermodellen de ontwikkelingen hadden onderschat.

Kimi ligt op dit moment nog boven open water, maar trekt de komende 24 uur naar het zuidwesten. Vanwege zowel warm zeewater (30°C) alsook een zeer kleine windschering, wint de storm snel aan kracht.

Tropische storm Kimi trekt richting de Australische stad Cairns. De windsnelheden komen morgen dichtbij het niveau van een orkaan. (JTWC)

Naar verwachting zal de storm morgenavond 18 januari. (lokale tijd) in Australië aan land komen. De locatie van deze ‘landfall’ ligt waarschijnlijk dicht bij de grote stad Cairns. Vanwege de snelle ontwikkeling en de eerdere onderschattingen van weermodellen kan het best zijn dat Kimi tot orkaankracht uitgroeit. De verwachte windsnelheden zijn rond 115 km/u met rukwinden tot 140 km/u. Er kan tevens zo’n 200 mm regen vallen aan de kust.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken