1 maart 2021 - 5 min. lezen
4 reacties 4

Iedere maand krijg je via dit handig overzicht een indruk van wat er aan de nachthemel te zien valt. Naast een meteorenzwerm in maart vallen ook diverse planeten extra goed op. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode ook gunstig is om hemellichamen te spotten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Maart 2021

Maanfasen

De maanfasen in maart

Afgelopen zaterdag, 27 februari, hadden we te maken met een volle maan. Het licht van de maan neemt momenteel stelselmatig af tot en met 13 maart. Op 6 maart is de maan nog slechts voor de helft verlicht. Een week daarna zien we de schaduwzijde van de maan en is het nieuwe maan.

Vanaf 13 maart om 11.23u neemt het licht van de maan stelselmatig weer toe. Op 21 maart is de rechterhelft van de maan opnieuw verlicht. Op zondag 28 maart eindigen we de maancyclus met een volle maan om 20.50u.

Begin van de lente

Meteorologisch

Op 1 maart begon de meteorologische lente, maar dit jaar werden de eerste lentekriebels echter al in februari voelbaar! Dankzij een stationaire Atlantische depressie en een Eurohoog ten oosten van de Benelux, lag de opwaartse tak van de straalstroom precies over West-Europa. Forse windvelden boven de Sahara zorgden daarbij voor het opwaaien van zand en stof dat met de opwaartse tak (zuidenwind) in sneltreinvaart naar de Benelux werd geblazen. Bovendien werd er ook extreem zachte lucht aangevoerd, waardoor meerdere dagrecords verpulverd werden!

Begin maart gaan we verder op dit elan, maar dankzij een andere positie van het Eurohoog, komen we in koele, polaire lucht terecht met maxima tussen 10-15°C en vaak veel zon! Lente dus.

Astronomisch

Dit jaar begint de astronomische lente op 20 maart om 10.37u. Op dat moment valt de zon loodrecht in op de evenaar. De dag is dan (ongeveer) even lang als de nacht, over de gehele wereld!

Vanaf 21 maart worden op het noordelijk halfrond de dagen langer dan de nachten. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd. Wij evolueren richting de zomer, terwijl ze ten zuiden van de evenaar evolueren richting de winter.

Nachthemel

Dinsdag 2 maart staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 365 duizend kilometer lijkt de maan groter dan normaal. Doordat de maan nog steeds voor ongeveer 90% verlicht is, zal de maan groter lijken dan gemiddeld.

  • Gebeten door astronomie en sterrenkunde? Bestel vandaag het boek van Govert Schilling. Een absolute aanrader! 🌠

Op zaterdag 6 maart bereikt Mercurius zijn grootste westelijke elongatie. Elongatie verwijst naar de hoekafstand tussen een planeet en onze zon. Een elongatie van 0° betekent dat deze planeet in conjunctie is. Een planeet is in oppositie als de hoekafstand 180° bedraagt. De grootste westelijke elongatie verwijst naar het punt waar Mercurius het verst van de zon staat. Ze is dankzij de westelijke positie ten opzichte van de zon voor zonsopkomst te zien en is een ochtendster.

Donderdag 11 maart bevindt de planeet Neptunus zich in conjunctie met onze zon. Dit betekent dat de Aarde, de zon en Neptunus zich dan op één lijn bevinden. Vanaf de Aarde gezien beweegt Neptunus zich achter de zon, waardoor deze even onzichtbaar wordt.

Zondag 14 maart bevindt de planeet Mercurius zich in het aphelium van zijn baan rond onze zon. Dit is het punt dat het verst van de zon ligt. We spreken over een slordige 69 miljoen kilometer. Doordat de baan van Mercurius dichter bij de zon ligt dan die van de Aarde, ziet een fictieve waarnemer op de planeet, de zon zo’n tweemaal groter dan wij.

Op donderdag 18 maart staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu 405 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is slechts voor 26% verlicht.

  • Wist je dat de atmosfeer het leven op aarde beschermt? Het beïnvloedt ook het weer op alle plaatsen ter wereld! Alle informatie! 🌎

Vrijdag 26 maart is een ideaal moment om het sterrenstelsel M99 aan de nachtelijke hemel te spotten. M99 wordt ook wel de Pin-Wheel-nevel genoemd. Dit spiraalvormige sterrenstelsel maakt deel uit van de Virgocluster. Voor het spotten is een telescoop nodig.

Foto van de Virgocluster. Dit is een groep van sterrenstelsels met onder andere sterrenstelsel M99.

Dinsdag 30 maart staat onze maan opnieuw in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 360 duizend kilometer lijkt de maan nu groter dan normaal. De maan is vandaag nog voor circa 99% verlicht.

Meteoren

Tijdens de maand maart is er slechts één meteorenzwerm actief die voor vallende sterren kan zorgen.

De γ-Normiden zijn zichtbaar van 25 februari tot en met 28 maart. Het hoogtepunt van deze zwerm valt dit jaar op 14 maart. Er zullen dan ongeveer 6 vallende sterren per uur zichtbaar zijn.

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

17 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen