17 december 2020 - 3 min. lezen
1 reacties 1

Nu het bij ons winter wordt, krijgt het Zuidelijk Halfrond juist te maken met de warme zomermaanden. Daar hoort in de tropen ook de vorming van tropische cyclonen bij. Inmiddels is ook op de zuidelijke Stille Oceaan het seizoen begonnen en de eerste cycloon zal meteen hard toeslaan. Wat heeft tropische cycloon Yasa voor ons in petto?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Yasa valt onder hoogste categorie op de Saffir-Simpson schaal

Op 1 november 2020 begon officieel het cycloonseizoen in de Zuidelijke Stille Oceaan. Tot nu toe was er weinig aan de hand. Slechts één tropische depressie had zich gevormd die verder weinig schadelijke gevolgen had.

Deze week verscheen tropische cycloon Yasa. De kern van het lagedrukgebied tolde afgelopen weekend rond in het zeegebied tussen Fiji en Vanuatu. Omdat het zeewater er warm is en er weinig windschering was, kon Yasa doorgroeien tot tropische cycloon.

Tropische cycloon Yasa op maandag 14 december. Het oog is duidelijk zichtbaar in het midden.

Vervolgens bewoog het systeem zich naar het oosten. Nog steeds werd Yasa sterker en tegen woensdag 16 december was er zelfs sprake van windsnelheden in categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson. De windsnelheden liepen nabij het oog zelfs op tot 260 km/u. Zeer verwoestend dus!

Yasa sterkste tropische cycloon van 2020

Het is zorgwekkend dat er nu al een flinke tropische cycloon actief is. Op de zuidelijke Stille Oceaan kwam er nog nooit zó vroeg in het seizoen een categorie 5 cycloon tot ontwikkeling.

De kerndruk van Yasa bereikte op 16 december tevens een laagste waarde van 899 hPa. Dat maakt Yasa de zwaarste tropische cycloon van 2020 (op basis van luchtdruk). Daarmee is orkaan Iota verslagen.

Fiji in gevaar

Nu trekt tropische cycloon Yasa naar het zuidoosten en koerst daarbij recht op Fiji af. Volgens de laatste weersverwachting trekt de kern recht over het eiland Vanua Levu. Dat is het op één na grootste eiland van de archipel. Helaas ligt het grootste eiland er net naast. Ook daar zal men getroffen worden door hevige winden. Dat heeft desastreuze gevolgen voor alle inwoners daar.

De verwachte koers van Yasa. De tropische cycloon heeft nu zijn hoogtepunt bereikt. Na doortocht van Fiji buigt Yasa af naar het zuidwesten. (JTWC)

Naar verwachting zwakt Yasa wel nog iets af voordat Fiji wordt bereikt. Nog steeds worden er winden verwacht met snelheden tot 240 km/u. Er zijn daarnaast rukwinden mogelijk tot 300 km/u.

Een ander probleem vormt de overvloedige neerslag. Op de twee hoofdeilanden is de afgelopen uren lokaal in korte tijd zo’n 200 mm neerslag gevallen. Het belooft allemaal niet veel goeds.

Er is wel één lichtpuntje. Tropische cycloon Yasa trekt vrij snel weer door, waardoor de condities in Fiji tegen morgen al een stuk beter zullen zijn!

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen