0

Op de Atlantische Oceaan is het op dit moment even iets rustiger wat stormen betreft. Niet overal is het rustig. Zo zien we bijvoorbeeld een tropische storm boven de Arabische Zee. De naam van de storm is Gati. Het is de 3e tropische storm die dit seizoen ontstaat in de Noord-Indische Oceaan. Tropische storm Gati gaat op dit moment aan land in Somalië.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Het Noord-Indische Oceaan cycloonseizoen

Het Noord-Indische Oceaan cycloonseizoen heeft geen officiële start- en einddatum, maar cyclonen vormen zich meestal tussen april en november. Normaal gezien ontstaan er 3 à 4 tropische cyclonen in een cycloonseizoen. De twee belangrijkste wateren in de Noord-Indische Oceaan zijn de Arabische Zee (ten westen van India) en de Golf van Bengalen (ten oosten van India).

Zoals NHC de naamgeving beheert voor de stormen boven de Atlantische Oceaan, is dit voor de Noord-Indische Oceaan de Indiase Meteorologische Dienst (IMD). De IMD gebruikt ook een eigen classificatiesysteem om de kracht van tropische cyclonen aan te geven.

Het stormseizoen 2020 begon op 16 mei toen depressie BOB 01 ontstond. De afkorting BOB staat voor Bay of Bengal. Ook voor de Arabische Zee heeft het IMD een afkorting, namelijk ARB. Een systeem krijgt de afkorting van de zee waar hij in ontstaat. BOB 01 groeide later uit tot supercycloon Amphan. Deze was met een maximale 3-minuut-gemiddelde windsnelheid van 240 km/uur de sterkste storm in de Golf van Bengalen van deze eeuw.

Sindsdien zijn er nog 6 depressies geweest, waarvan één uitgroeide tot krachtige cycloon Nisarga. De laatste depressie is op dit moment actief en is inmiddels uitgegroeid tot zeer krachtige Cycloon Gati.

De classificatie van cyclonen in de Noord-Indische Oceaan

Tropische storm Gati

Op 19 november vormde zich een lagedruksysteem in de Arabische Zee. Het systeem werd omgedoopt tot ARB 04 door IMD. Dit betekent dus dat het de 4e depressie is boven de Arabische Zee in het huidige stormseizoen. ARB 04 bewoog naar het westen en organiseerde zich geleidelijk.

Op zondag 22 november werd het systeem geclassificeerd als cycloon Gati. Op dat moment had Gati een gemiddelde windsnelheid van 63 km/uur. 12 uur later was de gemiddelde windsnelheid toegenomen met maar liefst 100 km/u, naar 166 km/u! Dit is de snelste en de grootste intensivering ooit in het gehele bassin.

Op de satellietbeelden was een duidelijk oog waar te nemen. Op het moment dat tropische storm Gati aan land ging in Somalië bedroegen de windstoten ongeveer 165 km/u. 150 millimeter aan regenwater behoort ook tot de mogelijkheden tot dinsdag.

Het jaar 2020 heeft op dit moment 122 tropische stormen voortgebracht. Van deze 122 kregen 92 stormen een naam, doordat ze een gemiddelde windsnelheid van meer dan 65 km/u hadden. De sterkste storm van het jaar tot nu toe is tyfoon Goni. De dodelijkste storm is Linfa die meer dan 190 dodelijke slachtoffers eiste in Vietnam. De storm met de hoogste schadepost was Laura, met ongeveer 14,1 miljard dollar aan schade.

Het stormseizoen van 2020 loopt in de meeste bassins op zijn einde, namelijk op 30 november.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken