Prachtige zonsopkomst

Deze ochtend waren de omstandigheden ideaal voor een wondermooie zonsopkomst. Tussen 07:30 en 08:30 kleurde de hemel op heel wat plaatsen vurig rood. Andere tinten (geel, paars en oranje) maakten het schouwspel compleet. Heeft u ook foto’s genomen? Laat het ons als de bliksem weten op noodweer.be@gmail.com en met wat geluk komt ook jouw foto online op deze website.

zonsopkomstnovember

Bovenstaande foto werd genomen in de controlekamer van de luchthaven (Zaventem)

Ochtendrood / water in de sloot?

U kent het vermoedelijk allemaal ‘‘Ochtendrood, water in de sloot’.. Het spreekwoord lijkt haar naam niet gestolen te hebben, want in de loop van de namiddag neemt de bewolking vanaf het noordwesten opnieuw toe en kan er wat motregen / lichte regen vallen. Yoni Proost uit Antwerpen nam onderstaande weerfoto! Dank.

zonsopkomst

Waarom een rode gloed?

Eerst en vooral hebben we de zon nodig die laag aan de hemel staat en op die manier een lange afstand moet afleggen om de aarde te bereiken. Daarnaast is de hoeveel stof- en roetdeeltjes in de atmosfeer van belang + de verschillende soorten kleuren in de lichtbundels. Licht is in principe wit, maar bestaat uit veel verschillende gemengde kleuren, namelijk de kleuren die we kennen uit de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Nu is het zo dat als er licht op waterdamp valt, het licht wordt gebroken en de kleur verandert.

Nieuwe inzendingen van de zonsopkomst!

morgenrood

morgenrood2

fotoochtendrood

paarselucht

roodchris

Bronnen foto’s: Yoni Proost – Bram Meerschaut – Jacco Vasseur

Bronnen foto’s:Barry Vantieghem – Jessie Wouters – Chris De Becker