27 februari 2021 - 3 min. lezen
4 reacties 4

Afgelopen weken schreven we er al vaker over. Ook op het zuidelijk halfrond slaan tropische cyclonen soms hard toe. Niet alleen op de Stille Oceaan en bij Afrika komen ze voor, ook Australië wordt regelmatig getroffen door een tropische storm of tropische cycloon. Ten noordwesten van het land ‘Down Under’ is momenteel de zwaarste cycloon van dit seizoen actief. Wat heeft tropische cycloon Marian voor Australië in petto?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tropische cyclonen bij Australië

Elk jaar komen er tropische stormen en cyclonen voor bij Australië. Het Australische Bureau of Meteorology (BOM) houdt sinds 1970 het aantal tropische cyclonen bij. Gemiddeld ontwikkelen er zich ongeveer 11 cyclonen rond Australië per seizoen. Dat cycloonseizoen loopt officieel van 1 november tot en met 30 april.

In die periode komen logischerwijs ook de meeste cyclonen voor. Af en toe komen er ook cyclonen van betekenis voor in de lokale winterperiode. De piek ligt in de maanden januari tot en met maart.

De piek van het cycloonseizoen in Australië bevindt zich in de maanden januari, februari en maart.

De meeste cyclonen komen doorgaans voor in het noordwesten van het land. Echter komen ze ook voor in het noorden en noordoosten. In het noordwesten en noordoosten wordt Australië omringd door oceanen. Daardoor bereikt in deze gebieden slechts zo’n 25% van alle tropische cyclonen land, de anderen blijven op zee. In het noorden van Australië is het zeegebied veel smaller, waardoor veel meer tropische stormen aan land gaan. Vier op de vijf cyclonen daar bereiken land.

In het woestijnachtige land speelt naast de wind ook de neerslag vaak een grote rol in de verwoestingen van tropische cyclonen. Het regenwater kan moeilijk infiltreren in de gortdroge bodem, waardoor alles moet afstromen. Dat levert vaak veel problemen op.

Marian is de sterkste cycloon bij Australië tot nu toe

Ook nu is er weer een tropische cycloon actief. Ze bevindt zich ten noordwesten van Australië en heeft inmiddels windsnelheden van orkaankracht bereikt. Het gaat dan om windsnelheden van minstens 119 km/u over één minuut gemiddeld op 10 m hoogte boven land of zee. Het Bureau of Meteorology hanteert overigens een ander classificatiesysteem, waarin de cycloon nu niveau 2 van 5 heeft bereikt.

Tropische cycloon Marian heeft op zaterdag 27 februari al windsnelheden bereikt van 120 km/u. De snelheid van de bijbehorende windstoten wordt geschat op maximaal 150 km/u. Daarmee is Marian de krachtigste tropische cycloon in het Australische seizoen tot nu toe. Eerder was dit tropische storm Kimi.

De komende dagen kan Marian profiteren van het warme zeewater van de Indische Oceaan en van weinig verticale windschering. De piek van intensiteit valt waarschijnlijk op maandag 1 maart met windsnelheden van 150 of 155 km/u. Voor Australiërs betekent dat een categorie 3 cycloon.

Tropische cycloon Marian bereikt naar alle waarschijnlijkheid op maandag 1 maart haar hoogtepunt en wijzigt daarna de koers (CIMSS).

Daarna verandert de cycloon van trekrichting. Marian zal na maandag naar het zuidoosten bewegen. Waarschijnlijk bereikt ze Australië niet, maar zal ze geleidelijk verzwakken.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

16 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen