26 september 2015 - 5 min. lezen 1 reacties

Bent u nu liefhebber van sneeuw, zomerweer en/of geen weer, realiteit is dat we komende 48 uur een bijzonder natuurfenomeen kunnen waarnemen aan de hemel. De combinatie van een totale maansverduistering met een ‘supermaan’ zorgt ervoor dat u – in geval u gewoon blijft slapen – nog eens 18 jaar mag wachten op gelijkaardige omstandigheden.

Illustratie bloedmaan (ingezonden door Kim Vanbesien)

UPdate zondag 22:10. De eerste prachtige foto’s stromen binnen op onze Facebookpagina NoodweerBenelux, waarvoor dank! De situatie met betrekking tot de bewolking is nog steeds hetzelfde gebleven met dat verschil dat er vanuit het noordwesten van Duitsland wat bewolking binnensijpelt in het noordoosten van Nederland (zie wolkenradar).

Dit is conform de weersverwachting die werd geschetst door enkele weermodellen. Trend is voor het noorden van Nederland negatief met een verdere kans op lage bewolking die het bewonden van de maansverduistering parten kan spelen. Elders in Nederland zijn de kansen groter.

België en het noorden van Frankrijk bevinden zich voldoende in de veilige zone van opklaringen waardoor het schouwspel vanaf 04:00 tot en met 05:00 onafgebroken kan gevolgd worden! Let op voor de verkoudheid en voorzie zeker een extra sjaal, handschoenen en een eventueel een kopje heerlijk warme koffie.

UPdate zondag 20:00. Goed nieuws, de aanwezige bewolking boven midden en noord Nederland is aan verbrokkeling onderhevig. Wij verwachten sowieso goede kansen voor het Belgische grondgebied en de regio’s in het zuiden van Nederland. Het  centrale deel van Nederland alsook het noorden moeten rekening houden met de invloed van de Noordzee. Het kan zijn dat er komende uren een nieuw veld met lage bewolking ontstaat, maar dat is niet te voorspellen. Het spreekt voor zich dat we een bijzonder nacht voor de boeg hebben met hoogstwaarschijnlijk sublieme foto’s!

UPdate zondag 12:00. Het Amerikaans en Europees weermodel berekenen voor de komende nacht nog steeds positieve condities voor de totale maansverduistering inclusief bloedmaan. Enkel het noorden van Nederland krijgt later in de nacht meer lage bewolking over zich heen door een inversie. Ook het weermodel Hirlam en UKMO zinspelen op dit scenario met een verminderde kans voor geheel Nederland. België zou voorlopig buiten schot blijven met heldere condities tot gevolg.

Beste locatie om de bloedmaan te zien?

waar is maansverduistering te zien
Op deze plaatsen is de totale maansverduistering inclusief ‘supermaan’ te zien. Merk op dat gebieden in Azië, China en Australië geen kans maken op het natuurkundig spektakel. Focus ligt op Europa, westen van Afrika, Amerika en Latijns-Amerika.

Vormt bewolking een obstakel om de bloedmaan te zien?

Moeder natuur neemt een aardige gok om het bijzondere schouwspel te serveren eind september. We bevinden ons namelijk in het begin van de herfstperiode die regelmatig garant staat voor veel wind, buien en bewolking. Dat laatste zou een enorm probleem vormen voor alle liefhebbers van astronomie en de ‘once-in-a-lifetime-toeschouwers’.

Gelukkig bent u hier vandaag op het juiste adres om een volledig overzicht van het weerbeeld te krijgen. Voor extra updates verwijzen wij jullie graag door naar het weer op locatie. Deze tool ververst haar weersverwachting voor ruim 800.000 locaties in Europa!

Bewolkingsgraad rond 21:00

Via onze eigen weerkaarten kunnen we de bewolkingsgraad voor de avondperiode op zondag vrij accuraat inschatten. Zo zien we rond 21:00 in de avond weinig bewolking in de buurt van de Benelux. Enkel het noordwesten van Nederland lijkt geplaagd te worden met lage bewolking (zie zwarte kleuren).

bewolking negen uur
Hoeveelheid bewolking om 21:00 in de vooravond. De maansverduistering start pas na middernacht, de basis om het overal te kunnen zien wordt wel al duidelijk voorbereid. Enkel het NW van Nederland heeft bewolking te pakken (voornamelijk lage bewolking).
bewolking middernacht
Rond middernacht zien we de bewolking ook licht toenemen over de Noordzee. Het verschil tussen de koele temperaturen op het continent en het relatief warme zeewater worden duidelijk zichtbaar. Lokaal nevel en mist in de betrokken gebieden.
bewolking hoogtepunt maansverduistering
Tussen 02:00 en 05:00 na middernacht heeft de complete maansverduistering inclusief supermaan haar climax. De bewolkingsgraad toont voor België bijna perfecte omstandigheden met geen bewolking. In Nederland moet vooral het noorden opletten voor lage bewolking die roet in het eten kan gooien.

Bijzondere ontwikkeling later in de week

De weerkaarten van het Amerikaans weermodel zijn echt om van te smullen komende week. Een grootschalig hogedrukgebied zal zich ontfermen over Europa met de inzet van een oostelijke luchtcirculatie. In tijden waarbij winterweer zich kan ontplooien zou dit garant staan voor een ijskoude aanvoer van diepvriesminima.

Helaas bevinden we ons voor de winterliefhebber nog steeds in de maand september waardoor de synoptische situatie niet wordt benut zoals het zou moeten zijn. Niettegenstaande gaat het hier om een impressionante blocking waarbij depressies uit het westen fijntjes een halt wordt toegeroepen.

weersituatie oktober 2015
Hogedruk bevindt zich boven het UK die depressies vanaf het westen netjes op een afstand houdt. Vanuit het oosten wordt een lagedrukgebied aangevoerd die we hebben gemarkeerd met de letter ‘L’. Dat zou het hogedrukgebied volgend weekend kunnen ‘opblazen’ met een ander weerpatroon tot gevolg. Echter, dat is nog onbetrouwbaar.

Dat een flinke blokkade niet altijd garant staat voor een stralend weertype zullen we vanaf medio volgende week ondervinden. Een depressiekern trekt vanaf het oosten richting het westen en zal vooral voor de Alpen en de gebieden langs de Middellandse Zee flinke buien opleveren.

Vanzelfsprekend is dat in de Alpen voornamelijk sneeuw boven 2000 meter. Het zuiden van Frankrijk, noorden van Italië bevinden zich in pole position voor zware onweersbuien met opnieuw wateroverlast, hagel en flinke bliksemintensiteit tot gevolg. We volgen dat alvast voor jullie op.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen