2

De laatste tijd beleeft het orkaanseizoen in het noordwestelijke deel van de Grote Oceaan een piek. De laatste weken zijn er volop tropische stormen actief. Een aantal daarvan groeiden uit tot verwoestende tropische stormen. Ze volgen elkaar snel op en inmiddels koerst supertyfoon Goni af op de Filipijnen. Hoe heftig gaat het eraan toe?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Supertyfoon Goni

Op dinsdag 27 oktober begon het Japans Meteorologisch Instituut (JMI) met het monitoren van een tropische depressie. De depressie bevond zich toen ten westen van de Marianen, in de Grote Oceaan.

Het systeem bleef verder naar het westen bewegen. Op 28 oktober sterkte het systeem aan tot een tropische storm. Het JMI doopte het systeem om naar Goni. Doordat Goni zich in warme wateren bevond, intensiveerde het al snel in een tyfoon. Eenmaal in Filipijnse wateren kreeg het systeem ook een naam vanuit de Philippine Atmospheric, Geophysical and Astronomical Services Administration (PAGASA). Dit is Rolly. In dit artikel praten voor de consistentie verder over Goni.

Vroeg in de nacht van donderdag 29 naar vrijdag oktober was Goni al aangesterkt tot een categorie 4 tyfoon. De 1-minuut-gemiddelde windsnelheid bedroeg ongeveer 220 km/uur. Een paar uur later werd de status van een categorie 5 tyfoon bereikt. Het Joint Typhoon Warning Center (JTWC) gaf Goni de titel ‘supertyfoon’. Dit is na supertyfoon Haishen (september) de tweede supertyfoon van het huidige stormseizoen.

En dan de actuele situatie. In de avond van 31 oktober lag tyfoon Goni ongeveer 600 km ten oosten van Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. De 10-minuten gemiddelde windsnelheid is 215 km/u. De 1-minuut-gemiddelde windsnelheid zelfs 285 km/u. Windstoten lopen op tot boven de 300 km/u! Hiermee is Goni (op dit moment) de sterkste tropische cycloon van 2020. De kerndruk van Goni is 915 hPa. Het systeem beweegt west-zuidwestwaarts met zo’n 25 km/u.

De verwachting is dat supertyfoon Goni aan het einde van de nacht (lokale tijd) aan land komt. Windstoten kunnen oplopen tot boven de 250 km/u. Een ander gevaar ligt in de vloedgolfhoogte. Deze kan oplopen tot ongeveer 13 meter! Laten we hopen dat de schade relatief mee gaat vallen!

Het pad van Goni

Tropische depressie 29

En dan nog even een blik naar de andere kant van de wereld. Het Atlantisch orkaanseizoen 2020. Er is al heel veel over geschreven. De laatste storm was orkaan Zeta. Met de naam Zeta werd het orkaanseizoen van 2005 geëvenaard wat betreft het aantal stormen. 27 stuks.

Maar daar blijft het zeer waarschijnlijk niet bij in 2020. Boven de Caraïbische Zee ligt een systeem wat zich steeds beter aan het ontwikkelen is. De NHC gaat het systeem zeer waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag upgraden naar tropische depressie 29.

Boven de Caraïbische zee en wellicht later boven de Golf van Mexico zal het systeem uit kunnen groeien naar een tropische storm. Dit zou dan Eta moeten worden. Het Atlantisch orkaanseizoen 2020 loop af op 30 november 2020. Wie weet wat dit orkaanseizoen nog in petto heeft?

100% kans dat tropische depressie 29 gaat ontstaan

Delen


Verder lezen

Alles bekijken