16 augustus 2020 - 4 min. lezen 1 reacties

Opnieuw is het weer onrustig boven de Atlantische Oceaan. Er zijn terug twee tropische stormen actief, maar beide liggen voorlopig nog boven open water. Tropische storm Kyle is zelfs op weg naar Europa! Wat hebben Kyle en Josephine voor ons in petto?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Vroegste stormen met “J” en “K”

Zoals al eerder bleek is het Atlantisch orkaanseizoen van 2020 zeer krachtig. Er zijn vroeg in het jaar al een heleboel tropische stormen tot ontwikkeling gekomen. Nu zijn we al bij nummer 11 en 12. Normaal zijn er ongeveer 12 tropische stormen in een heel seizoen.

2020 is hard op weg om er bovenuit te komen. De actiefste maanden zijn normaal september en oktober en we zitten nu al op een totaal van elf stormen. Het is overigens zeer uitzonderlijk dat 2020 een erg actief seizoen is. Het zal namelijk de boeken ingaan als het vijfde jaar op rij dat actiever is dan normaal.

Tropische storm Josephine afzwakkend

Tropische storm Josephine ligt inmiddels ten noordwesten van Puerto Rico. Hoewel het windveld grotendeels boven zee blijft, zijn er wel waarschuwingen uitgegeven voor zware regenval. Dit is van kracht voor het noorden van de Bovenwindse Eilanden, Puerto Rico en de Bahama’s.

De verwachte koers van tropische storm Josephine (NOAA)

Josephine buigt daarna af naar het noordwesten. Dan zwakt ze snel af, maar misschien bereikt ze de Bermuda-eilanden nog als tropische storm.

Tropische storm Kyle op weg naar het Verenigd Koninkrijk

Tropische storm Kyle kiest een heel ander pad dan Josephine. Hij ligt nu op de Oceaan ten oosten van New York. Kyle trekt naar het oosten en zwakt daarbij snel af. Hij verliest daarnaast dan ook zijn tropische kenmerken.

Daarna vervolgen de restanten hun weg naar Europa. Zoals u kunt zien in de Tweet hierboven opteren sommige weermodellen voor een combinatie van de restanten van tropische storm Kyle met een ander lagedrukgebied ten zuiden van Groenland. Eenmaal samengekomen kan het systeem dan erg snel uitdiepen, dit wil zeggen dat de kerndruk snel lager wordt. Daarmee wordt het lagedrukgebied ook sterker.

Deze ontwikkelingen zijn zeker iets om goed in de gaten te houden. De weermodellen laten het lagedrukgebied namelijk recht op het Verenigd Koninkrijk afkoersen.

Verder bevinden er zich op de Atlantische Oceaan nog twee ‘storingen’ met tropische kenmerken. Deze hebben echter nu nog weinig potentie om tot tropische storm door te groeien.

Veel activiteit op de Stille Oceaan

Niet alleen de Atlantische Oceaan is druk wat betreft tropische cyclonen, ook de Stille Oceaan is onrustig. Dat geldt dan vooral voor het oostelijke en het centrale deel.

De huidige situatie op de Stille Oceaan. (NOAA)

Depressies ‘Ten-E’ en ‘Eleven-E’ liggen nu boven open water. Ze hebben deze naam gekregen omdat ze respectievelijk de tiende en elfde tropische depressie zijn voor de Eastern Pacific (oostelijke deel van de Stille Oceaan). Een systeem krijgt pas officieel een naam als het de status van tropische storm heeft bereikt.

Dat lijkt niet het geval te zijn voor de huidige depressies. De condities voor verdere ontwikkeling zijn ongunstig.

De verwachte koers van de tropische depressies. Beide depressies begeven zich in een gebied met hogere windschering. (CIMSS)

Beide depressies trekken naar een gebied met hoge verticale windschering. Dat is ongunstig voor de verdere ontwikkeling tot tropische storm. Zo kunnen de individuele onweersbuien zich namelijk niet goed rangschikken in de karakteristieke bandenstructuur.

Naast de twee tropische depressies is er ook nog een gebied dat een grote kans heeft om door te groeien tot een tropische depressie. Dit wordt aangegeven door het rode kruis ten zuiden van Mexico.

Er zijn daarnaast nog twee zogenaamde verstoringen ten zuiden van Hawaï, maar ook die hebben vooralsnog een kleine kans om binnen 48 uur uit te groeien tot tropische depressies.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken