Supertyfoon Mawar op weg naar Guam
Nu de flinke activiteit van cyclonen op het zuidelijk halfrond lijkt af te nemen, worden de bassins op het noordelijk halfrond geleidelijk weer actiever. Op 13 mei trof cycloon Mocha Myanmar en Bangladesh en ook op de Stille Oceaan kwam eind april een tropische storm tot ontwikkeling. Hoewel het nog maar mei is, dient de eerste supertyfoon van het jaar zich nu al aan. Het eiland Guam moet zich opmaken voor één van de zwaarste tyfoons dat het in zijn geschiedenis heeft gezien.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen in binnen- en buitenland
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Eerste supertyfoon van 2023
Hoewel de meeste bassins alleen in de zomerperiode en de herfstmaanden te maken hebben met de vorming van tropische cyclonen, kunnen ze in het noordwestelijke deel van de Stille Oceaan gedurende het hele jaar tot ontwikkeling komen. Soms vormt zich vroeg in het seizoen ook al een zeer krachtige tyfoon, zoals supertyfoon Surigae in april 2021. Dat komt doordat de zeewatertemperaturen ten noorden van Indonesië het hele jaar door hoog zijn, en er ook tijdens de winterperiode niet altijd veel windschering is.
Ook momenteel fungeert het zeer warme zeewater als een perfecte voedingsbodem voor tropische cyclonen. De afgelopen dagen ontstond de voorloper van tyfoon Mawar op zo’n 1000 km ten noordwesten van het eiland Nieuw-Guinea, boven zeewater van 29 à 30°C. Mawar bewoog zich vervolgens richting het noorden en de windschering nam geleidelijk af, waardoor een periode van rapid intensification begon.
Op 21 mei werd Mawar geüpgraded naar tyfoon, waarbij de windsnelheden minimaal 120 km/u bedragen (oftewel 12 Bft). In de 48 uur daarna bleven de omstandigheden ideaal en de sterke intensivering zette zich voort. Op 23 mei bereikte Mawar windsnelheden van zo’n 185 km/u (10-min gemiddelde), waardoor nu officieel sprake is van een supertyfoon. Deze term is door PAGASA, de Filipijnse evenknie van het KMI en KNMI, in het leven geroepen. De Filipijnen krijgen jaarlijks gemiddeld 9 landfalls van tropische cyclonen te verwerken.
Eén van de zwaarste landfalls ooit in Guam
Hoewel supertyfoon Mawar nog ver is van grotere landmassa’s en eilandengroepen, zijn er toch bewoonde gebieden die midden in de gevarenzone liggen. Mawar koerst recht op Guam af. Het eiland met zo’n 170.000 inwoners staat onder Amerikaans gezag en heeft wel vaker te maken gehad met tyfoons. Echter komt zo’n sterke tyfoon hier maar zelden voor. Mawar blijft de komende dagen nog zeer krachtig en zal zodoende ook op 24 mei Guam passeren. Er zal hoe dan ook zeer veel schade optreden.