3 maart 2016 - 6 min. lezen 35 reacties

Met 1 maart op de kalender is afgelopen dinsdag de meteorologische lente begonnen. In de lente neemt de daglengte op onze breedtegraad sterk toe en krijgt de zon meer kracht. Daardoor kan de temperatuur vooral op zonnige dagen flink oplopen. De eerste dag met 15°C wordt meestal al in maart gemeten, maar soms kan het kwik in de eerste lentemaand al boven de 20°C uitkomen. Het kan dus al behoorlijk warm worden in deze maand. Helaas is daar momenteel niets van te merken. Het is guur en er valt regelmatig neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw.

Op vrijdag wordt hier een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd wanneer een indraaiend frontensysteem in een gedeelte van de Benelux voor een witte verrassing zorgt. Of worden we voor de zoveelste keer deze winter weer blij gemaakt met een dode mus? Onze visie!

Lagedrukgebied met risico

Een depressie die op dit moment nog bij Noord-Ierland gepositioneerd is, komt in sneltreinvaart afzakken naar het zuiden. Morgen ligt de kern van het systeem dwars over de Noordzee en Zuid-Engeland. Min of meer parallel aan de kern bevindt zich een front, gemarkeerd door een windsprong. Ten zuiden van de windsprong is de wind westelijk, ten noorden ervan oostelijk. Aangezien de Benelux zich vannacht en morgen vrijwel geheel aan de noordkant van het systeem bevindt, waait er bij ons een oostenwind. Deze voert van oorsprong koude en droge lucht aan. Op het eerste gezicht is dit een ideale luchtsoort voor (droge) sneeuw.

Sneeuw op vrijdag afhankelijk van dauwpunt

Toch zijn de omstandigheden in werkelijkheid minder optimaal dan ze lijken. Eén van de belangrijkste indicatoren voor sneeuwval is de zogenaamde dauwpunttemperatuur. Deze geeft de vochtigheid van de lucht aan. Om een sneeuwdek te krijgen, moet de dauwpunttemperatuur lager dan 0°C zijn. Het is nog maar een vraagteken of het dauwpunt tijdens de passage van het front onder 0°C ligt.

Op het front zelf wordt de lucht namelijk geleidelijk vochtiger waarmee het dauwpunt oploopt. Dit kan de eventuele sneeuwval flink aantasten. Daarom is het zeer de vraag waar er vannacht en morgen sneeuw gaat vallen en of deze überhaupt kan blijven liggen.

dauwpunt vrijdag
De dauwpunttemperatuur morgenochtend op het moment dat de neerslagzone passeert. In de Ardennen, de Eifel en het Sauerland liggen de dauwpunten ruim onder 0°C. Daar blijft de sneeuw dan ook liggen. De lage waarden in Overijssel, Drenthe en Groningen duiden op droge lucht voor het front uit waardoor het nog onzeker is of het daar überhaupt tot sneeuwval komt. Elders liggen de dauwpunten boven 0°C en valt de neerslag in de vorm van smeltende sneeuw of zelfs regen.

Weermodellen over sneeuw

Een klein verschil in dauwpunt kan dus grote gevolgen hebben voor de neerslagvorm (droge of smeltende sneeuw) en het zwaartepunt van de sneeuwval. Dit zien we ook terug in de diverse weermodellen: de onzekerheid is groot te noemen.

Allereerst nemen we de HIRLAM-run van vanochtend erbij. Behalve in de Ardennen en de Duitse middelgebergten komt het ook tot lichte sneeuwval in Noordoost-Nederland. De neerslag arriveert hier wat eerder dan in andere modellen. Rond 2 uur ‘s nachts komt het front aan bij Koksijde, waarna het zich in de loop van de nacht en ochtend geleidelijk uitbreidt over de rest van de Benelux.

De temperatuur is op dat moment nog laag en het dauwpunt ligt nog onder nul. Daardoor kan het in de Nederlandse provincies Overijssel, Drenthe en Friesland in de loop van morgenochtend tijdelijk tot een dun sneeuwdekje komen. Op de Veluwe kan op sommige plaatsen zelfs 2 centimeter vallen. In dat geval kleurt het landschap wit. Overigens lijken de wegen sneeuwvrij te blijven, aangezien de wegdektemperaturen overal boven het vriespunt liggen. De zuidelijke provincies van Nederland en Vlaanderen blijven in de verwachting van Hirlam sneeuwvrij.

sneeuw vrijdag Hirlam
Sneeuwverwachting Hirlam voor morgenochtend. (webservice-nl-nl.weeronline.nl)

Het WRF-model laat het accent van de sneeuwval veel zuidwestelijker plaatsvinden. Tevens komt de neerslag iets later aan land dan bij Hirlam. Daarentegen is de intensiteit van de neerslagzone hoger. Door de hogere neerslagintensiteit koelt de onderste luchtkolom sterker af. Natte sneeuw kan daardoor overgaan in droge sneeuw die blijft liggen.

In de verwachting van WRF moeten de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht rekening houden met een sneeuwdek van 1 tot 5 centimeter. Ook het uiterste noorden van Vlaanderen kleurt wit. In de Ardennen kan tot 10 centimeter verse sneeuw vallen.

sneeuw vrijdag WRF
Sneeuwverwachting WRF (totale sneeuwaccumulatie tot zaterdagnacht). Duidelijk te zien is dat de sneeuwval zich veel zuidwestelijker concentreert dan bij Hirlam.

Het ECMWF-weermodel is het Europees weermodel bij uitstek en komt zonet binnen met de laatste neerslagverwachting. Daar berekent het weermodel na 03:00 toenemende kans op winterse neerslag in het binnenland van België en het zuiden van Nederland.

De dauwpunttemperatuur blijft de uren daarna voldoende laag in het uiterste zuidoosten van de Benelux om sneeuw te geven. Ook boven Nederland lage dauwpunten met mogelijk een forse verrassing en chaos op de weg. Hou hier rekening mee.

sneeuwkansen volgens ecmwf vrijdag
Europees weermodel kiest een pad tussen diverse weermodellen in. Sneeuwkansen worden groter tussen 02:00 en 04:00. Vrijdagochtend vooral over het centrum, noorden van België en het zuiden van Nederland kans op winterse neerslag en lokale gladheid. Daarna verplaatst de neerslagzone zich naar het noordoosten.

Tenslotte bekijken we het fijnmazige Harmonie. Dit model laat enkel sneeuw vallen in de hogere delen van de Benelux (de Ardennen en Luxemburg). Elders blijft het bij een mix van regen en smeltende sneeuw. Qua timing komt Harmonie aardig overeen met WRF. Het front trekt pas later in de nacht/ochtend over de Benelux.

Alleen is de neerslagintensiteit minder hoog dan bij WRF. Mogelijk is dat de verklaring waarom het hoofdzakelijk om natte sneeuw/regen zal gaan en er geen sneeuwaccumulatie ontstaat. Isothermie is morgen belangrijk!

sneeuw vrijdag Harmonie
Sneeuwverwachting Harmonie tot morgen middag. Alleen de Ardennen kleuren wit, elders blijft eventuele sneeuw niet liggen.

Voorlopige sneeuwverwachting

In de Ardennen en Luxemburg gaat het in de loop van komende nacht sneeuwen. Deze sneeuwval blijft daar tot zaterdag aanhouden. In totaal kan er op sommige plaatsen 5 tot 10 centimeter vallen, dit met name op de Hoge Venen. Voor de lager gelegen delen van de Benelux is de weersverwachting voor morgen een stuk onzekerder. Gaat er überhaupt sneeuw vallen en zo ja, waar gaat het sneeuwen?

Deze vragen zijn op dit moment nog niet te beantwoorden. Veel hangt af van de timing (tijdstip) en de dauwpunttemperatuur tijdens de frontpassage. Voor de vorming van een sneeuwdek moet de dauwpunttemperatuur onder het vriespunt liggen. Het is nog niet zeker of dit morgen het geval is. Beste kansen reserveren we voor het noorden van Vlaanderen en het zuiden van Nederland.

Door middel van updates houden we jullie vanavond, vannacht en morgenochtend op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom de sneeuwval op vrijdag. De sneeuwradar vormt komende 24 uur ook een handig instrument.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken