1

De komende dagen mogen we al even van de winter proeven. Door een aanvoer van koude polaire lucht over een warme Noordzee krijgen we te maken met rasechte winterse buien. Misschien worden we zelfs her en der getrakteerd op een vroege winterse verrassing. In de Ardennen zal het sowieso tot een sneeuwdek komen. Maar voorlopig lijkt het bij een ‘flitswintertje’ te blijven, want komende weekend schakelen we onherroepelijk over naar uiterst zacht weer voor de tijd van het jaar. Maar waar komt deze snelle omschakeling plots vandaan? En wat mogen we precies verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Guur winterweer komende dagen

Een diepe trog in de straalstroom zakt de komende dagen vrij ver zuidelijk uit over West-Europa. Hierdoor krijgt ook de Benelux te maken met een instroom van koude polaire zeelucht. Deze luchtsoort kenmerkt zich door koude bovenluchten. Op 5.5 kilometer hoogte daalt het kwik naar -36 tot -38°C en ook op 1.5 kilometer hoogte zakken de temperaturen naar een koude -4 tot -6°C. De koude bovenlucht staat in schril contrast met de warme Noordzee, en dit zal de komende dagen op regelmatige basis winterse buien triggeren die soms in buienstraten voorbij zullen trekken.

Koude bovenlucht met tot -5/-6°C op 1.5 km hoogte zorgt voor winterse neerslag (Icond2).

Naast regen kunnen de buien ook korrelhagel aan boord hebben, en met momenten zelfs smeltende sneeuw. In de Ardennen valt er sowieso sneeuw met accumulatie en temperaturen rond en onder het vriespunt. In het laagland liggen de temperaturen doorgaans enkele graden boven het vriespunt. Enkel wanneer een buienstraat lange tijd over dezelfde regio blijft slepen met hoge neerslagintensiteit (en processen als isothermie) kan er tijdelijk sneeuw vallen met enige accumulatie. Het kwik zakt dan snel naar het vriespunt.

De dikte van de laag tussen 1000-500 hPa (tussen oppervlak en 5.5 km hoogte) bedraagt 520-524 dam, wat voldoende koud is voor smeltende sneeuw in het laagland (of tijdelijk sneeuw bij voldoende intensiteit) en sneeuw in de Ardennen (ECMWF).

Vlak langs de kust zal het wellicht net te zacht zijn met daar regenbuien of buien met gemengde fracties (regen, korrelhagel of natte sneeuw). Een donderslag is tevens mogelijk. Landinwaarts waar er wat minder invloed is van de warme Noordzee kan het vaker gaan om buien van korrelhagel of sneeuw. Het uiterste zuidwesten van de Benelux houdt het over het algemeen droger door de schaduw van Engeland.

Door de gure westen- tot noordwestenwind zal de windchillfactor belangrijker worden. De gevoelstemperaturen dalen daardoor tot rond en zelfs onder het vriespunt. Kortom: een gure periode. Tot en met vrijdag blijven we in de polaire luchtsoort vertoeven met soms winterse buien, maar tussendoor ook drogere perioden.

Temperaturen op donderdag, met koude maxima tussen 2 en 7°C in het laagland. In de Ardennen zal het vriezen (ICON).

Snelle omschakeling naar uiterst zacht herfstweer

Vanaf volgende weekend schakelen we geleidelijk over naar een heel ander weertype. De straalstroom zal zich gaan heroriënteren, en vertoont een sterk golvend patroon. Daar we ons nu nog bevinden aan de ‘koude’ kant van de jetstream, komen we tegen het weekend en maandag terecht aan de ‘warme’ kant ervan. De opgaande tak van de straalstroom ligt dan zuid-noord georiënteerd van Spanje richting Scandinavië. Dit zet de deur open voor een stevig warmtetransport van zuid naar noord dat ontstaat tussen en hogedrukgebied dat zich opbouwt over Zuid-Europa enerzijds en een fel uitgediepte stormdepressie die zich zal nestelen ten westen van de Britse Eilanden anderzijds.

De jet verlegt zich komend weekend met een opgaande tak richting Scandinavië tussen ene hoog over Z-Europa en een laag ten W van de Britse Eilanden (GFS).

In de loop van zaterdag zal een warmtefront verbonden aan de stormdepressie de oversteek maken van west naar oost over de Benelux. Dat zal tijdelijk ook wat regen opleveren. Daarachter komen we in een brede warme sector terecht met aanvoer van een heel andere luchtsoort, die van subtropische origine is.

Op zondag komen we terecht in een brede warme sector achter het warmtefront op zaterdag. Hierin komt een stevig warmtetransport op gang (WRF, met eigen annotaties).

Met een stevige zuidwestenwind wordt op die manier uiterst zachte lucht aangevoerd tot in onze contreien. Dat zullen we duidelijk merken aan de temperaturen. Zaterdag wordt nog een overgangsdag, maar op zondag zal het kwik stijgen naar 12 tot mogelijk zelfs plaatselijk 15°C. Zondag zou het wel meestal droog zijn. dan krijgen we een vrij mooie en zachte, maar winderige herfstdag. Ook op maandag blijft het erg zacht met gelijkaardige maxima. Dan zou er wel opnieuw een regenzone passeren.

Uiterst zacht op zondag, met tot 14-15°C volgens GFS.

Het warmtetransport is duidelijk te zien op de temperatuurkaarten op 1.5 kilometer hoogte (850 hPa). Daar vertoont het kwik zondag een afwijking van maar liefst +10-12°C ten opzichte van het langjarig gemiddelde! Zo krijgen we deze week te maken met een erg grillig weerpatroon en een snelle omschakeling van een vleugje winter naar uiterst zacht herfstweer op enkele dagen tijd. Een patroon dat echter typisch is voor de herfstperiode. De subtropische regio’s zijn nog zacht, de poolgebieden koelen alsmaar af en wij bevinden ons op de scheidingslijn van beide luchtsoorten. Kleine verschuivingen in de straalstroom en bijhorende drukgebieden kunnen daarom snel een wereld van verschil betekenen!

Extreme temperatuurafwijking ten opzichte van normaal op zondag volgens GFS op 850 hPa.
De weerpluim van GFS voor Zuid-Nederland toont mooi de abrupte overgang van guur winters weer naar uiterst zachte temperaturen in de loop van zondag en maandag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

8 uren geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen