5 oktober 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Sneeuwliefhebbers zullen het waarschijnlijk al gezien hebben. De recentste uitdraai van het Europees weermodel (ECMWF) is bijzonder koel voor volgende week. Met een noordelijke luchtstroming wordt er vanaf dinsdag – woensdag polaire lucht naar onze omgeving gestuwd. In de Alpen groeien de sneeuwkansen dan ook (bijzonder) sterk. De aanloop naar een sensationele winter zoals diverse media rapporteren? Ik ga het alvast niet zeggen.

Sneeuwkansen voor de Alpen worden groter

De weerkaarten lijken er de laatste jaren een patent op te hebben. Naarmate de winterperiode dichterbij komt, zien we grote verschillen optreden tussen het Amerikaans en Europees weermodel. Dit ‘gezwabber’ bemoeilijkt de prognoses op langetermijn (zeker wanneer ook het Britse weermodel – UKMO begint te steigeren).

Doch kunnen we tussen de lijntjes lezen dat er volgende week gewerkt wordt aan een ander weerpatroon. Het hogedrukgebied boven Europa verliest haar pluimen en daarmee komt de ruimte vrij voor depressies uit het noorden.

sneeuwkansen voor de alpen 2013

Bovenstaande weerkaart willen ze in de Alpen de komende maanden wel meermaals zien verschijnen. Aan de oostelijke flank van een warmbloedig hogedrukgebied (positie Ierland) stroomt er polaire lucht uit Scandinavië naar het zuiden. In deze glijbaan kunnen vooral in de winterperiode sneeuwzones vervat zitten die een heuse dump (term voor een pak sneeuw) veroorzaken in Duitsland – Alpen. Door het huidige jaargetijde zal de meeste sneeuw echter boven 2000 m vallen.

De weersverwachting voor de Benelux

De weersverwachting voor de Lage Landen is voor volgende week een tikkeltje anders. Wij bevinden ons net aan de rand van het hogedrukgebied boven het UK. Hierdoor worden isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) naar elkaar toe gedrukt met een verhoogde windsnelheid tot gevolg. Het herfstachtig weerbeeld kan zich dan ook doorzetten met vooral in de Ardennen enkele frisse nachtjes.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken