7 mei 2022 - 4 min. lezen
138 reacties 138

De komende dagen zitten de temperaturen in de lift en profiteren we van droog weer onder de vleugels van een hogedrukrug. Richting het midden van de week komen zwakke storingen weer dichterbij en dan neemt de bewolking wat toe. De temperaturen zullen dan tijdelijk ook weer iets lager uitvallen en ook de wind zal even meer voelbaar zijn.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Zondag stabiliseert een binnenschuivende hoogterug ons weer. De storing die op zaterdag voor onstabiliteit zorgde frontolyseert en schuift naar het zuiden op. Op maandag schuift de hoogterug verder naar het oosten en komt de rugas boven onze contreien te liggen. Vanaf dinsdag verlaat de hoogterug ons naar het oosten en dan komen we in een strakke zuidwestelijke stroming terecht. Richting woensdag trekt een hoogtetrog voorlangs en zwakke storingen daaraan verbonden kunnen ons dan bereiken. Deze lijken vooralsnog niet echt heel actief te zijn.

Weersverwachting voor de komende dagen

Vrij zonnige zondag

Zondag krijgen we een vrij mooie dag. Tijdens de ochtend en voormiddag komt er tijdelijk nog lage bewolking voor in grote delen van België en het zuid(oost)en van Nederland. Deze bewolking zal stilaan naar het zuiden trekken en oplossen, waardoor de zon overal meer ruimte krijgt. Het wordt dan overal zonnig, met hooguit wat stapelwolken boven Nederland of in het zuid(oost)en van België. De maxima klimmen naar 11 tot 13°C in het Noorden van Nederland tot 15 à 20°C elders. In de kustgebieden is het frisser door de zeebries uit noord-noordoost. Ook elders wordt de wind matig uit noordoost, waardoor het wat frisser aanvoelt in de wind.

Zonnig en oplopende temperaturen op maandag

Maandag wordt de aangevoerde lucht nog iets warmer en halen we temperaturen tussen 20 en 25°C. Regionaal misschien zelfs wat meer. De zon kan uitbundig schijnen, met in het zuidoosten van de Benelux, vooral in grote delen van België en/of zuid(oost)elijk Nederland, ook wat stapelwolken die zich kunnen vormen later op de dag. Er kan later op de dag ook wat hoge sluierbewolking verschijnen vanaf het westen. De wind is zwak tot matig uit oost-zuidoost, later ruimend naar het zuidwesten. Aan de kust kan er later in de namiddag een beperkte zeebries ontstaan uit noord-noordoost.

Zwakke storingen kunnen ons bereiken vanaf dinsdag en woensdag

Dinsdag zal een storing voorlangs trekken en dat zal zorgen voor een toename van de (hoge en middelhoge) bewolking. Het lijkt op de meeste plekken droog te blijven, met vooral in de kustregio’s en het noordwesten van Nederland kansen op wat regen. De exacte ligging van de storing ligt echter nog niet geheel vast. In een strakke (matige tot vrij krachtige) zuidwestelijke luchtstroming wordt zachte lucht aangevoerd, met temperaturen tussen 18 en 24°C, lokaal misschien 25°C.

Ook woensdag lijkt een occluderende golvende storing ons te bereiken vanaf het zuidwesten. Hoe en wanneer die precies zal overtrekken valt voorlopig nog af te wachten. Deze storing wordt meegevoerd met een actieve straalstroom die ten noordwesten van ons zal voorbijtrekken. Dat zorgt ook voor vrij veel wind, vooral in de kustregio’s. De temperaturen leveren stilaan wat in en worden gematigder. In het uiterste zuidoosten kan het kwik nog aardig oplopen.

Wat brengt de (middellange) termijn?

De temperatuurpluimen zijn uiterst interessant. Eerst leek het erop dat we na de zomerse temperaturen op maandag en dinsdag naar tropische temperaturen zouden evolueren. Doordat de zwakke storingen weten door te dringen tot onze contreien midden volgende week, lijken de temperaturen nu iets gematigder uit te pakken. Op de lange termijn schetsen zowel ECMWF als GFS opties tot oplopende temperaturen (ver) boven normaal. De spreiding blijft echter wel groot, dus we moeten met 2 woorden blijven spreken en zien hoe de trend evolueert. Neerslag van betekenis zien we echter nog niet terugkomen in de pluimen. De droogte blijft dus voorbestaan, ook na de lokale (soms intense) buien van zaterdag.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken