26 december 2022 - 3 min. lezen
8 reacties 8

Het einde van 2022 nadert nu met rasse schreden en dat zal ook dit jaar gepaard gaan met een anti-winterse setting op de Europese weerkaarten. De weersverwachting voor de komende dagen oogt behoorlijk onstuimig met een toenemende kans op stormdepressies. Vooral in de periode tussen oud en nieuw zou het wel eens prijs kunnen zijn met een sterke straalstroom in de buurt van de Benelux en een trein aan secundaire depressies. Een klassieker onder de stormkansen.

Een klassieke “kanaalrat”?

Stormsituaties laten zich traditioneel moeilijk voorspellen enkele dagen op voorhand. Daarom moeten er verschillende ingrediënten aanwezig zijn om stormdepressies te veroorzaken. We hebben eerst en vooral een actieve straalstroom nodig op de Atlantische Oceaan. Dat wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden koude lucht die vanuit Groenland botsen met warme luchtmassa’s uit de Evenaar.

De straalstroom haalt komende dagen vlot 150 tot 200 km/u op een hoogte van 10 kilometer.

In het vakjargon wordt dan wel eens de term “westcirculatie” of “WC” gebruikt. Door het ontbreken van structureel winterweer boven Europa eind 2022 is alvast aan deze voorwaarde voldaan.

Het Amerikaans weermodel GFS komt op de proppen met een klassieke westcirculatie. Regenzones en ook lagedrukgebieden met veel wind (L) kunnen zich snel verplaatsen naar West-Europa.

Nu zien we al enkele dagen een mogelijkheid tot een “Kanaalrat”. Zo’n depressiekern is vaak heel klein van omvang, maar zeer agressief als het aankomt op uitdieping en windstoten. De nabijheid van een actieve straalstroom zorgt dan vaak in 24u voor de nodige animo op de weerberichten en evenementen moeten in allerijl de ‘zeilen’ extra verankeren…

Tijdens zaterdag 31 december 2022 komt het Amerikaans weermodel op de proppen met een stormveld. Het begint zaterdagochtend en kan zich uitstrekken tot in de avondperiode.

Stormveld ligt op de loer

Hoewel andere modellen deze situatie nog niet of nauwelijks laten zien, moeten we dit goed opvolgen. Er worden namelijk heel wat festiviteiten met tentstructuren georganiseerd. Wanneer het Europees weermodel ECMWF en de fijnmazige weermodellen komende dagen met een gelijkaardige trend komen opzetten, is het opletten geblazen. Het Amerikaans weermodel GFS laat er alvast geen gras over groeien en berekent een stormveld op 31 december 2022 boven de Benelux.

Windveld in de nacht van 30 op 31 december 2022 met windstoten tot 80 km/u.
Piek van het windveld op 31 december 2022 rond het middaguur. Windstoten tot 100 km/u.
Windveld heeft de neiging om tegen middernacht in kracht te verminderen. Uiteraard spreken we hier over details die nog sterk zullen veranderen, maar het is zeker iets om te monitoren.

Gevaar voor vuurwerkliefhebbers

Een windkracht 5 of 6 Beaufort is uiteraard nefast voor vuurwerk tijdens de overgang van oud naar nieuw. Vuurwerkpijlen worden dan vaak gevaarlijke projectielen waarbij de brandende restanten van het vuurwerk op daken van huizen of in bomen terecht kunnen komen. De weersverwachting dient dan ook nauwlettend opgevolgd te worden door iedereen die knallend het nieuwe jaar wil in gaan.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken