Cycloonseizoenen op het zuidelijk halfrond komen ten einde
Terwijl bij ons de winter bezig was, was dit op het zuidelijk halfrond net omgekeerd. Tijdens de zomer komt ook het cycloonseizoen op gang. En dit seizoen kwam het zeker tot een aantal noemenswaardige cyclonen. Op 30 april eindigt officieel het cycloonseizoen op de meeste plekken op het zuidelijk halfrond. Hoe actief was het afgelopen seizoen, en is er nog potentie voor een toekomstige tropische cycloon na het officiële einde van het seizoen?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen in binnen- en buitenland
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Zuidwest-Indische Oceaan
Het zuidelijk halfrond kent drie bassins waarin tropische cyclonen jaarlijks voorkomen. Eén daarvan omvat het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan, ten westen van 90°OL. Gemiddeld komen er jaarlijks 9,3 tropische stormen tot ontwikkeling, en gemiddeld vijf stormen groeien vervolgens nog uit tot tropische cycloon (met orkaankracht). Het seizoen loopt officieel van 15 november tot en met 30 april, met uitzondering van Mauritius en de Seychellen. Daar eindigt het seizoen op 15 mei. Dit jaar zaten we qua aantal tropische stormen onder de norm, met ‘slechts’ 7 tropische stormen. Er kwamen er daarvan wel vijf tot orkaankracht, precies het gemiddelde dus.
Naast de vroege start, waarbij tropische storm Ashley al op 26 september tot ontwikkeling kwam, viel vooral de zeer uitzonderlijke tropische cycloon Freddy op. Nog nooit eerder was een tropische cycloon zó lang achter elkaar actief. Freddy vormde zich op 5 februari ten noordwesten van Australië en loste op 14 maart definitief op boven het Afrikaanse vasteland. Daarnaast genereerde Freddy een accumulated cyclone energy van 87,01 en pakte ook hiermee een wereldrecord.
Hoewel het seizoen dan rustiger was dan normaal, werd wel bewezen dat er maar één storm nodig is die voor extreme schade en veel slachtoffers kan zorgen. Tropische cycloon Freddy heeft voor tenminste 1218 doden gezorgd in Mozambique, Madagaskar en Malawi. Daarmee is Freddy de op één na dodelijkste cycloon in dit bassin, na cycloon Idai uit maart 2019.
Australische regio
Net zoals de zuidwestelijke Indische Oceaan kende ook de Australische regio een zeer vroege start. Al op 26 juli 2022 kwam de eerste tropische cycloon van het seizoen tot ontwikkeling. De officiële start van het seizoen is pas op 1 november, en het einde is op 30 april. Ook hier was het een relatief rustig seizoen met 7 tropische cyclonen, waarvan er vijf orkaankracht wisten te bereiken.
Desondanks waren deze vijf zware cyclonen wel bijzonder te noemen. Drie van hen, Darian, Herman en Ilsa bereikten de hoogste categorie. Ilsa veroorzaakte veel schade in het noordwesten van Australië, waar ze op 13 april aan land ging. Ook tropische cycloon Gabrielle veroorzaakte veel schade, maar dan in Nieuw-Zeeland, waar onder meer grote delen van de stad Auckland onder water kwamen te staan.
Zuidelijke Stille Oceaan
Ook het derde bassin, de zuidelijke Stille Oceaan, was iets rustiger dan normaal qua aantal stormen. Waar er in een gemiddeld seizoen 7 tropische cyclonen tot ontwikkeling komen, waren dat er deze keer slechts vijf. Het gemiddeld aantal zware cyclonen (categorie 3 of hoger) van 3 werd wel gehaald. Vanuatu werd binnen 48 uur getroffen door twee cyclonen, Judy en Kevin. Toch zorgde vooral Gabrielle in Nieuw-Zeeland voor extreem veel schade. Hierdoor gaat dit cycloonseizoen de boeken in als het seizoen met de meeste schade sinds de betrouwbare metingen begonnen in 1969.