10 januari 2017 - 4 min. lezen 1744 reacties

Boeiende weerkaarten dienen zich aan. We verkeren momenteel nog steeds in een vrij zonale luchtcirculatie met de aanvoer van vrij zachte lucht uit westelijke richtingen. De forse winterprik die enkele dagen geleden over Centraal-Europa heerste verplaatst haar focus richting het ZO van Europa. Dat zorgt vooral in de Balkan voor diep winterse omstandigheden met zeer lage temperaturen en een flinke bak sneeuw.

Ook in de Benelux moeten we niet wanhopen, want de sneeuwkansen nemen toe op donderdag. Of de winterprik zich daarna gaat verlengen is op dit moment hoogst onzeker. Forse uitstroom nabij Groenland stimuleert telkens opnieuw zonale/westelijke winden.

sneeuwfoto uit Henegouwen
Les Lacs de l’Eau d’Heure, Henegouwen, Froidchapelle. Bedankt Leen Smets.

Sneeuwkansen nemen toe

Spijt tot wie het benijdt, maar we zien de afgelopen weken & maanden meer en meer een trend ontstaan om de meest hevige winterkaarten te spuwen op sociale media. Zeker in geval van winterweer moet hier voorzichtig mee omgesprongen worden. Heel wat mensen leggen alle hoop in dit soort weerkaarten waardoor de teleurstelling erna des te groter is. De gevolgen voor weeramateurs die het weer op een deskundige manier analyseren zijn niet te verwaarlozen. We vragen dan ook met aandrang om dat soort weerkaarten met de nodige korrel zout te nemen.

Over naar de orde van de dag. Wie houdt van (natte) sneeuwbuien zit de komende dagen betrekkelijk goed in de Benelux. Aan de oostelijke flank van een hogedrukgebied – die zich lijkt uit te breiden naar Scandinavië – stromen post arctische luchtmassa’s richting het zuiden. De Lage Landen zitten op de eerste rij om hiervan de effecten te ondervinden.

Vooral op donderdag moeten mensen in België rekening houden met een winterse neerslagsoort. In de gebieden boven 300 m zal dat algauw transformeren in droge sneeuwval.

gif animatie amerikaans weermodel
De opbouw van het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan is prominent aanwezig. Helaas niet optimaal vormgegeven tegenover Europees weermodel ECMWF. Merk op dat de laatste afbeelding in de GIF-animatie last heeft van een forse uitstroom van koude lucht nabij Groenland.

Bij het Europees weermodel (ECMWF) zagen we tot en met vanavond een consistente berekening. De uitstroom van arctische lucht uit het noorden was dermate agressief en zuidelijk dat de vorm van het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan een pak beter was. Echter, in de 12:00 run van ECMWF is de ‘secundaire’ kern van het moederlaag niet te zien.

Hierdoor is de koude lucht gedwongen om meer richting het centrum van Europa op te schuiven. Liefhebbers van stormweer mogen volgens deze run wel rekenen op een intens windveld. De grootste kans op een noordwesterstorm vinden we terug over het noorden van Nederland. Even aandacht hebben voor deze situatie.

Komende dagen (24 uur) zal ons verder begeleiden naar de uiteindelijke uitkomst in en na komend weekend.

Transformatie regen naar sneeuw op donderdag

Een veel boeiendere situatie zijn de sneeuwkansen op donderdag. Een actief koudefront wordt berekend door quasi alle weermodellen. In het begin van de namiddag begint het vanuit het noordwesten te regenen. Later tegen de avondperiode dalen de temperaturen op 850 hPa (1499 meter) richting -6/-7°C.

De verwachting is dat de regen vanuit het westen zal transformeren in natte sneeuw. De kans dat het gaat om een gesloten sneeuwdek richting de avondperiode is vrij klein beneden de 200 m. De bodemtemperatuur is nog positief waardoor een drapdek eerder tot de mogelijkheden behoort. In de Ardennen is dat natuurlijk een andere zaak.

sneeuwkansen nemen toe
Een winterse neerslagzone trekt de Benelux binnen. De kern van het laagje bevindt zich boven Nederland waardoor er boven Nederland minder neerslag wordt berekend. Dit zijn situaties die heel precair zijn en de laatste uren nog kunnen wijzigen. Dubbele voorzichtigheid is aan de orde.

Mensen die de prognose willen volgen met betrekking tot sneeuwval kunnen altijd een blik werpen op de sneeuwvoorspelling die op onze website te bezichtigen valt. Dit is uitvoer van het GFS weermodel waardoor de sneeuwaccumulaties tegenover het ECMWF weermodel kunnen afwijken. Sowieso houden we dit topic de komende dagen sterk actueel en zullen we de waarschuwingskaarten en updates ook integreren onderaan deze tekst.

Jullie weermeldingen + locatie blijven welkom en appreciëren we sterk. Op basis van de grote community kunnen we elkaar helpen om ongevallen in het verkeer te vermijden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken