22 juli 2018 - 4 min. lezen 6 reacties

In de nacht van vrijdag 27 juli op zaterdag 28 juli 2018 kunnen we opnieuw een totale maansverduistering aanschouwen in de Benelux. Het fenomeen wordt ook wel ‘bloedmaan’ genoemd. Quasi heel Europa zal kunnen genieten van dit schouwspel.

Wat is een totale maansverduistering?

Een maansverduistering ontstaat wanneer de zon, aarde en maan op één lijn liggen. Bij een totale maansverduistering komt de schaduw van de aarde volledig op de maan te vallen waardoor deze niet meer rechtstreeks belicht wordt door de zon. Een klein beetje zonlicht kan zich nog een weg door de aardatmosfeer banen en dat licht wordt uiteindelijk ook gebroken. Bijgevolg krijgt de maan een soort rode gloed. We kunnen daarom ook spreken van een ‘bloedmaan’.

Illustratie bloedmaan Kim Vanbesien

Wanneer zien we de bloedmaan?

Mits het ontbreken van wolkenvelden kunnen we de totale maansverduistering zo goed als volledig meemaken. Enkel het begin zullen we missen omdat de maan pas opkomt rond half tien. Bovendien zijn er ook verschillen binnen de Benelux. In het oosten zullen we de bloedmaan van begin tot eind kunnen zien, in het westen en dan vooral aan de Belgische kust zal men de eerste minuten van de totaliteit van de eclips niet kunnen zien.

  • Tuur je graag naar de maan of andere sterren? Dan mag een telescoop uiteraard niet ontbreken in de collectie

Gelukkig zal de maan overal opgekomen zijn wanneer het maximum plaatsvindt (zo rond twintig over tien). Daarna zal de eclips opnieuw afnemen en rond tien over elf zal de rode gloed van de maan verdwijnen. We kunnen dan nog spreken van een gedeeltelijke maansverduistering. Om half twee is de eclips volledig voorbij.

Totale maansverduistering op vrijdag 27 juli
De totale maansverduistering van vrijdag 27 juli 2018. Het maximum van de eclips vindt plaats om 22u22. In sommige gebieden kan dit een beetje vroeger/later zijn, afhankelijk van waar u zich bevindt.

Vorige totale maansverduistering op 28 september 2015

Ook 3 jaar geleden, op in de nacht van 28 september 2015, konden we dit schouwspel meemaken. Het belangrijkste verschil met vrijdag is dat we toen de totale maansverduistering van begin tot eind konden zien. Dit jaar missen we dus, zoals ik hierboven al vermelde, het begin. De bloedmaan van 2015 werd ook gecombineerd met een supermaan. De maan was toen nog een tikkeltje groter.

Een voordeel dit jaar is het uur. In 2015 vond het maximum van de eclips plaats om 04u47. Veel mensen lagen toen nog in hun bed en hebben geen glimp kunnen opvangen van de bloedmaan. Dit jaar is dat wel even anders, want het maximum vindt dit jaar plaats om twintig over tien.

Bovendien komt het volgende week in vele streken tot een hittegolf. Een extra reden dus om languit in het gras te gaan liggen om te bekomen van een tropisch warme dag, een glaasje wijn erbij te nemen en volop te genieten van deze eclips.

Maansverduistering 2015
Bloedmaan op 28 september 2015.

Weersverwachting voor vrijdagavond

De enige factor die het feestje nog kan verpesten is de bewolking. Als we kijken naar diverse weermodellen dan zien we dat er her en der wat stapelwolken aanwezig zijn of lokaal ook wat hoge bewolking. Lokaal kan zo’n stapelwolk een bui lossen, maar de kans hierop is vooral voor het maximum het grootst. Tijdens het maximum van de eclips zou het overal droog moeten zijn met lokaal nog wat wolkenvelden.

We vertoeven bovendien in een zeer warme luchtsoort met temperaturen die om 23u nog (ruim) 25 graden bedragen. Lokaal zelfs nog tot 27 graden (vooral in de centrale delen van Nederland). Aan de kust is het wat koeler maar ook daar nog een zeer degelijke 23 à 24 graden op het moment van het maximum. Ideaal weer dus om de totale maansverduistering te bekijken!

Bronnen: hemel.waarnemen.com, timeanddate.com

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken