0

Weer- en vuurwerkliefhebbers kijken met veel interesse naar de weersverwachting voor komende dagen. Krijgen we een omstuimige overgang naar 2023 of blijft het eerder binnen de perken met het windveld? Een aantal dagen geleden schreven we nog over toenemende stormkansen voor de Benelux. In deze weerupdate kunnen we de nieuwste weermodellen naast elkaar leggen en bieden we jullie een blik op de temperatuur, neerslagkans en windsnelheden.

Weerbericht op oudejaarsdag

We kunnen kort zijn, de winter is in geen velden te bekennen. In de plaats van een koude episode met sneeuwval worden we getrakteerd op een wisselvallig weerbeeld. Lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan zijn vrij dominant en activeren ook de straalstroom. Deze luchtstroom op een hoogte van 10km hoogte blaast met momenten subtropische lucht naar de Benelux. Mochten we deze set-up in de zomerperiode zien ontstaan, dan denken we meteen aan tropische hitte met kans op onweer.

De afwijking van de temperatuur op neushoogte piekt op 31 december 2022 naar 16 tot 24°C boven het normaal gemiddelde binnen de meetreeks 1981-2010. Van een extreme setting gesproken!

Op grondniveau moeten we op de laatste dag van het jaar dan ook rekening houden met erg hoge maxima voor de tijd van het jaar. Dankzij een sterke luchtstroming uit het zuidwesten kan het kwik in de namiddag pieken naar gemiddeld 15°C in de Benelux. Het is niet uitgesloten dat we lokaal zelfs 16 of 17°C aantikken. Hiermee staan temperatuurrecords op de helling.

Het Amerikaans weermodel gooit hoge ogen en berekent maxima tot 16°C op oudejaarsdag.

Voor de vuurwerkliefhebbers kan de hoge temperatuur dan wel aangenaam zijn, een andere factor om mee rekening te houden is de wind. Het volume aan wind is vooral in het eerste deel van de dag hoog. Richting de avond en nachtperiode neemt de wind iets in kracht af. De windstoten zijn wel nog steeds erg hoog om vuurwerk af te steken en kunnen pieken naar 60 tot 70 km/u.

De gemiddelde windkracht in de Benelux op oudejaarsdag en richting de avond is hoog en schommelt rond 5-6 Beaufort. Windstoten variëren tussen 50 en 70 km/u.
In de loop van de dag neemt de kans op regen toe vanuit het zuidwesten. Zeker in de namiddag en avondperiode kunnen er geregeld buien ontstaan. Dat is in combinatie met de windsnelheid geen positief vooruitzicht voor wie vuurwerk gekocht heeft.

Weerbericht op Nieuwjaar 2023

De eerste dag van het nieuwe jaar brengt traditioneel heel wat goede voornemens met zich mee en de nodige wensen voor familie, vrienden en kennissen. De weergoden brengen ons op de eerste dag ook behoorlijke imposante weerkaarten. Zo breien we een verlenging aan het zeer zacht weertype en mogen we op zondag ook kwikstanden verwachten tot 15°C. De neerslagkansen en wind zijn eveneens van de partij waardoor het weerbeeld eerder lenteachtige trekjes vertoont dan volstrekt winterweer.

Maxima op Nieuwjaar pieken opnieuw naar hoge waardes. Lokaal 15°C.
De wind doet het op Nieuwjaar een fractie rustiger aan en waait meestal matig uit zuidelijke sectoren. Boven het zuidoosten van de Benelux staat er beduidend minder wind.
De neerslagsom wordt iets kleiner op Nieuwjaar. Toch mogen we de paraplu niet vergeten bij het bezoek aan de vrienden of familieleden. Lokale buien blijven om de hoek loeren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen