26 december 2023 - 4 min. lezen
1 reacties 1

De laatste dagen van 2023 zijn aangebroken en de jaarwisseling komt dichterbij. Dat is traditioneel ook het moment om vuurwerk af te steken, al wil het weer nog wel eens roet in het eten gooien. Een harde wind, regen of dichte mist kunnen de omstandigheden voor het afsteken en bekijken van vuurwerk bemoeilijken. Gaat het deze keer wel goedkomen? Of sluit december 2023 in stijl af met wisselvallig en onstuimig weer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De jaarwisseling is natuurlijk nog even vooruit, maar twee dingen zijn al wel zeker. Winterweer met een pak sneeuw en stevige vrieskou kunnen we vergeten. Anderzijds zal het niet zo extreem zacht worden als de voorgaande twee jaarwisselingen. Twee jaar geleden knalden we het jaar 2022 in met temperaturen van 10 tot 13 graden. Afgelopen jaar was het om middernacht zelfs 16,6°C in het Nederlandse Ell en 16,7°C in Sint-Katelijne-Waver (België). In Nederland werd daarmee ook direct het landelijke januarirecord verbroken.

Vorig jaar was het tijdens de jaarwisseling ongekend warm met lokaal een afgeronde 17 graden (Meteociel).

Wind, regen en mist: Laatste jaren wisselend weerbeeld

Het weerbeeld tijdens de laatste jaarwisselingen was veranderlijk. Vorig jaar was het niet alleen ongekend zacht, maar viel er regionaal ook wat regen en kwamen er windstoten voor tot lokaal zo’n 75 km/h. Vanwege de zware windstoten werd het Nationale Vuurwerk in Rotterdam afgelast, evenals meerdere andere vuurwerkshows. Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen bij Den Haag werd al op 30 december aangestoken. Zo konden eventuele risico’s door de windstoten op oudejaarsavond worden vermeden.

In 2022 luidden we het jaar droog maar veelal bewolkt in. Bij de jaarwisseling van 2020 – 2021 was regionaal sprake van dichte mist. Zeer lokaal was het zicht minder dan 10 meter, waarvoor in het midden en westen van Nederland code oranje actief was. Ook in 2020 startte het jaar met zeer dichte mist, lokaal was het zicht niet meer dan 5 meter. Het zorgde voor enkele kettingbotsingen op de wegen en er werd door het KNMI zelfs een weeralarm (code rood) afgegeven.

Tijdens de jaarwisseling 2020 was in het noordoosten van Nederland code rood van kracht vanwege zeer dichte mist (KNMI).

Trekrichting en -snelheid lagedrukgebied zorgt voor onzekerheid

De verwachtingen voor de jaarwisseling zijn nog enigszins onzeker. Waarschijnlijk trekt op 31 december een lagedrukgebied ten noorden van de Benelux langs en de precieze trekrichting en treksnelheid ervan zullen bepalen hoe de details gaan uitpakken. Het Europese weermodel ECMWF laat het lagedrukgebied al vrij vroeg op de zondag richting het oosten trekken. Daardoor zou het tijdens de jaarwisseling zelf vrij rustig zijn met wat opklaringen en nog een enkele bui.

Bij ECMWF trekt het lagedrukgebied al snel richting de Oostzee en krijgt de Benelux rustige omstandigheden (Meteociel).

Andere weermodellen waaronder GFS, UKMO, GEM en ICON laten het lagedrukgebied pas in de loop van de avond over de Noordzee naar het oosten trekken. De wind is dan westelijk en kan best stevig zijn. Windvlagen van 50 tot 75 km/h zijn in dit scenario niet uitgesloten en ook de kans op buien of wat regen is dan groter.

Volgens andere weermodellen – zoals het Canadese model GEM – ligt het lagedrukgebied tijdens de jaarwisseling nog boven de Noordzee. Er is dan kans op stevige windvlagen en regen of buien (Meteociel).

De kans op temperaturen onder het vriespunt is erg beperkt; alleen in het scenario van ECMWF zou het lokaal kunnen afkoelen tot rond het vriespunt. Bij een (stevige) wind van zee zal de temperatuur al snel rond of boven de 5°C uitkomen. Zo zacht als vorig jaar zal het echt er niet worden.

Al met al is het lastig om nu al precies aan te kunnen geven of het weer tijdens de jaarwisseling gunstig zal zijn voor het afsteken van vuurwerk of de vreugdevuren. Op basis van de verschillende weermodellen is wel te zeggen dat er een vrij grote kans is op een vrij wisselvallige en mogelijk onstuimige jaarwisseling, al laat ECMWF betere condities zien. We houden jullie op de hoogte!

Jelmer van der Graaff

Door Jelmer van der Graaff

Ik volg momenteel de MSc Klimaatstudies aan de Wageningen Universiteit en ben vooral geïnteresseerd in (toekomstig) extreem weer. Ik deel mijn verhalen, inzichten en analyses graag met jullie op NoodweerBenelux.


Verder lezen

Alles bekijken