11 juni 2021 - 6 min. lezen
1 reacties 1

Wie allergisch is aan pollen weet dat het momenteel geen pretje is. Tranende of jeukende ogen, meervoudige niesbuien en zelfs vermoeidheid door hoofdpijn. Het pollenseizoen heeft na een regenachtige maand mei tijdelijk een stevige onderbreking gehad om zich te laten gelden, maar dat is sinds de komst van de zomerse temperaturen volledig verleden tijd. Vandaag geven we je enkele tips in dit artikel om de ongemakken door hooikoorts een stuk te verminderen. Je vindt in dit artikel ook de jaarlijkse pollenkalender die voor veel patiënten standaard in de buurt zou moeten liggen wanneer het voorjaar ontluikt.

Wanneer start het pollenseizoen?

Schrik niet, maar het pollenseizoen begint in feite al bij het begin van het nieuwe jaar. Afhankelijk van waar u allergisch voor bent, kan het reeds prijs zijn in de maanden januari en februari. U gaat niezen, snotteren en krijgt oogklachten. Sommige mensen krijgen het ook benauwd en hebben een piepende ademhaling. Met het COVID-19 virus in de buurt is dat voor veel mensen een schrikwekkende evolutie.

Het einde van het pollenseizoen treedt traditioneel op bij het begin van de herfst. De frequentie van buien zal dan ook stijgen waardoor de meeste pollen uit de lucht worden gewassen. De natuur filtert op dat moment alle stuifmeelkorrels en slaat ze tegen de bodem van de Aarde. Wij als mensen ademen ze dan minder makkelijk in waardoor de klachten gaan afnemen.

Er zijn verschillende soorten pollen

Om te begrijpen waarvoor u allergisch bent, is het goed om pollen of stuifmeelkorrels in te delen in diverse groepen:

  • pollen van bomen (zoals de hazelaar, berk)
  • pollen van grassen
  • pollen van (on)kruid

Afhankelijk van de bloeiperiode van bovenstaande soorten, worden de klachten bij een deel van de mensen groter. Wanneer er een overlap bestaat tussen diverse soorten (bijvoorbeeld: bomen en grassen), dan wordt een groter deel van de bevolking geviseerd en kunnen de klachten op grote schaal toenemen.

Gebruik een pollenkalender

Hieronder kan je de hooikoortskalender of pollenkalender raadplegen. We zien dat het al vroeg in het jaar prijs is met de bloei van de hazelaar en de els. Later komt daar ook de berk bij en deze bevindt zich tussen de overgang van bomen naar grassen. In de periode van maart tot mei is het dan ook een zeer ongunstige periode, want de wind zorgt ervoor dat de stuifmeelkorrels worden aangevoerd en ook de zon komt meer en meer tevoorschijn. Vanzelfsprekend gaan veel mensen na een winterperiode dan naar buiten. Het ideale recept voor niezen, snotteren en tranende ogen.

Het pollenseizoen start vroeg in het jaar en houdt aan tot na de zomer.

Tips tegen hooikoorts?

U hebt als hooikoortspatiënt wellicht al meerdere websites afgezocht achter nuttige tips om hooikoorts te overleven. Wij geven hieronder een lijst met de meest nuttige tips tegen pollen of hooikoorts. Ken je zelf ook een waardevolle tip voor onze bezoekers? Laat het zeker weten via een reactie onder dit artikel.

1) Gebruik een luchtwasser

Een luchtwasser of luchtreiniger reinigt de lucht binnenshuis. U zal zich misschien afvragen of dit nodig is, maar in huis verplaatsen zich kleine aerosolen in de lucht die de luchtkwaliteit ernstig kunnen beïnvloeden. Denk maar aan het moment wanneer u kookt, stofzuigt, rookt,… Een luchtreiniger gaat de luchtkwaliteit in kaart brengen en indien nodig filteren voor een bepaalde oppervlakte. Ze hebben enorm aan populariteit gewonnen sinds de komst van de COVID-crisis en kunnen perfect ingeschakeld worden voor het bestrijden van pollen die via ramen, deuren en/of kledij binnengebracht worden in huis. Extra informatie over luchtreinigers!

2) Regelmatig douchen

Sowieso al een dagelijkse bezigheid, maar als u extra allergisch bent aan stuifmeel dan kan u douchen telkens u langere tijd buiten bent geweest. Op die manier verwijder je de stuifmeelkorrels van lichaam en huid en komen ze ook niet terecht in zetels of in bed. Het verluchten van de kamers overdag gebeurt dan ook best op momenten met het minste wind, want anders haalt u gratis en voor niks heel wat stuifmeelkorrels binnen!

3) Ga wandelen of sporten na een regenbui of in de ochtend

Deze tip past perfect bij de vorige twee tips. Wie niet zonder een dagelijkse portie sport kan, kan zich tijdens het hooikoortsseizoen maar beter flexibel opstellen. Sport net na een regenbui of tijdens de ochtend vermindert aanzienlijk de neveneffecten van hooikoorts. Kent u trouwens de geur die vrijkomt na een regenbui?

4) Draag een zonnebril

De buitenlucht mag dan wel vol met O2 (zuurstof) zitten, op warme dagen met veel wind krijgen de stuifmeelkorrels vrij spel. Uw ogen kan u dan maar beter beschermen, want éénmaal er pollen tegenaan vliegen, begint het wrijven in de ogen en dan gaat het snel. De ogen worden rood, beginnen te jeuken en te tranen en voor u het weet zit u bij de oogarts met gezwollen oogleden. Wees dus bijzonder voorzichtig!

5) Gebruik van medicatie

Wanneer de allergie echt erg wordt, schrijft de huisdokter vaak 1 van de volgende middelen voor:

  • antihistamine tabletten
  • antihistamine oogdruppels
  • corticosteroïd neusspray

In sommige gevallen wordt zelfs een immunotherapie voorgeschreven waarbij de patiënt wordt behandeld met injecties of een kuur van tabletten om de neveneffecten van hooikoorts te verminderen.

Wanneer verbetert de situatie voor hooikoortsklachten?

Op die vraag kunnen we duidelijk zijn. Het is wachten tot er nieuwe buien komen die regen met zich meebrengen. Op dit moment zien we geen signaal in de weerkaarten dat het iets voor meteen zal zijn. Het warme en zomerse weer zal zeker aanhouden tot na het weekend wanneer er zelfs tropische temperaturen mogelijk zijn. Het is zelfs niet uitgesloten dat er regionaal een hittegolf ontstaat omdat we lijken te voldoen aan de juiste voorwaarden. Het moet namelijk 5 dagen minstens 25 graden worden met 3 dagen boven 30°C. Op sommige plaatsen in de Benelux lijkt dat nipt te gaan lukken. En voor de hooikoortspatiënten blijft het dan ook nog even op de tanden bijten!

Op woensdag 16 juni 2021 zou het zomaar tropisch kunnen worden op veel plaatsen

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen