29 mei 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Inmiddels begint bij ons de meteorologische zomer bijna en zowel het land als het zeewater op het noordelijk halfrond warmt nu snel op. Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is inmiddels ook weer van start gegaan en eerder deze lente kreeg de Filipijnen al te maken met de zeer zware supertyfoon Surigae. Het bleef sindsdien redelijk rustig in het noordwestelijke deel van de Grote Oceaan. Nu zijn er nieuwe signalen die erop hinten dat er volgende week opnieuw een tyfoon zal kunnen ontstaan. Wat zijn de vooruitzichten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tyfoons in de noordwestelijke Grote Oceaan

Tropische cyclonen kunnen in het noordwestelijke gedeelte van de Grote Oceaan (ten westen van de internationale datumgrens) het hele jaar voorkomen, maar de piek van het seizoen ligt tussen mei en december. In deze regio gebruikt men de naam ‘tyfoon’. Tot nu toe verloopt 2021 qua aantal tyfoons nog rustig. Enkel Surigae in april groeide uit tot een tyfoon van formaat en werd zelfs de zwaarste tropische cycloon in april sinds de metingen begonnen.

Twee nieuwe systemen op de oceaan

Nu zijn de ogen gericht op twee gebieden met onweersbuien. Eentje ligt op dit moment ten noordoosten van Nieuw-Guinea en passeert de Micronesische eilandengroep Chuuk op zaterdag 29 mei. Op dit moment gaat het om losse buien die nog geen geheel vormen. In de omgeving van de buien is het zeewater warm, waardoor ook de ocean heat content hoog is. Dat betekent dat er veel warmte en vocht beschikbaar is bij het zeeoppervlak.

Onder invloed van een hoge ocean heat content (rode kleuren) en lage windschering (groene lijnen) verwachten weermodellen dat deze ‘Invest’ komende dagen gaat uitgroeien tot tropische storm. (CIMSS)

Er is nog een voordelige factor voor het systeem. De verticale windschering is namelijk laag, waardoor de buien zich goed kunnen organiseren tot één geheel. Het systeem trekt komende dagen langzaam naar het noordwesten, waardoor de omstandigheden gunstig blijven. De kans is daarom groot dat deze verstoring zal uitgroeien tot tropische storm en daarna misschien tot tyfoon. Het zou dan gaan om de tweede tyfoon op de Grote Oceaan van 2021. Waarschijnlijk trekt de storm niet door richting de Filipijnen, maar buigt deze af naar het noordoosten. Het zuiden van Japan moet dan mogelijk rekening houden met veel wind en regen.

Veel modelberekeningen verwachten dat de nieuwe tropische storm in de loop van komende week afbuigt naar het noordoosten. Japan krijgt mogelijk met de gevolgen te maken. (tropicaltidbits.com)

De andere verstoring ligt zo’n 1800 km meer naar het westen. Ook daar is er weinig verticale windschering. Maar de ocean heat content is in die regio wel lager. Daarom kan dit systeem zich minder snel ontwikkelen. De weermodellen tonen sterke verschillen in de route van de buien. Het lijkt wel zeker dat dit systeem in ieder geval zal uitgroeien tot tropische storm met windsnelheden van 65 km/u en meer. Echter, het is onwaarschijnlijk dat het systeem op de noordwestelijke Grote Oceaan daarna een tyfoon wordt.

Het weermodel HWRF laat de andere verstoring pieken op maandag 31 mei met maximale windsnelheden van 55 knopen. Er zou dan geen sprake zijn van een nieuwe tyfoon op de Grote Oceaan, maar wel van een tropische storm. (tropicaltidbits.com)

De eerstvolgende tropische storm zal de naam ‘Choi-wan’ toebedeeld krijgen van de Japanse meteorologische dienst. De daaropvolgende storm gaat ‘Koguma’ heten. Mochten de stormen in de buurt van de Filipijnen komen, zullen ze daar respectievelijk bekend staan onder de namen ‘Dante’ en ‘Emong’.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken