15 december 2018 - 5 min. lezen 1293 reacties

Vanavond en vannacht trekt een occlusiefront (warmte- en koudefront) over België en Nederland. Dit gaat gepaard met sneeuw, ijzel  en regen waarbij de grens tussen deze neerslagtypes precies over de Benelux komt te liggen. Dit maakt de weersverwachting uiteraard erg complex. Op basis van de laatste kaarten is de kans op sneeuw het grootst in het noorden en oosten van het land, alsook in geheel Nederland. In het zuidwesten van België is de kans op sneeuw het kleinst, maar ook daar kan er door ijzel een gevaarlijke situatie optreden. 

Occlusiefront met sneeuw, ijzel en regen

Afgelopen dagen kregen we in de Benelux te maken met een lichte winterprik. Met een hogedrukgebied boven Scandinavië (Scandihoog) draaide de wind naar het oosten en werd de aangevoerde lucht beduidend kouder. Dat resulteerde in enkele vorstdagen en in de Ardennen ook een dunne sneeuwlaag. Komende dagen evolueren we in de Benelux naar een zachter weertype met een grotere invloed van de Atlantische Oceaan. Vooraleer het zover is krijgen we vanavond en vannacht wel nog een interessante (en complexe) situatie met de passage van een occlusiefront, dat zorgt voor sneeuw, ijzel en regen vanaf het zuidwesten. Laat ons eens kijken hoe het precies in zijn werk zal gaan! Waar verwachten we sneeuw?

Occlusiefront, waarom zo’n complexe situatie?

Een koufront beweegt sneller voort dan een warmtefront, waardoor het eerste front het tweede front inhaalt. Zodra dit gebeurt, spreken we van een occlusiefront. Koude lucht is zwaarder waardoor de warme lucht gedwongen wordt om te stijgen. Op hoogte is er dan wel warme lucht aanwezig, aan de oppervlakte bevindt zich koude lucht. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Een occlusiefront
Een occlusiefront trekt vanavond over het land. In het noordoosten is de warmere luchtlaag op hoogte duidelijk beperkter aanwezig. (NoodweerBenelux)

Deze situatie krijgen we komende nacht vanaf het westen. Aan de grond is er koude lucht aanwezig, maar op hoogte wordt er tijdelijk zachtere lucht aangevoerd. De temperaturen op hoogte zijn dus hoger dan aan de oppervlakte en liggen (in het zuidwesten) boven 0°C. We spreken dan van een zogenaamde smeltlaag. Neerslag die als sneeuw begint, valt door deze laag en smelt.

Afhankelijk van de temperatuur aan het oppervlak kan deze, ofwel terug bevriezen (ijsregen), ofwel nat blijven (regen), ofwel enkel bevriezen aan de oppervlakte (ijzel). Waar de smeltlaag niet dik genoeg is, of zelfs afwezig is (noorden), heeft de neerslag niet genoeg tijd om te smelten. Hierdoor valt de meeste neerslag als smeltende sneeuw of sneeuw. Het complexe van de situatie vannacht is hoever de zachte lucht naar het noorden oprukt en hoe koud de temperatuur aan de oppervlakte zal zijn.

Verwachting vanavond en vannacht

Rond 17-19 u arriveert het warmtefront in het zuidwesten van het land en dat zal dan geleidelijk naar het noordoosten trekken. Op de sounding is te zien dat er om 19u in het  zuidwesten duidelijk een smeltlaag aanwezig is tussen 700 en 1600 meter, waarbij de temperaturen pieken op 3°C. Dit is niet bevorderlijk voor droge sneeuw, waardoor de meeste weermodellen nu uitgaan van natte neerslag (smeltende sneeuw en regen) in die regio.

Indien het genoeg afkoelt aan de oppervlakte voor 19u kan dit uiteraard wel een gevaarlijke situatie opleveren met kansen op ijzel. Er zijn nog enkele weermodellen die de smeltlaag beperkter berekenen of zelfs niet berekenen, waardoor we uiteraard nog een slag om de arm moeten houden met het voorspellen van natte neerslag. (s)Nowcasten is dan ook de boodschap. Elke reactie uit bovengenoemde regio is dan ook erg nuttig voor het delen van de laatste informatie!

Sounding voor het zuidwesten om 19u
Sounding voor het zuidwesten om 19u. Een duidelijke smeltlaag is aanwezig bij het Franse weermodel AROME. ( meteociel)

Meer naar het noorden en oosten van België, alsook in Nederland, is de smeltlaag duidelijk minder dik en kouder. Dit zorgt er uiteraard voor dat de neerslag geen tijd heeft om helemaal te smelten (smeltende sneeuw). Voor het centrum, oosten en ook voor Nederland verwachten we dus zeker kans op (natte) sneeuw. Aangezien de temperaturen aan het oppervlak dichtbij het vriespunt liggen en de dauwpunten negatief berekend worden, kan die sneeuw ook blijven liggen.

In de loop van de nacht wordt de aangevoerde lucht op hoogte opnieuw terug wat kouder waardoor de kans op sneeuw zelfs nog toeneemt, zeker bij intense neerslag (isothermie). Aan het einde van de neerslagzone wordt de intensiteit betrekkelijk lager en aangezien de temperaturen aan het oppervlak – met een naar het westen draaiende wind – dan ook weer stijgen, vergroot de kans op lichte regen.

Overgang tussen regen en sneeuw
De overgang tussen regen/ijzel en sneeuw komt precies over de Benelux te liggen. Dat maakt de weersverwachting erg complex. (WetterOnline)

Als we dan kijken naar de sneeuwhoogtes tegen morgenochtend valt het op dat de weermodellen voor een groot deel van de Benelux nog wel een sneeuwlaag hebben staan. Wie op zondag een winterwandeling wil maken, kan dus best richting het noorden of oosten gaan, waar de kans op een sneeuwlaag het grootst is. De gebieden langs de Frans-Belgische grens krijgen snel opnieuw de groene kleur te zien.

Sneeuwlaag morgen ochtend
De meeste weermodellen (ECMWF, SWISS HD, BRITAIN HD en ICON) gaan uit van een sneeuwlaag tegen morgen- ochtend in een groot deel van de Benelux. (Wetteronline, Kachelmannweter, Wetter3)

Op basis van de laatste weerkaarten hebben we gekozen om een level 1 en level 2 waarschuwing te voorzien voor deze avond. Later vandaag/vanavond zal ook nog een waarschuwing voor komende nacht volgen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen