Zeer intense tropische cycloon Faraji
Op het zuidelijk halfrond beleeft men momenteel zomer waardoor de zeewatertemperatuur hoog is. Dat zorgt er ook voor dat er weer tropische cyclonen kunnen ontstaan. Afgelopen maanden ontstonden er wel eens vaker tropische depressies op de Indische Oceaan. Nu is er wel een hele zware tropische cycloon actief, die gelukkig nog geen bewoond gebied heeft aangedaan.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Cycloonseizoen in de Indische Oceaan
Het is niet ongewoon dat er in deze tijd van het jaar tropische cyclonen voorkomen op de Indische Oceaan. In het zuidelijke deel van die oceaan loopt het cycloonseizoen officieel van 15 november tot en met 30 april. Gemiddeld komen er negen of tien tropische stormen per jaar voor. Daarvan groeien er ongeveer vijf uit tot tropische cycloon. Het hoogtepunt van activiteit ligt normaal gezien in januari en februari.
Deze keer begon het seizoen iets eerder dan normaal met tropische cycloon Alicia op 12 november 2020. Tot vorige week was tropische cycloon Eloise de zwaarste cycloon van het seizoen in die regio. Ze veroorzaakte veel overlast in Madagaskar en Mozambique waar ze met windsnelheden tot 150 km/u aan land ging. In Zimbabwe had men vooral last van de overvloedige neerslag.
Zeer intense tropische cycloon
Sinds een paar dagen is er een nieuwe cycloon op het toneel verschenen. Midden op de oceaan tussen Afrika en Australië ontstond op donderdag 4 februari een lagedrukgebied. Het ontwikkelde zich onverwachts razendsnel tot tropische depressie. Binnen 27 uur na de ontdekking was “Moderate Tropical Storm Faraji” ontstaan. Daarbij horen windsnelheden van zo’n 65 tot 90 km/u.
De omstandigheden waren zeer gunstig voor diepe convectie en daardoor kon Faraji ‘rapid intensification‘ ondergaan. Daarvoor moet de windsnelheid minimaal 55 km/u toenemen in een tijdsbestek van 24 uur.
Zodoende bereikte Faraji het stadium van tropische cycloon op zaterdag 6 februari. Faraji profiteerde van een hoge ‘Ocean Heat Content’. Dat betekent dat het zeewater op die locatie veel warmte bevat die kan worden opgenomen door een tropische cycloon. Ook was er weinig verticale windschering. De tropische cycloon kon daardoor nog altijd snel sterker worden.
Op 7 februari werden de maximale windsnelheden geschat op 215 km/u. Dat is equivalent aan een categorie 4 orkaan. Door Météo-France werd Faraji bestempeld als ‘ Intense Tropical Cyclone”. Dat is de op één na hoogste categorie op hun schaalverdeling.
Ook in de 24 uur erna groeide Faraji, waardoor hij op maandag 8 februari zijn hoogtepunt bereikte. Met windsnelheden tot 260 km/u was hij uitgegroeid tot een tropische cycloon van de hoogste categorie.
Het vervolg van tropische cycloon Faraji
Na 8 februari verloor Faraji langzaam zijn kracht omdat het stromingspatroon rond het oog van de storm verstoord werd. Omdat verder alle omstandigheden gunstig waren, bleef Faraji wel bestaan. Inmiddels is Faraji afgezwakt tot tropische storm met windsnelheden van 75 km/u en uitschieters tot 130 km/u.
Komende dagen zal de tropische storm zich naar het westen verplaatsen en daarbij langzaam verder verzwakken. Het zeewater rondom de locatie van Faraji is niet al te warm (zo’n 27°C) en de windschering neemt langzaam toe.
Mogelijk krijgt Madagaskar eind volgende week nog te maken met de restanten van de voormalige zeer intense tropische cycloon. Voorlopig is er in elk geval nog geen gevaar.