8 juni 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Met het uitbreken van het COVID-19 virus is goede ventilatie een must geworden in gesloten ruimtes. Goed ventileren zorgt er namelijk voor dat de aerosolen in de lucht worden verdund en waardoor de kans op besmetting met het coronavirus aanzienlijk verkleint. Binnenkort mag in België en Nederland opnieuw de horeca volledig open. Naar aanleiding van deze heuglijke gebeurtenis hebben we voor heel wat mensen een duidelijk artikel geschreven over CO2. Ontdek ook een selectie goede CO2 meters die u kan gebruiken om binnen het niveau te meten.

Wat is CO2 eigenlijk?

Om te weten wat een CO2 doet, is het essentieel om te begrijpen wat CO2 is. Het is namelijk een natuurlijk gas die voorkomt in de atmosfeer van onze Aarde. We kennen CO2 vooral vanwege de uitstoot die wordt veroorzaakt door fabrieken, dieren en mensen. Dit heet dan weer CO2-uitstoot. Uit cijfers van 2016 blijkt dat er wereldwijd 49,3 miljard ton CO2 wordt uitgestoten. Bomen en platen nemen dit CO2 op en zetten het om in zuurstof.

Bomen en planten zuiveren de lucht door CO2 uit de atmosfeer te halen

Waarom een CO2 meter in een afgesloten ruimte?

Naast digitale weerstations die ook reeds in staat zijn om de luchtkwaliteit te meten, zijn er recent geleden ook heel wat nieuwe CO2 meters op de markt gekomen. Het is namelijk zo dat het regionaal verplicht is om zo’n CO2 meter te gaan gebruiken om het aantal PPM te meten. De term PPM staat voor Parts Per Million en geeft de luchtkwaliteit aan. Vele mensen onder de lezers zullen zich wel de geur herinneren van een oud schoolgebouw met bijvoorbeeld een muffe klas in de namiddag en de geur van gymnastiekmatten in de turnzaal. Dit is meestal een voorbode van een slechte luchtkwaliteit of CO2. Soms wel tot 5.000 PPM!

Naast een slechte luchtkwaliteit bij een hoge CO2 waarde moet er ook rekening gehouden worden met een verminderde concentratie. Idealiter is de CO2 waarde in een afgesloten ruimte onder 800 PPM. Gaat die waarde boven deze drempel, dan moet er een raam opengezet worden of moet er sterk verlucht worden.

Welke CO2 meters zijn goed in 2021?

Hieronder geven we een lijst van CO2-meters die het erg goed doen en ook al veel positieve reviews hebben ontvangen. Ze verschillen in prijs naargelang de parameters die je bijkomend wenst te meten. Sommige CO2-meters hebben ook een koppeling met een applicatie op de smartphone. Lekker handig om alles te volgen!

1) HQ-AIR CO2 meter (nu in promo)

Met deze krachtpatser heb je meteen een duidelijk overzicht van de parameters zoals: luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid. Het toestel werkt met 3 éénvoudige kleuren, namelijk groen, geel en rood. Bij groen is er niks aan de hand en wordt de ruimte voldoende geventileerd. Bij geel en zeker rood is er wel iets aan de hand. Vooral code rood wijst op onvoldoende ventilatie met kans op de overschrijving van 800 PPM CO2. U moet dan onmiddellijk ramen en deuren openzetten om tocht te genereren. Opgelet met een airco of ventilator, dit zijn geen alternatieven om een luchtstroom te creëren. Aerosolen blijven in de ruimte aanwezig.

Het toestel werkt op accu/netstroom of USB.

2) Tibagoods CO2-meter

Mag het iets minder in prijs zijn? Dan kan je deze TibaGoods in huis halen. Met een rond design en beperkte afmetingen een mooi toestel om op de juiste plaats te zetten. Deze CO2-meter meet ook de luchtvochtigheid en de temperatuur. Handig detail is dat deze CO2-meter over een steunbeugel beschikt zodat hij quasi overal gezet kan worden. Het toestel beschikt ook over een energiebesparingstand zodat u niet telkens moet controleren of de batterij nog opgeladen is. Hij kan eveneens via USB worden opgeladen. De weergave van een verhoogd aantal CO2 deeltjes in de ruimte wordt visueel gemaakt door middel van 3 kleuren (groen, geel en rood)

3) Zeer populaire CO2 meter van Ohome!

Nog een keuze uit CO2-meter die het erg goed doet in 2021. Deze Ohome scoort niet alleen met de prijs, maar ook met de goede reviews die het ontvangt. Deze luchtkwaliteitsmeter analyseert de omgeving en detecteert wanneer er een te hoge CO2 aanwezig is die kan zorgen voor hoofdpijn, virusoverdracht en vermoeidheid. Ook bij dit toestel is een temperatuur en luchtvochtigheidsmeter voorzien. Deze Ohome CO2-meter gaat automatisch in slaapstand en zal bij een slechte CO2-waarde automatisch opnieuw oplichten. Daarmee gaat het toestel extra lang mee!

4) Nieuw: Nomestic CO2-meter

Op de webshop Bol.com is sinds enkele tijd ook de CO2-meter van Nomestic fors in trek. Met heel wat goede reviews hebben we besloten om er een aparte review over te schrijven (ontdek hier). Dankzij heel wat nuttige features kan de CO2-meter ook de rol van kleinschalig weerstation op zich nemen. Het toestel is daarenboven ook goed geschikt voor diverse ruimtes binnenhuis.

Conclusie

Een CO2-meter of luchtkwaliteitsmeter is niet alleen essentieel in deze bijzondere tijden van een virus. Het toestel helpt ook de algemene luchtkwaliteit op bureau, in bedrijf of in de klas te optimaliseren. Geef vermoeidheid, hoofdpijn of aerosolen geen kans door een goede voorbereiding. Zelf een CO2-meter aangekocht? Deel je ervaring in de reacties onderaan dit artikel.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken