4 november 2017 - 4 min. lezen 2 reacties

Als wintersportfanaat ben ik blij om de eerste echte sneeuwdump van dit seizoen te kunnen aankondigen. Vandaag is het nog zacht en veelal zonnig in de Alpen, maar vanaf morgen gaat het roer om. Koude lucht dringt zich op vanaf het noordwesten en in botsing met zachte lucht over de Middellandse Zee gaat dit veel, zeer veel neerslag opleveren. Hogerop is dat sneeuw, maar in de valleien regen met mogelijk wateroverlast.

Vandaag nog droog

Op de weerkaart is te zien hoe een depressie over de Britse Eilanden naar het oosten trekt. Deze actie gaat gepaard met de uitstroming van maritiem polaire lucht welke geleidelijk zal opschuiven richting de Alpen. Net hiervoor zorgt een sterke zuidelijke stroming nog voor de aanvoer van zeer zachte lucht welke vandaag voor hoge temperaturen zorgt en een kenmerkende Sudföhn (zuidelijke wind over de bergen).

De hoogste temperaturen worden daardoor ook bereikt ten noorden van de alpenhoofdkam. De zon schijnt maar er zijn ook steeds hoge wolkenvelden aanwezig welke in de loop van de dag alsmaar dikker zullen worden vanaf het westen. Aan de zuidkant kan de stuwende lucht mogelijk ook al lage wolkenvelden creëren. Deze namiddag verschijnt het koufront aan de westelijke Alpen en neemt daar de bewolking snel toe.

polaire luchtmassa richting Alpen
Geperst tussen hoge- en lagedruk staat er vandaag een stevige zuidwestelijke stroming in de Alpen.

Tegen de avond begint er steeds vochtigere lucht te stuwen vanaf het zuidwesten waardoor er lokaal al neerslag kan vallen, sneeuw boven 2400 meter.

Morgen arriveert de neerslag

Een bijzonder interessante weersituatie dan voor morgen. De polaire lucht schuift vanaf het westen over de Alpen en de passage van het koufront zal overal een mooie laag sneeuw genereren. ’s Morgens is de zachte lucht nog present waardoor het in het westen pas sneeuwt boven 1900 meter maar met het instromen van de kouder de lucht zakt de sneeuwgrens tot 1000 meter.

De koude lucht die over de Alpen in aanraking komt met de zachte Middellandse Zee zal ervoor zorgen dat zachtere mediterrane lucht moet stijgen. Over het noorden van Italië ontstaat zo een klein lagedrukgebied dat we beter kennen als een Genua-depressie. Vochtige Middellandse Zeelucht zal zo tegen de wijzers in tegen de Alpen worden gestuwd en daar voor zeer grote neerslaghoeveelheden zorgen.

Het is nog wel even kijken wat de sneeuwgrens zal doen. Zondag overdag zal de sneeuwgrens aan de zuidkant nog ruim boven 1500 meter liggen. Pas tegen de avond lijkt de koude lucht echt te winnen en sneeuwt het vanaf 1000 meter.

Sneeuwdump zuidelijke Alpen

De neerslaghoeveelheden kunnen zeer hoog oplopen aan de zuidkant, maar ook elders in de Alpen valt er behoorlijk wat neerslag. In de westelijke Alpen verwacht ik zo’n 20-50 cm op 2000 meter. Meer naar het oosten (Centrale Alpen) loopt dit op tot 30-70 cm sneeuw en de oostelijke Alpen zo’n 30-60 cm. De zuidelijke Alpen lijken deze keer vol getroffen te worden door de Genua-depressie met hoeveelheden 50-120 cm boven 2000 meter.

In de lagere gebieden is dit allemaal regen en kan er zeker en vast wateroverlast optreden. Kijk zelf even mee op onderstaande kaart om te zien waar de meeste sneeuw/neerslag zal vallen.

veel neerslag in de Alpen
Neerslag volgens het Europese weermodel tot en met dinsdag.
sneeuwdump zuidelijke alpen
De sneeuwhoeveelheden gaan zeer hoog oplopen, vooral ten zuiden van de hoofdkam.

Met het ontstaan van lagedruk over het noorden van Italië zal de mistral snel in kracht toenemen. Deze wind die van noord naar zuid door de Rhônevallei raast (geplet tussen het Centraal-Massief en de Alpen) zal stormachtig aanwakkeren en bijvoorbeeld op de Mont Ventoux voor enorme rukwinden zorgen. Wees voorzichtig indien u deze regio gaat opzoeken. Ook voor diegenen die in de zuidelijke Alpen zondag/maandag een verblijf hebben gepland raad ik aan de weerdiensten goed op te volgen.

mistral in Frankrijk
Zondag en maandag zal de mistral stevig waaien.

En daarna?

Volgende week zouden de temperaturen terug licht stijgen maar echt zachte toestanden lijken onwaarschijnlijk. Vanaf woensdag zijn er een aantal mogelijkheden voor neerslagzones al is de onzekerheid hierover nog zeer groot. Discussieer mee onder het artikel en geniet alvast van prachtige webcambeelden!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken