Schrijven tropische stormen Laura en Marco geschiedenis?
Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan begon bijzonder explosief dit jaar. Verschillende records werden verbroken. Bijvoorbeeld het aantal tropische stormen vóór de maand augustus. Maar augustus verliep relatief rustig. Half augustus ontstonden twee tropische stormen (Josephine en Kyle) die echter al snel weer afzwakten. Nu zijn er weer twee tropische stormen ontstaan. Ze dragen de namen Laura en Marco en ze kunnen historie schrijven.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Tropische storm Laura
Tropische storm Laura vormde zich op vrijdag 21 augustus 2020 ongeveer 300 kilometer ten oosten van Puerto Rico. Op zaterdag 22 augustus om 11 uur lag Laura over de Britse Maagdeneilanden en Puerto Rico.
Laura beweegt zich naar het westen met een snelheid van ongeveer 33 km/u. De komende dagen zal het systeem meer richting west-noordwest trekken. De verwachting is dat Laura in de loop van zaterdag dicht langs of over de Dominicaanse Republiek en Haïti trekt. Zondag komt Cuba aan de beurt. Regenhoeveelheden tot ruim 200 millimeter worden verwacht.
Op dit moment bedraagt de maximale windsnelheid zo’n 65 km/u, met uiteraard hogere windstoten.
Laura verplaatst zich naar een omgeving waar lichte windschering (shear) aanwezig. Dit in combinatie met de enigszins verbeterde organisatie van het systeem suggereert dat de storm zal versterken. Als Laura eenmaal in de Golf van Mexico aankomt (warm water en meer shear) moet dit Laura in staat stellen om een orkaan te worden. Dit scenario wordt steeds waarschijnlijker.
Tropische storm Marco
Tropische depressie 14 werd op zaterdag 22 augustus 2020 geclassificeerd als tropische storm Marco. Hiermee werd Marco de vroegste 13e storm op de Atlantische Oceaan. Het record werd gedeeld door 2005 en 2011 en stond op 2 september. Een verbreking van 11 dagen!
Marco bevond zich in de Caribische Zee ten tijde van de classificatie als tropische storm. Het systeem bevond zich op zaterdag om 11 uur iets minder dan 200 kilometer ten oosten van Mexico.
De trekrichting van Marco is richting het noord-noordwesten met een snelheid van ongeveer 20 km/u. De verwachting is dat de tropische storm later op zaterdag (lokale tijd) de kust van Mexico aandoet. Op zondag en maandag zal Marco zich over de centrale Golf van Mexico in de richting van de noordwestelijke Golf bewegen. Hierna zal de storm waarschijnlijk in de richting van de noordwestelijke Golfkust trekken. Neerslagtotalen van meer dan 250 L/m2 zijn mogelijk!
De maximale windsnelheid bedraagt op dit moment ongeveer 75 km/u, met krachtigere windstoten.
Een analyse van een sounding toont aan dat er verticaal stabiele omgeving is in het westelijke Caribisch gebied. Dit zorgt ervoor dat Marco in zijn ontwikkeling belemmerd wordt. Hierdoor neemt de storm minder snel in kracht toe dan aanvankelijk in de verwachtingen zat. Waar eerder alle modellen het eens waren dat Marco zou evolueren tot een orkaan is dit nu niet meer het geval. De NHC-prognose laat ook zien dat Marco niet zal uitgroeien tot orkaankracht, hoewel het wel een randgeval is.
Het Fujiwara-effect
Tropische stormen Laura en Marco zouden geschiedenis kunnen schrijven. Het is in de Golf van Mexico nog nooit voorgekomen dat 2 verschillende orkanen tegelijkertijd bestaan. Laura en Marco zouden daar verandering in kunnen brengen. Maar zoals eerder vermeld, is het allerminst zeker dat beide tropische stormen de orkaanstatus bereiken. Als een van beide niet uit zou groeien tot een orkaan en de andere wel, zou dit voor het eerst zijn sinds 1933.
Een ander bijzonder fenomeen moet ook in de gaten gehouden worden: het Fujiware-effect. Dit effect treedt op wanneer twee nabijgelegen cyclonen om elkaar heen draaien. Het effect is vernoemd naar Sakuhei Fujiwhara, de Japanse meteoroloog die het effect aanvankelijk beschreef.
Om het effect te laten optreden moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden.
Aleereerst kan het Fujiware-effect pas optreden als de cyclonen zich op een afstand van minder dan ongeveer 1500 kilometer van elkaar bevinden. Daarnaast moeten de stormen voldoende krachtig zijn, een krachtige tropische storm of een orkaan. Zoals eerder geschreven is nog niet zeker dat de twee systemen voldoende in kracht gaan toenemen.
Wanneer het Fujiware-effect optreedt, betekent dit normaal gezien voor beide stormen het begin van het einde. Als de twee stormen naast elkaar liggen produceren ze een wind die precies tegengesteld is in richting. In dit geval bijvoorbeeld zal de wind aan de westkant van Laura uit het noorden komen, terwijl de windrichting aan de oostkant van Marco zuid is. Hierdoor is er bijna geen wind, waardoor de stormen geen voeding creëren. Ook neemt de shear toe, wat ongunstig is voor een storm.
Als de ene storm veel sterker is dan de andere, zal de zwakkere storm meestal snel oplossen. Een interessante situatie dus die we uiteraard goed in de gaten blijven houden.