26 februari 2020 - 4 min. lezen 440 reacties

Woensdagochtend werden we in grote delen van de Benelux verrast door de eerste echte sneeuwval van betekenis dit seizoen. Op veel plaatsen viel er een tijdelijk ‘drapdekje’ van enkele cm. Op donderdag 27 februari is er opnieuw kans op winterse neerslag. Of dit opnieuw een sneeuwdek zal opleveren is maar de vraag. We bekijken even de laatste weerkaarten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Winterse ochtend

Woensdagochtend werden we op veel plaatsen in de Benelux verrast. Een buienzone trok in de nacht van dinsdag op woensdag van NW naar ZO over de zuidelijke Benelux. Aanvankelijk ging het daarbij om regen, maar al snel transformeerde de regen in (smeltende) sneeuw. Door de hier en daar hoge neerslagintensiteit kon de sneeuw ook tijdelijk accumuleren. We kregen meldingen van enkele cm sneeuw op veel plaatsen in zuidelijk Nederland en centraal en oostelijk België. In de Ardennen viel er tussen 5 en lokaal 20 cm verse en droge sneeuw.

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst
In de Ardennen viel een dik pak verse sneeuw.

Donderdag opnieuw sneeuw?

Morgen krijgen we mogelijk opnieuw te maken met winterse neerslag. Een depressiekern trekt dan over het noorden van Frankrijk en het zuiden van België voorlangs en de bijbehorende neerslagzone (occlusiefront) zal over België en het zuidelijk deel van Nederland trekken.

Aangezien de depressiekern onder ons door zal schuiven, zullen we te maken krijgen met een aflandige continentale wind (draaiende van ZO-OZO-O naar O-ONO-NO). Dit zorgt ervoor dat het koud genoeg zal blijven voor winterse neerslag. Ten zuiden van de depressiekern (over Frankrijk) bevindt zich gevoelig zachtere lucht en zal er doodgewone regen vallen.

Onder welke vorm de neerslag precies zal vallen en of we zullen kunnen spreken van sneeuw en sneeuwaccumulatie is echter nog onzeker. De verschillende weermodellen komen daarbij met verschillende scenario’s op de proppen. De kans is groot dat we op grote schaal te maken krijgen met (smeltende) sneeuw.

Animatie van de neerslagsoort volgens AROME. Dit model voorspelt op grote schaal smeltende sneeuw en sneeuw.

De temperaturen zullen op vele plaatsen licht positief zijn (tussen 1 en 3 graden). Maar, aangezien de neerslagintensiteit van de neerslagzone hoog zal liggen, bestaat de kans dat de smeltende sneeuw tijdelijk ook kan accumuleren tot een dun sneeuwdek van enkele cm, ondanks de positieve temperaturen.

Waar dit het geval is, kan de intense neerslag de temperatuur in de luchtkolom immers snel doen dalen, waardoor de temperaturen snel naar het vriespunt kunnen zakken (isothermie). Op die manier kan er dan tijdelijk en lokaal een sneeuwdekje ontstaan. Maar waar dat het geval zal zijn is vooralsnog moeilijk in te schatten.

De winterse neerslagzone zal in de loop van de avond wegtrekken richting het oosten. Daarna is er nog kans op enkele winterse buien (regen, korrelhagel of smeltende sneeuw).

Veel sneeuw in de Ardennen

De grootste kans op een significant sneeuwdek is weggelegd voor de Belgische Ardennen. Daar is vandaag al ruim 15 cm gevallen en ook morgen kunnen daar nog enkele verse centimeters bijkomen. Het is goed mogelijk dat er tegen morgenavond een sneeuwdek zal liggen van meer dan 30 cm op de hoogste toppen. De sneeuw zal echter geen lang leven beschoren zijn, want tegen het weekend evolueren we naar gevoelig zachter weer. Dan zoeken we zelfs opnieuw de dubbele cijfers op.

Door de sneeuwval van vandaag (en misschien ook morgen), zal de winter van 2019-2020 op de valreep nog een sneeuwdag krijgen. Tot voor kort was deze winter immers ‘sneeuwloos’, wat zeer uitzonderlijk zou geweest zijn. De huidige winter verliep vooralsnog zeer zacht en zal wellicht op de derde plaats terecht komen van de zachtste winters ooit.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen