1 augustus 2020 - 6 min. lezen 3 reacties

Vorige week werd het record van hoeveelheid tropische stormen in de Atlantische Oceaan voor augustus verbroken. Storm Hanna betekende de 8e storm sinds de start van het orkaanseizoen. Het record stond op 7. Dit record heeft een week standgehouden. Tropische storm Isaias vormde zich op 30 juli 2020. Inmiddels is het systeem geclassificeerd als een orkaan en trekt het richting Florida.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Tropische storm Isaias

23 juli werd er een tropische golf opgemerkt voor de westkust van Afrika.

Een tropische golf is een atmosferische trog, een langwerpig gebied met een relatief lage luchtdruk gericht van noord naar zuid, die beweegt van oost naar west (Afrika richting Amerika). De golf brengt bewolking en onweersbuien met zich mee.

  • Heel veel mensen kennen dit toestel niet en zijn dan ook verwonderd! Een stormglas laat namelijk een weersverandering zien door middel van een unieke kristalstructuur 😱

Ongeveer 60% van tropische stormen en ongeveer 85% van de Major Hurricanes op de Atlantische Oceaan (categorie 3 en hoger) kennen hun oorsprong in een tropische golf. Het systeem werd dus goed in de gaten gehouden.

Op 28 juli, om 17 UTC (19u onze tijd) werd ‘Potentiële Tropische Cycloon Negen’ geboren. Op dat moment bevond het systeem zich in de buurt van de Kleine Antillen, voor de kust van Venezuela. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) gaf op dat moment een kans van 90 procent dat het systeem zou uitgroeien tot een tropische storm in de komende 48 uur.

  • Wil je net zoals deze auteur Florian je meteorologische skills upgraden? Dan kunnen we dit boek adviseren! 🤓

Deze verwachting kwam uit. 30 juli, 03 UTC (05u onze tijd) werd het systeem geclassificeerd als een tropische storm en kreeg het de naam Isaias. Isaias bleef aansterken en kwam diezelfde dag aan land bij de Dominicaanse Republiek met windsnelheden van rond de 100 km/u.

In tegenstelling tot de weersvoorspellingen, verzwakte het bergachtige terrein van Hispaniola de storm niet. Dit kwam doordat het systeem een dermate grootte had en er een nieuwe kern van lagedruk ten noorden van het eiland ontwikkelde, waardoor de intensiteit behouden bleef. Diezelfde avond was Isaias zo sterk dat het als een categorie 1 orkaan werd aangeduid.

Het pad van Isaias met de verschillende waarschuwingen (NHC)

Hoe ziet het pad van orkaan Isaias eruit?

Isaias bevindt zich op het moment schrijven, zaterdagochtend 1 augustus, net ten noorden van Cuba. De maximale windsnelheid ligt rond de 130 km/u, met windstoten tot 155 km/u. De luchtdruk in de kern van het lagedrukgebied is 987 hPa. Isaias beweegt richting het noordwesten met een snelheid van zo’n 25 km/u.

  • Wist je dat je met een digitaal weerstation de wind- en windrichting op een goede manier kan meten? Zeker als er een koppeling bestaat met je eigen smartphone en het internet. Check dit toestel! 💨

De weersverwachting is dat Isaias nog krachtiger wordt in de loop van zaterdag 1 augustus. Dit omdat de orkaan over zeer warme wateren (>35°) in de buurt van de Bahama’s trekt met een redelijk lage verticale windschering.

Op dit moment is de verwachting dat Isaias richting het noordwesten blijft trekken. In de loop van zaterdagavond zou het systeem dan net ten oosten van de staat Florida komen te liggen.

Het Weather Prediction Center verwacht dat er neerslaghoeveelheden van ruim 125 mm kunnen voorkomen boven land.

Tropische stormen voeden zich met (warm) oceaanwater. Dit is de reden dat de verwachting is dat Isaias zal afbuigen naar het noorden en dus ten oosten van Florida blijft. De meest recente verwachting is dat Isaias in de nacht van zondag op maandag terugvalt naar een tropische storm. Op dinsdag 4 augustus zou Isaias voor de kust van Washington en New York langs moeten trekken.

De verwachte baan van Isaias (NHC)

Record aantal tropische stormen

Tropische storm Hanna leverde al een record op. Nog nooit kwam het tot een 8e tropische storm in het Atlantische orkaanseizoen vóór augustus. Het oude record stamde uit 2005 toen de achtste storm met een naam op 3 augustus op het toneel verscheen. Nu Isaias is ontstaan, is dit record dus nog verder aangescherpt. Het record van de vroegste 9e tropische storm was 6 augustus, uit, u raadt het al, 2005. Dit jaar is dat dus 6 dagen eerder.

Een tropische storm krijgt een naam van het NHC. Ze hebben daar 6 verschillende lijsten voor. De lijst van 2020 is hetzelfde als in bijvoorbeeld 2014 en 2008.

Aan het eind van elk jaar kijkt men naar de gevolgen van tropische stormen uit dat jaar. Veel schade en/of doden is een aanleiding om de naam te vervangen door een andere naam. Harvey, Irma en Maria zijn hier voorbeelden van.

  • Veel mensen vragen ons vaak naar de meest krachtige orkanen en tyfoons ter wereld? In dit boek vind je alvast een lijstje vanaf 1851 tot 2006! 🌀

De namen worden op alfabetische volgorde gegeven. De eerste storm van het jaar krijgt dus een naam met een A, de volgende met een B, et cetera.

In totaal zijn er 21 letters beschikbaar. De letters Q, U, X, Y en Z worden namelijk niet gebruikt. In de Engelse taal kunnen hier te weinig verschillende namen mee gemaakt worden.

Nu vraagt u zich misschien af wat er gebeurt als er meer dan 21 tropische stormen ontstaan in één seizoen. Na Wilfred krijgt de volgende storm de naam Alpha, uit het Griekse alfabet. Daarna komt storm Beta. Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters, tot op de dag van vandaag ruim genoeg om stormdepressies allemaal van een naam te voorzien.

  • Zorgt de klimaatverstoring voor een ontregeling op Aarde met extra krachtige stormen? Dit EHBO-boek voor klimaat neemt je mee in de opwarmende wereld van de aardbol. 🆘

Het feit dat er nu al 9 tropische stormen (en tropische depressie 10) zijn ontstaan, maakt het niet ondenkbaar dat tropische stormen aan het eind van het seizoen Griekse namen zullen krijgen.

Overzicht van stormnamen in 2020

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken