8 mei 2020 - 6 min. lezen 0 reacties

Het bosbrandseizoen van 2019-2020, in Australië bekend als Black Summer, wordt het meest verwoestende ooit genoemd. Wie gehoopt had na deze ellendige periode terug te keren naar een vredige situatie, kreeg helaas slecht nieuws. Enorme gebieden werden geteisterd door tropische cyclonen en overstromingen. En voordat alles goed en wel is overgewaaid, staat de winter al voor de deur. Een terugblik op de extreme zomer in Australië.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Extreem hoge temperaturen

Misschien herinner je het nog: in december al kwamen de eerste berichten over de extreme temperaturen in Australië. Ter verduidelijking, we hebben het hier niet over de tropische dagen van boven de 30 graden zoals we die in de Benelux kennen. De gemiddelde maximumtemperatuur lag namelijk aan het begin van de zomer in de ‘Outback’ al boven de 35°C!

  • Poef, is dit net iets te heet voor jou? Denk nu al aan de aanschaf van een kleine airco om de ruimtes flink af te koelen. Wil je een grote ruimte snel afkoelen, dan adviseren we eerder dit type.🥵

Nog voor het einde van de eerste zomermaand werden in het Australische binnenland op grote schaal temperaturen boven de 45 graden gemeten. In combinatie met de neerslag die alsmaar uitbleef, zorgden deze omstandigheden voor een kurkdroge bodem…de ideale ingrediënten voor het ontstaan van bosbranden.

De extreme temperaturen van december 2019 (BOM)

Verwoestende bosbranden

En zoals we inmiddels wel weten, die bosbranden zijn er gekomen… De deelstaat New South Wales is het zwaarst getroffen. Honderden verschillende brandhaarden verwoestten ruim 11 miljoen hectare natuurgebied. Dat is ruim anderhalve keer de oppervlakte van de hele Benelux bij elkaar. Tientallen mensen overleefden de vlammenzee niet.

  • Wil je de droogte in de tuin nu al tegengaan? Dat kan gemakkelijk met deze kwalitatieve tuinslang (inclusief variabele lengte). 💧

Daarnaast hebben Australische wetenschappers berekend dat zeker 400 mensen extra zijn overleden aan de gevolgen van de rook. De overwegende westenwind blies de rook over grote steden zoals Newcastle en Sydney. Hierdoor liep de concentratie van fijn stof in de atmosfeer op tot wel 14 keer het historisch gemiddelde.

Terwijl de bosbranden nog volop woedden in het zuidoosten van het land, kreeg ook het noorden van Australië met extremen te maken. Extreem nat. En extreem gevaarlijk. Het Australische tropische cyclonenseizoen trapte begin januari af met Blake en Claudia. Beiden zorgden in het noodwesten van het land voor veel regen. De cycloon Damien, die begin februari over raasde, zorgde daarbij met maximale windstoten tot 200 km/h, ook voor veel schade in noord Australië.

  • Ben je een weerliefhebber en wil je meer te weten komen over tropische stormen? Dan is dit boek zeker een aanrader. 📖

Pas wanneer ex-tropische cycloon Esther – inmiddels sterk in kracht afgenomen –  aan land kwam, kreeg ook de rest van het land met dit soort natuurgeweld te maken. Alhoewel Esther minder krachtig was dan haar voorgangers, zorgde zij door haar omvang voor enorme hoeveelheden regen en overstromingen.

Regen die in New South Wales als een geschenk uit de hemel kwam. Met het overtrekken van Esther konden de brandweerkorpsen op 3 maart eindelijk goed nieuws brengen: alle bosbranden in de regio werden gedoofd.

Neerslag in de eerste week van maart met lokaal meer dan 200mm. Op de kaart is van noordwest naar zuidoost duidelijk het pad van ex-cycloon Esther zichtbaar (BOM)

Na de droogte volgden de overstromingen

Maar al snel moest de blijdschap weer plaatsmaken voor nieuwe narigheid. Overal ter wereld wordt het uiterste gevraagd aan iedereen om de coronacrisis te bestrijden. Zo kregen de Australische hulpverleners na de bosbranden direct een nieuwe klus voor de kiezen.

Maar Australië kreeg nog meer problemen. De overstromingen die de laatste maand plaatselijk optraden, begonnen na de regenval begin maart, serieuze vormen aan te nemen. Niet het vuur, maar juist het water dat het vuur bluste, zorgde nu voor de dreiging. Overal in het zuidoosten van Australië – de meest dichtbevolkte regio – moesten inwoners geëvacueerd worden voor het water.

  • Wil je weten hoeveel regen er valt tijdens een forse onweersbui? Voor iedere weeramateur is een pluviometer onontbeerlijk.⛈️
De overstromingen in beeld

Na 240 dagen met bosbranden, gevolgd door cyclonen met extreme neerslag en overstromingen komt er een einde aan de zomer. Het natuurgeweld lijkt uitgeraasd en het weer wordt rustiger. De normale gang van zaken herstelt zich: de extreme zomer in Australië van 2019-2020 maakt plaats voor de herfst, welke op zijn beurt weer zal overgaan in de winter.

Koning winter op bezoek in Australië

Maar geloof het of niet, het extreme weer in Australië is nog niet voorbij. Nog ruim een maand voordat de winter echt begint, krijgt dezelfde regio te maken met een dik pak sneeuw. De platgebrande natuurgebieden worden bedolven onder een prachtig wit deken. De ravage van de bosbranden, die nog duidelijk zichtbaar is, wordt hiermee tijdelijk ondergestopt.

  • In de Benelux kregen we afgelopen winter 2019-2020 amper sneeuw te zien. Mogelijk hebben we die sneeuwschop wel nodig voor 2020-2021.❄️

En er is meer in het vooruitzicht! Het Australische Bureau of Meteorology waarschuwt de burgers voor nieuwe sneeuwval. Op zaterdag wordt in de bergen in het zuidoosten van Australië weer een dik pak sneeuw verwacht. Daarnaast herinnert het weerbureau de mensen nog een keer aan de bosbranden. Het landschap is enorm veranderd, bomen die zijn beschadigd door het vuur, vallen sneller om door de wind of door het gewicht van de sneeuw op hun takken.

Een blik op de toekomst

Misschien lopen we een beetje op de zaken vooruit, maar wanneer de sneeuw gaat smelten kunnen wederom gevaarlijke situaties ontstaan. De bosbranden hebben op veel berghellingen het bos weggeveegd, wat de bodem gevoelig maakt voor erosie. Wanneer het smeltwater de boel daar aan het schuiven brengt, kunnen er nieuwe problemen ontstaan. Maar dat zijn zorgen voor later, de winter staat immers pas voor de deur.

  • De impact van klimaatverstoring zal zich niet alleen in Australië laten gelden, maar ook elders ter wereld. In dit EHBO-boek voor klimaat kom je er meer over te weten. 🌍

Het is trouwens wel goed om ons te realiseren dat dit extreme natuurgeweld niet ongewoon is voor Australië. Elk jaar woeden er bosbranden en trekken er tropische cyclonen over het land met overstromingen tot gevolg.

Wat deze zomer wel erg bijzonder maakte, is dat alles zich in rap tempo opvolgde. Doordat de extremen elkaar in snel tempo aflosten, is vooral de regio New South Wales (ongeveer de grootte van Frankrijk) hard geraakt.

Het is te hopen voor de Australiërs dat het na de sneeuw echt even rustig wordt en hen komend jaar weer een ‘normale’ zomer te wachten staat.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken