1 augustus 2021 - 6 min. lezen
0 reacties 0

De maand juli is alweer voorbij. We kregen in het begin van de maand geen zomerweer van betekenis, maar wel vaak buien met lokaal veel neerslag. In de periode van 14 tot en met 16 juli stagneerde een occlusiefront boven het oosten van de Benelux met alle gevolgen van dien. Nooit geziene overstromingen teisterden de regio’s in het oosten en midden van de Benelux. De materiële en menselijke tol zijn helaas enorm hoog. Hierna kregen we enkele zomerse dagen voorgeschoteld. Iedere maand krijg je via dit handige overzicht een indruk van wat er allemaal aan de nachthemel te zien valt. Naast de meteorenzwerm van de Perseïden vallen ook diverse planeten extra goed op in augustus. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode gunstig is om hemellichamen te spotten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Augustus 2021

Maanfasen

De maanfasen in augustus.

Op zaterdag 24 juli hadden we te maken met een volle maan. Sindsdien neemt het licht van de maan stelselmatig af tot en met 8 augustus. Op zaterdag 31 juli was de maan nog slechts voor de helft verlicht. Acht dagen hierna zien we de schaduwzijde van de maan en is het nieuwe maan. Vanaf 8 augustus om 15.50u neemt het licht van de maan stelselmatig weer toe. Op 15 augustus is de rechterhelft van de maan opnieuw verlicht. Op zondag 22 augustus is het volle maan om 14.02u. Vanaf dan neemt het licht van de maan opnieuw af, zodat op maandag 30 augustus enkel nog de linkerhelft van de maan verlicht is.

Nachthemel

Op zondag 1 augustus is de planeet Mercurius in bovenconjunctie. Dit betekent dat de planeet achter de zon langs beweegt en bijgevolg onzichtbaar wordt voor ons op Aarde. Voor 1 augustus bevond Mercurius zich aan de ochtendhemel, na de conjunctie is hij weer te zien aan de avondhemel.

Maandag 2 augustus staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu circa 404 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is voor ongeveer 30% verlicht.

Op donderdag 5 augustus en de nachten daarrond, is het een geschikt moment om de gasnevel NGC6992 te spotten aan de nachtelijke hemel. De nevel wordt ook wel Sluiernevel genoemd en is te zien in het sterrenbeeld Zwaan. Ze is een overblijfsel van een supernova die ongeveer 7000 jaar geleden in het sterrenbeeld ontplofte. Om het object te kunnen waarnemen heb je al een degelijke telescoop nodig.

Dinsdag 17 augustus staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 369 duizend kilometer lijkt de maan groter dan normaal. De maan is vandaag voor ongeveer 66% verlicht.

Op vrijdag 20 augustus is Jupiter in oppositie met onze Zon. Een planeet is in oppositie als de hoekafstand 180° bedraagt. De Zon en Jupiter staan vandaag dus tegenover elkaar aan de hemel. Bovendien staat Jupiter vandaag ook dichter bij de Aarde dan normaal, waardoor de planeet groter en helderder lijkt. De 4 Galileïsche manen zijn al met een simpele verrekijker te zien. De planeet en z’n manen kunnen waargenomen worden in het sterrenbeeld Steenbok.

Meteoren

Tijdens de maand augustus zijn er maar liefst vijf meteorenzwermen actief die voor vallende sterren kunnen zorgen.

De Piscis Austriniden zijn actief van 15 juli tot en met 10 augustus. Het hoogtepunt viel dit jaar op 28 juli, dan waren er ongeveer 5 vallende sterren per uur zichtbaar van deze zwerm. De dagen na het hoogtepunt zijn er nog steeds vallende sterren van deze zwerm te zien. De meteoren zijn heel de nacht te zien, laag boven de zuidoostelijke horizon.

Een tweede meteorenzwerm zijn de Southern δ-Aquariids. Deze zwerm is actief van 12 juli tot en met 23 augustus. Het hoogtepunt viel dit jaar op 30 juli, dan zijn er zo’n 25 vallende sterren per uur van deze zwerm te zien. De dagen na het hoogtepunt zijn er nog steeds vallende sterren van deze zwerm te zien. De meteoren lijken allemaal te vertrekken vanuit het sterrenbeeld Waterman. Ze gaan richting het noorden, westen of oosten, maar nooit naar het zuiden!

De α-Capricorniden zijn actief van 3 juli tot en met 15 augustus. Het hoogtepunt viel net zoals bij de Southern δ-Aquariids dit jaar op 30 juli. Van deze zwerm zijn er ongeveer 5 vallende sterren per uur zichtbaar op de dag van het hoogtepunt. De dagen na het hoogtepunt zijn er nog steeds vallende sterren van deze zwerm te zien. De meteoren zijn traag, helder en oranje van kleur. Ze hebben tevens lange sporen.

Daarnaast hebben we ook nog de bekendste en meest actieve meteorenzwerm van de zomer: de Perseïden! Deze zwerm is zichtbaar van 17 juli tot en met 24 augustus. Het maximum van deze zwerm wordt op 12 augustus bereikt. Er zijn dan zo’n 110 vallende sterren per uur van deze zwerm te zien! De meest zwakke meteoren zijn helaas nooit te zien, maar het loont zeker de moeite om tijdens heldere nachten eventjes naar boven te kijken! De meteoren vertrekken vanuit het sterrenbeeld Perseus dat zichtbaar is aan de noordoostelijke hemel. De maan is de nachten voor én na het hoogtepunt geen grote stoorzender dit jaar. De maan zal op 12 augustus voor ongeveer 33% verlicht zijn.

De Perseïden gefotografeerd vanuit de ruimte (NASA)

Als laatste hebben we nog de κ-Cygniden die zichtbaar zijn van 3 tot en met 25 augustus. Het maximum van deze zwerm vindt plaats op 17 augustus. Er zijn dan ongeveer 3 vallende sterren per uur te zien van deze zwerm. De meteoren zijn samen met de Perseïden te spotten aan de nachtelijke hemel. Ze zijn zichtbaar vanuit het sterrenbeeld Zwaan.

Nu is het enkel nog hopen op heldere nachten …

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken